Mehmet YalçınkayaGastronomide yeni kalp atışları
HABERİ PAYLAŞ

Gastronomide yeni kalp atışları

Yapay zeka ile farklı bir boyut kazanan sektörlerden biri de gastronomi olacak. Pandemi sırasında öğrenilen çaresiz yalnızlık ve kişiselleşme trendi, sonrasında oluşan yapay, yüksek volümlü kalabalıklar; şimdilerde tekrar bireyselleşmeye döneceğe benziyor. Yemek tercihlerimizden, yaşam alışkanlıklarımıza kadar her şeye hakim olabilen bu yeni teknolojiler, bir yandan en yakın arkadaşımız olarak akıl danışacağımız zeki ama aynı zamanda duygusal motivasyonlara açık bir robotu hayatımıza sokuyor. ‘Her’ filmini anımsayanlar bilir; yapay zekadan oluşan arkadaşlıklar, günün sonunda her türlü duygusal ihtiyaçlarımızı, beklentilerimizi bizim kadar bilen ve bizi bizden çok anlayan algoritmik zekayla, bir canlı aratmaz hale gelir. Bu bir yandan çok ilginç bir tecrübe diğer yandan ise ürkütücü bir bağımlılık haline gelebilir. Gastronomi de hizmet sektörü olduğuna göre bu noktada ziyaretçi memnuniyeti için yapay zeka uygulamaları zamanla kullanılacaktır.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKA SİZİN İÇİN YEMEK KARARI VERSE?

Bazen ne sipariş vereceğinizi bilemediğinizde, sizin günlük hareketlerinizi soran ve size doğru yorumlarla gelen bir arkadaş gibi ne yiyeceğinize de yapay zeka karar verebilir. Bu bir yandan doğru cevabı bilemeyen arkadaş, eş veya eşlikçiniz için büyük bir rahatlama unsuru olabilir. Yalnız uyaralım; bence hiçbir eş, rakip istemez. Bu yapay zeka bile olsa, bir süre sonra eşler arasında sıkıntıya yol açacaktır diye düşünüyorum. Şaka bir yana, geleceğin aktığı dünyayı yakından takip etsek bile gelenekselin, dokunmanın yerini tutan bir düzen için en az 2 kuşak gerekiyor. Doğuştan itibaren oluşan bu yaklaşımı sonradan edinmek, yamalı bir kumaş gibi aslını özleyen bir hikayeye dönecektir, ne dersiniz?

KARİDES

Malzemeler (1 Porsiyon)

* Jumbo karides 1 adet (Yaklaşık 150 gr)

ASİTTE PİŞİRME

* Portakal 1 adet (Sıkılmış)
* Limon 1 adet (Sıkılmış)
* Lime 1 adet (Sıkılmış)
* Pirinç sirkesi 20 ml
* Toz şeker 2 gr
* Tuz 2 gr

AVOKADO PÜRESİ

* Avokado 1 adet
* Zeytinyağı 50 ml
* Jalapeno turşusu 5 gr
* Limon 1/4 adet (Sıkılmış)
* Sarımsak 1/2 diş
* Toz şeker 5 gr
* Tuz
* Garnitür
* Parmesan 20 gr (Kalın rendelenmiş)
* Mini ıspanak yaprağı 10 adet

Haberin Devamı

YAPILIŞI:

Karidesi kafa ve kuyruk kısmı üzerinde kalacak şekilde ayıklayın. Sırt kısmına kısa bir çizik atıp içini alın.

ASİTTE PİŞİRME

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Bu sosun içine Jumbo karidesi alın ve sosun asidiyle 3-4 dakika bekletin.

AVOKADO PÜRESİ

Avokado, zeytinyağı, sarımsak, jalapeno turşusu, tuz ve toz şekeri pürüzsüz bir püre elde edinceye kadar blenderden geçirin. Hazırlanan püreyi tabağa alın. Üzerine karidesi yerleştirin. Pürenin üzerine mutfak cımbızıyla minik ıspanaklar ve rende parmesan dilimlerini işleyin. Pürenin kalan miktarını sıkma torbasıyla tabağa damlatın. Afiyet olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder