Mehmet YalçınkayaMutfak hafızası kalmadı

HABERİ PAYLAŞ

Mutfak hafızası kalmadı

Geçtiğimiz hafta Afyon Gastronomi Festivali’nde Afyonlularla buluşma fırsatım oldu. Festivaller vesilesiyle bir araya geldiğimiz gastronomi öğrencilerine, bir geleceğe dair bir projeksiyon tutabildiysem ne mutlu. Bu vesileyle; bölgede önemli işler yapan, vizyonuyla şehre değer katan, kadın kooperatiflerine, geçmiş yemeklerin geleceğe taşınması için öneriler sunduğum Afyonkarahisar Valisi Doç.Dr. Kübra Yiğitbaşı’na teşekkür etmek isterim. Gerek Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek gerekse festival düzenleyicisi dostum Afyonkarahisar Aşçılar Derneği Başkanı Prof. Hamza Kalkan, şehir ve bölge için çok değerli işlere imza atmaya devam ediyor. Biz şeflerin de bu şehirlere katkısı ne kadar çok olursa o kadar iyi. Konuşmamda yer verdiğim yemek kültürü ve geçmiş mutfak hafızamızla ilgili birkaç konunun altını çizmek isterim. Öncelikle çalışan aile yapısı bir yandan çocuklarımıza daha iyi bir gelecek ve eğitim vermeye çalışırken diğer yandan aynı sofrada buluşma kültürünü, annelerimizin yemeklerini çocuklarımıza taşıma önceliğini öteliyor. Yemek, bir tarihin gelecek nesle aktarımı için çok değerli bir argüman. Bu konuya sahip çıkmak, kültüre de sahip çıkmakla eş. Mutfak hafızamızın sürmesini çok önemli.

Haberin Devamı

Mutfak hafızası kalmadı

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı-Özlem Mekik-Afyonkarahisar Prof. Aşçılar Dernek Başkanı Hamza Kalkan

KADIN KOOPERATİFLERİNE SAHİP ÇIKMAK, GELECEĞE SAHİP ÇIKMAK DEMEK

Topraktan sofraya ürünün ulaşımı, üreticinin korunması, kadın istihdamı için kooperatiflerin desteklenmesi çok önemli. Bu süreç, bir yandan da ürünlerin kullanımıyla ilgili geçmiş reçetelerin tekrar gün yüzüne çıkmasını destekleyecek. Bu konuda ülke çapında ortak çalışmalar yürütülmeli. Gastronomi okullarının yanında mutfak hafızamızı geleceğe taşıyacak olan annelerle, ninelerle ve hem de öğrencilerle buluşarak kuşaklar arasında bir köprü oluşturulabilir. Biz şefler de tüm bu süreçlerin en büyük destekçileri oluruz.

TERBİYELİ BAKLA
Malzemeler (6 Porsiyon)

BAKLA TEMİZLEME İÇİN
* 4 su bardağı su
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı un
* 1 adet limon suyu

Haberin Devamı

BAKLA İÇİN
* 1 kg taze bakla
* 3 adet soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)
* 2 adet domates (soyulmuş, küçük doğranmış)
* 1 adet havuç (rendelenmiş)
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 2 su bardağı su

TERBIYE İÇİN
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 yemek kaşığı un
* 1 adet yumurta sarısı
* ½ su bardağı su

SUNUM İÇİN
* ½ demet dereotu (ince kıyılmış)

Mutfak hafızası kalmadı

* Bir kap içine dört bardak suyu, tuzu, unu ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Uçlarını kesmiş olduğunuz baklaları bu su içine atın. Bu sayede baklalarınız pişerken siyahlaşmayacak.
* Tencereye baklaları, soğanları, domatesleri ve havuçları dizin. Bir su bardağı zeytinyağını ilave edip suyu ekleyin, üzerine pişirme kağıdı serip kapağını kapatın, 40 dakika pişirin.
* Terbiye için bir kaba yoğurt, un, yumurta sarısı ve yarım bardak suyu ilave edip iyice çırpın, terbiye sosunu elde edin.
* Pişen zeytinyağlı baklalar üzerine terbiyeyi dökün, hafif hafif sallayarak terbiyenin tüm tencereye yayılmasını sağlayın.
* Beş dakika kaynatıp, soğumaya bırakın. Soğuyan baklayı tabağa alın, üzerine dereotu serperek servis edin.

Haberin Devamı

ŞEFTEN NOT: Bakla, taze fasulye gibi ürünleri, dağılmaması için kaşık gibi aparatlarla karıştırmayın, sallayarak pişirin. Ayrıca sık sık kapak açarsanız ürün kararabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder