Bu aylar hamsinin bolca bulunmaya başladığı, lezzetin dorukta olduğu aylardır. 1 Eylül’de sona eren avlanma yasakları sonrası bir kez de buradan tüm balıkçı kardeşlerimize “Vira Bismillah” diyor, bereketli bir balık sezonu diliyorum.
Bildiğiniz gibi ‘Denizden’ kitabımda yer alan 84 tarif arasında çok özel bir tarifi de hamsi balığına ayırdım. Yemeğin ismini de Karadenizli balıkçılara ithafen ‘Tayfa’ koydum. Bu hafta tariflerde, bu özel balığa adanmış şahane bir köşe sizi bekliyor.
MEVSİMİNDE BALIK EN GÜZELİ
Mevsiminde, taze ve doğal bir beslenmenin hep altını çizerim. Eylül ve nisan ayları arasında balık yasağını dikkate alarak size bir tüketim öneri tablosu sunuyorum:
Eylül: Kılıç ve sardalye balıkları, lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç.
Ekim: Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalye, palamut, orfoz ve palamut.
Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın.
Aralık: Uskumru, lüfer, palamut, torik, tekir ve hamsi.
Ocak: Uskumru, lüfer, palamut, çinekop, tekir, kefal ve kırlangıç.
Şubat: Kalkan, tekir, gümüş, hamsi, izmarit, mersin, torik, kefal ve levrek.
Mart: Çipura, gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, kefal, levrek ve yayın balıkları.
Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal ve kaya balığı.
Bu aydan sonra av yasakları başladığından eylüle kadar tüketici olarak üretim balıklarına yönelmek en doğrusu. Çipura, levrek, alabalık ve Türk somonu seçilebilir.
DÜNYA LEZZETLERİ 20 DAKİKADA SOFRANIZDA
Kış ayları yaklaşırken evde dünya mutfağıyla buluşabileceğiniz pratik ve kolay lezzetler hazırladığımı buradan müjdelemek isterim. Gastronomi hayli meşakkatli ve uzun zaman alabildiğinden özellikle beyaz yakalı dostlarımızın uzun geçen ofis saatleri sonrası eğlenceli, pratik ve ulaşılabilir bir deneyimle buluşmasını hedefledim. Gurme lezzetleri evde yapabileceğimiz pratik ve ekonomik paketlerle online marketlere satışa sunduğum bu özel kutularla artık Uzak Doğu, Asya ve Avrupa lezzetlerini evde kendi mutfağınızda yapabilir, YouTube kanalımdan yapım inceliklerini bizzat benden öğrenebilirsiniz.
***
Zamanı sınırlı ve yeni nesil deneyimlere açık herkes için pratik ve leziz bir deneyim sunduğumuz kutularda 20 dakikada dünya lezzetlerini sofranıza taşıyabiliyorsunuz. Uzak Doğu, İtalyan, sushi, Anatolian ve vegan içerikli beş farklı seti, online marketlere ‘Dünya Lezzetleri’ ismiyle bulabilirsiniz. Hazırladığım kutular için yorumlarınızı bekliyorum.
TAYFA / (4 PORSiYON)
MALZEMELER:
- 400 gr. hamsi
- 200 gr. mısır unu
- 100 gr. un
- 350 ml. su
- Bir adet soğan (İnce doğranmış)
- 10 gr. kabartma tozu
- Toz şeker
- Tuz
- Mısır ekmeği
- Soğan tozu
SALATA:
- İki bağ roka m 10 yaprak kanlı kuzukulağı
- Bir adet lime m 60 gr. taze soğan
- Yedi adet bebek turp
- 5 ml. nar ekşisi
- 5 ml. zeytinyağı
- Tuz
- Garnitür
- Salatalık çiçeği
- Erik çiçeği
YAPIM AŞAMALARI
MISIR EKMEĞİ
Bir kapta; mısır unu, un, tuz, toz şeker ve kabartma tozunu karıştırın. Suyunu ekleyin, orta akışkan bir hamur oluncaya kadar karıştırın. Pişirme kabına dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir saat boyunca pişirin. Mısır ekmeğini dilimleyip sunum için kızartın.
SOĞAN TUZU
Soğanları pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisinin üzerine dizin. Önceden ısıtılmış 90 derece fırında bir saat pişirin ve süre sonunda blender yardımıyla toz hale getirin. Balıkları kılçıklarından ayıklayın, fırın tepsisine pişirme kağıdı serin, balıkları dizip zeytinyağı ve tuz serpin. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında dört dakika pişirin. Fırından çıkan balıkların üzerine soğan tozunu serpin.
SALATA
Roka, taze soğan, kanlı kuzukulağı, bebek turp, lime dilimlerini; zeytinyağı ve nar ekşisiyle karıştırın ve tabağa alın. Sunuma geçebilirsiniz. SUNUM Hamsileri salatanın üzerine dizin. Mısır ekmeği, lime, salatalık ve erik çiçeğiyle servis edin.
ŞEFTEN NOT: Coğrafi önem taşıyan ürünler, sosyolojik açıdan da bir o kadar önem arz eder ve hatta gelenekleri bile etkiler. Örneğin; düğünler, mevlitler, yeni alınacak eşyalar veya önemli ödemeler Anadolu’da buğday hasadı; Karadeniz’de ise hamsi avlama zamanına bırakılır. Yemeği gibi, hamsi hasadı da bir o kadar değerlidir.