Mehmet YalçınkayaKör tadım nedir?

HABERİ PAYLAŞ

Kör tadım nedir?

Kör tadım dünyada yaygın olarak kullanılan bir metottur. Yapılan araştırmalarda ürünlerin ambalajlarının, ya da ürünlerle ilgili yapılan iletişim çalışmalarının lezzet algısını yönlendirebildiği bilinmektedir. Yiyeceklerin ve içeceklerin görüntüsü ya da bunu yapan kişiye dair önceden edinilmiş bilgiler, lezzet algımızın bir kısmını etkiler. Araştırmalar önceden lezzetsiz ya da kalitesiz olarak tarif edilen bir ürünü daha lezzetli ya da şık bir ambalajla koyduğumuzda algının değiştiğini tespit etmiştir. Tüm bu sebeplerle ürün değerlendirmelerinde kör tadım uygulaması yapılır. Tadım sırasında ürünün üreticisi ve hazırlayanı bilinmez. Bu şekilde objektif yorumlar yapılabilir.

Haberin Devamı

ÖNYARGIYI ORTADAN KALDIR KALİTE VE LEZZETE ODAKLAN

Bence kör tadım Horeca sektörünün nitelikli üretime olan katkısıdır. Ürünlerin önyargısız değerlendirilmesi ve lezzete, kaliteye odaklanmak, üretici için de faydalı geri bildirimdir. Bir diğer yandan kör tadım algısı dünyada pek çok alanda da uygulanıyor. Örneğin yıllar önce Londra’da açılan ‘karanlıkta deneyim’ restoranlarında görme engellilerle yaşanılan deneyimle, gerçek karanlıkta tüm algıların daha çok açıldığı tespit edilmiştir ve pek çok marka bu deneyimleri müşteri tarafında da heyecanlı bir organizasyona dönüştürmüşlerdir.

ZARGANA İPEK

Malzemeler (4 Porsiyon)

* Zargana 4 adet (Yaklaşık 800 gr)

İÇ HARÇ İÇİN:
* Kestane mantarı 100 gr (İnce doğranmış)
* Arpacık soğanı 4 adet (İnce doğranmış)
* Siyah havuç 40 gr (Küçük küp doğranmış)
* Kereviz yaprağı 3 yaprak (İnce doğranmış)
* Mini ıspanak yaprağı 80 gr (İnce doğranmış)
* Sarımsak 2 diş (İnce doğranmış)
* Zeytinyağı 30 ml
* uz
* Taze çekilmiş tane karabiber
* Sarı çeri domates sos
* Sarı çeri domates 100 gr
* Arpacık soğanı 2 adet
* Sarımsak 1 diş
* Taze kekik 1 dal
* Lime 1/2 adet
* Dereotu 5 gr (İnce doğranmış)
* Kapari çiçeği turşusu 5 gr
* Zeytinyağı 5 ml
* Tereyağı 10 gr
* Tuz
* Taze çekilmiş tane karabiber

YAPILIŞI

Zargana balığını temizleyin, omurgasını ve kılçıklarını alın. Kelebek filetolarını çıkartın.

İÇ HARÇ İÇİN: Tavada zeytinyağı gezdirin. Sırasıyla soğan ve sarımsağı 3 dakika kavurun. Havuç, mantar, kereviz yaprağını ekleyin, 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Mini ıspanak yapraklarını ekleyipkarıştırın. En son tuz ve karabiberi de ilave edip ocaktan alın.

Haberin Devamı

SARI ÇERI DOMATES SOS İÇİN: Tavada zeytinyağını gezdirin. Sarı çeri domates, sarımsak ve arpacık soğanını tavaya alın ve çevirin. Lime suyu ve baharatları ekleyip 10 dakika pişirin. Blendere sosu alın, soğuk tereyağını ekleyip çekin. İnce doğranmış dereotunu ve kapari çiçeği turşusunu ilave edip kenara alın. Zargana balığının filetosunu tezgaha açın. Kuyruk kısmına hazırlanan harcı koyun, rulo şeklinde sarın. Açılmasını engellemek için balığın kafasını üst kısma sabitleyin. Fırın tepsisinin üzerine pişirme kağıdını serin ve rulo yapılmış zarganaları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 8 dakika pişirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder