Mehmet YalçınkayaMevsiminde güzel

HABERİ PAYLAŞ

Mevsiminde güzel

Sevgili okurlar, her şey mevsiminde güzel. Tüm meyve, sebze alışverişlerimizde, mevsiminde yeme içmenin ne kadar önemli olduğunu düşünüp tüketimimizi buna göre yapmakta fayda var. Eskiden okullarda sonbahar, ilkbahar, kış ve yaz mevsimi sebze ve meyveleri öğretilirdi. Şu an tedrisatlarda hâlâ devam ediyor mu bu durum bilemiyorum ama bu tüketim modeli sağlıklı yaşamın da bir parçası. Ne yazık ki gastronomi güzel bir algıdan, tarım terörü gibi bir algıya evriliyor zaman zaman. Ekonomiyle ilgili gelişmelerin de tetiklediği bu durum, tüketici nezdinde inanç mekanizmasını zedeliyor. Bu durum hepimiz için çok can sıkıcı. Elbette ne yediğimizden emin olmanın temel başlangıç seviyesi öncelikle olarak mevsiminde tüketim.

Haberin Devamı

SONBAHARDA NE YİYELİM?

Kışa doğru yaklaşırken hem bağışıklığımızı güçlendirecek, hem de sonbahar yemeklerimizin en lezzetlisi olacak ama aynı zamanda sağlık deposu olan, birbirinden lezzetli sebzelere bakmak lazım. Lahana, pırasa, turp, karnabahar, kereviz, brokoliyle yapılacak nefis yemeklerle bağışıklık sisteminiz kışa hazırlanacak. Bu arada yeşillikleri de unutmamamız gerek. Maydanoz, nane, dereotu, marul gibi yeşillikler sonbahar – kış mevsiminde daha bol ve daha taze şekilde masalarda yerini alır. Bu yeşilliklerin yemeklere çeşni katmasının yanı sıra antioksidan, lif, mineral, vitamin desteği verdiğini de asla unutmayalım.

HOR HOR KEBABI

Malzemeler (9 Porsiyon)

* 900 gr koyun but (kemiksiz küçük kuşbaşı doğranmış)
* 2 yemek kaşığı sadeyağ
* 1.5 su bardağı ayçiçek yağı
* 3 adet soğan (orta boy, yarım ay şeklinde doğranmış)
* 2 adet domates (büyük boy, soyulmuş, kuşbaşı doğranmış)
* 6 adet patlıcan (orta boy)
* 2 bardak kaynar su
* Tuz

SUNUM İÇİN;

* 2 adet domates (yarım ay şeklinde dilimlenmiş)
* 6 adet yeşil biber (uçları kesilmiş)

YAPILIŞI

Hafif yağlı ve sinirsiz koyun etini kuşbaşı olarak doğrayın. Patlıcanları alacalı soyun, bıçak yardımıyla ortasına çizik attıktan sonra bol tuzlu suya bastırın ve 30 dakika kadar suyun içinde bekletin. Sudan çıkardığınız patlıcanları iyice sıkın. Tavada 1 bardak ayçiçek yağını kızdırın ve patlıcanları çevirerek kızartın, kevgir yardımıyla yağdan delikli bir süzgeçe alın ve yağın süzülmesini bekleyin. Daha sonra patlıcanları kapaklı bir tepsiye yarık yerleri yukarıya gelecek şekilde dizin. Patlıcanları kızartmış olduğunuz tavadaki kızgın yağa kuşbaşı kuzu etlerini atıp pembeleşinceye kadar kızartın, daha sonra etleri pişireceğiniz tencereye alın. Etleri kızartmış olduğunuz tavada yarım ay şeklide doğranmış soğanları diriliği gidecek kadar kavurun. Doğranmış domatesleri, soğanlara ilave edin, yaklaşık 1 dakika birlikte soteleyin. Kavrulan soğan ve domatesleri etlerin olduğu tencereye alın. 2 bardak kaynar suyu tenceredeki karışımın üzerine dökün, 2 kaşık sadeyağ ve tuz ilave ederek etleri kısık ateşte suyunu çekinceye kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Pişen karışımı tepsiye dizilmiş patlıcanların içine eşit miktarda doldurun, üzerine yarım ay şeklinde kesilmiş domatesleri ve uçları kesilmiş biberleri dizin. Tencerenin dibinde kalan sosa 1 bardak sıcak su ilave edip bir taşım kaynatın ve patlıcanların olduğu tepsiye bir kenarından dökün. Tepsinin kapağını kapatın ve yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirip servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder