Mehmet YalçınkayaGastronomi ödülleri...

HABERİ PAYLAŞ

Gastronomi ödülleri...

Geçtiğimiz haftalar, gastronomi adına değerlendirmelerin yapıldığı ödüllerin verildiği, bir anlamda sektörün buluşma noktası haline gelen etkinliklerle bu sektörü ayakta tutan ve sektörün gelişimini sağlayan, yediden yetmişe herkesin toplandığı ödül törenleri ile geçti. İncili Gastronomi rehberi ödüllerinde 4 inci ile ödül alan MYK Restoran ve Denizden Restoran Bodrum aynı zamanda en prestijli gastronomi ödüllerinden Gault Millau’da da ödül kazandı. MYK Restoran İstanbul 1 şapka (Gourmand Table) MYK Denizden Bodrum 2 şapka (Chef’s Table) ile ödüllendirildi. Bu vesileyle sektörde ödül alan, almayan her şefin, emekçinin, gönüllerden ödüllü olduğunun altını çizmek isterim. Elbette ödüller motive edici ve takdir görmek çok değerli. Ama önemli olan insanın yarışının kendisiyle olması. Ekip çok önemli. Gerek İstanbul’da, gerekse Bodrum’da birlikte çalıştığım tüm ekibimin emeklerine sağlık.

Haberin Devamı

Gastronomi ödülleri...

YÜZGEÇ KÜLÜ KIRLANGIÇ YANAĞI ÇORBASI

Kırlangıç balığı 1 adet (Yaklaşık 4.800 gr)

Kırlangıç balığının yüzgeç ve kuyruk kısmı

Patates 3 adet orta boy (Küp doğranmış)

Siyah havuç 3 adet (Küp doğranmış)

Kök kereviz 1 adet büyük boy (Küp doğranmış)

Soğan 3 adet orta boy (Küp doğranmış)

Sarımsak 4 diş (İnce doğranmış)

Limon 1/2 adet

Zeytinyağı 60 ml

Soğuk tereyağı 20 gr

Su 3 lt 

Defne yaprağı 2 yaprak

Tane karabiber 6 gr

Tuz

Taze çekilmiş tane karabiber

Anasonlu Baklava Çıtırı

Baklava hamuru 2 yaprak

Sade yağ 20 gr

Yıldız anason 2 gr (Dövülmüş)

Tohum anason 2 gr (Dövülmüş)

Gastronomi ödülleri...

YAPILIŞI

Kırlangıç balığını temizleyin, kafa kısmını ayırın. Filetolarını çıkartın. Yüzgeçlerini ve kuyruk kısmını kesip kenara alın. Tencerede zeytinyağını gezdirip patates, soğan, siyah havuç, kereviz, sarımsağı orta ateşte 10-12 dakika kavurun. Bir bone veya temiz ince bir tülbentin içine defne yaprağı ve tane karabiberleri ekleyip, pişirme ipi yardımıyla bohça haline getirin ve ortasına bir yuva yapıp, kırlangıç balığının kafasını ve filetosunu yerleştirip suyu ekleyin. 30 dakika orta ateşte pişmeye bırakın. Kırlangıç balığının kafa kısmı ve filetosunu tencereden alın. Baharat bohçasını tencereden çıkartın. Pişen sebzeleri tenceredeki suyla blenderden geçirin. Bir süzgecin üzerine temiz tülbenti yerleştirip çorbayı süzün. limon suyu, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve çorbayı ekleyin. Yüksek ateşte 6-7 dakika pişirin. Üzerindeki köpüğünü kepçeyle alın. Son kıvam vermesi için tereyağını ekleyin ve ocaktan alın. Kırlangıç balığından ayırılan yüzgeç ve kuyruk kısmını kurulayın ve perdelerini açın. Daha sonra pişirme kâğıdı serilmiş bir fırın tepsisinin üzerine alın ve önceden ısıtılmış 100 derece fansız ve buharsız ayarda 1 saat kurumaya bırakın. Fırından çıkan kurumuş yüzgeç ve kuyruğu, toz haline gelmesi için blenderden geçirin.

Haberin Devamı

ANASONLU BAKLAVA ÇITIRI

Fırın tepsisine pişirme kağıdını serip üzerine baklava hamurunu açın. Sade yağı yufkanın üzerine fırçayla sürün, dövülmüş anason ve tohum anasonu serpin. Üzerini diğer baklava hamuruyla kapatın. Hamurun üzerine sade yağı sürün. Hazırlanmış olan yufkanın üzerine pişirme kağıdı serin ve kabarmaması için başka bir fırın tepsisini üzerine yerleştirip baklava yufkasını sıkıştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Sunum için; çorbayı kaseye alın. Hazırlanmış olan yüzgeç ve kuyruk tozunu çorbanın üzerine serpin. Önceden ayırılan kırlangıç balığının kafa kısmının etlerini ve filetolarını parçalayıp çorbaya ekleyin. Anasonlu baklava çıtırını kırıp üzerine koyun ve servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder