Mehmet YalçınkayaMantı ilk 10'da

HABERİ PAYLAŞ

Mantı ilk 10'da

Otantik yemek tarifleri, yemek eleştirmeni incelemeleri ve popüler malzemelerle yemekler hakkında araştırma makaleleri derleyen ünlü seyahat rehberi Taste Atlas, ülkemizden de pek çok yemeğe yer verdiği derlemede ilk 10 sıraya mantı yemeğimizi almış. Geleneksel yemeklerimizin bölgelerde farklı isimlerle başka uygulamalarla yapılması ülkemizin gastronomik zenginliğini de gösteren bir öge bence. Mantı yemeğimiz de buna çok güzel örnek. Kayseri mantısı, Bodrum mantısı, Ekşili nohutlu mantı, Balıkesir Saçaklı mantısı, Edirne mutfağından Kandilli mantısı, Ispanaklı mantı ve daha sayısız çeşidiyle annelerimizin mutfağının vazgeçilmezidir mantı. Mantının kültürümüzün tarihçesindeki yeri oldukça eski. Orta Asya ülkelerinden ülkemize gelmiş olup, asıl kökeni Çin’e dayanmaktadır. Türklerin mantıyla tanışması 13. yüzyılda Çinlilerle olmuştur. Anadolu'da çok eski tarihlerden beri sevilen bir yemek olan mantının Osmanlı Saray mutfağında da önemli bir yeri vardır. Osmanlı mutfağındaki en eski yazılı mantı tarifi ise 15. yüzyılda Muhammed bin Mahmud Şirvani tarafından yazılmış Kitâbü’t-Tabîh’de (Bağdâdî) yer almaktadır. 1226’da yazılan ve orijinali 160 tariften oluşan kitabın daha önce Ayasofya Camii Kütüphanesi’nde muhafaza edildiği, özgün yazmasının ise bugün İstanbul’da ama artık Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

MANTI VE BEN

Bolu’da geçen çocukluğumun ve annemin elinden yenilen o nefis mantıların yerini elbette hiçbir şey tutamaz. Bugün Bodrum Denizden Restoran ve İstanbul MYK Restoran’da yorumladığım Keşli mantının ilham kaynağı olan anneme ve bu vesileyle tüm annelere saygı, selam ve sevgiyle.

PATATES MANTI
Malzemeler (10 Porsiyon)

* 6 adet patates (orta boy, kuşbaşı doğranmış)
* 6 su bardağı su
* 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
* 250 gr kıyma
* 1 yemek kaşığı salça
* 4 diş sarımsak (ince doğranmış)
* ½ su bardağı su
* Tuz
* 4 bardak yoğurt
* 1/2 demet taze nane (ince kıyılmış)

YAPILIŞI:

Patatesleri kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. Tencereye 6 bardak suyu ekleyip kaynatın ve patatesleri ilave edin. Hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Haşlanan patatesleri süzdürün ve bir tepsiye alın. 4 yemek kaşığı ayçiçek yağını tavada kızdırın ve kıymayı ekleyip kavurun. 1 yemek kaşığı salçayla sarımsağı ilave edip kavurmaya devam edin. Yarım bardak su ekleyin ve tuzla tatlandırın. Mantı sosu hazır. 4 bardak yoğurdu bir kap içinde çırpın ve tepsideki patateslerin üzerine dökün. Daha sonra kıymalı mantı sosunu üzerine gezdirin. İnce kıyılmış naneleri serpip servis edin. Afiyet olsun…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder