Mehmet YalçınkayaMutfaktaki ölümsüzlük iksiri

HABERİ PAYLAŞ

Mutfaktaki ölümsüzlük iksiri

Sevgili okuyucularım, zeytinyağı serisine devam ediyoruz. Bu hafta size mutfağımızda çok önemli bir yer tutan zeytinyağlı yemeklerimizden bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi yüzyıllar boyu pek çok kültürle kaynaşan zengin Türk mutfağı, dünya mutfakları arasında en eskilerden biridir. Türk mutfağında zeytinyağının kullanımı Türklerin Anadolu’ya girmesiyle başlar ve günümüze kadar gelir. Önce saray mutfaklarında kullanılan zeytinyağı, zamanla halk mutfağına da yayılmış, özellikle soğuk yemeklerin ve mezelerin vazgeçilmezi olmuştur. Anadolu halkının ‘ölümsüz ağaç’ dediği zeytin ağacından çıkan yağa ise ‘sıvı altın’ derlerdi. Hatta sebze yemekleri üstünden Türk mutfağında ‘zeytinyağlılar’ yemek grubu oluşmuştur. Diğer yemeklere göre daha hafif olan zeytinyağlılar, özellikle sıcak bölgelerde tercih edilir.

Haberin Devamı

İYİ BİR ZEYTİNYAĞLI NASIL PİŞİRİLİR?

Zeytinyağlıları diğer yemeklerden ayıran şey; mutlaka etsiz olması ve soğuk da servis edilebilmesidir. Yemeğin lezzetli olması için hep söylediğim mevsimsellik önemli. Mevsiminde toplanan sebzeler daha lezzetli olur. Zeytinyağının bol kullanılması ve sebzenin kendi suyuyla, kısık ateşte, yavaş pişmesi tadını güzelleştirir. İyi bir zeytinyağıyla yapılan yemeğin aroması da daha lezzetli olur.

Mutfaktaki ölümsüzlük iksiri

 

ZEYTİNYAĞLI BEĞENDİM

MALZEMELER (8 PORSİYON)

  • 8 adet patlıcan
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet soğan (büyük boy, yarım ay şekilde ince doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 4 diş sarımsak (ince doğranmış)
  • 1 adet sarı biber (küçük doğranmış)
  • 1 adet kırmızıbiber (küçük doğranmış)
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü (yıkanmış)
  • 1 adet limon suyu
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 demet kişniş (ince doğranmış)
  • 1 demet maydanoz (ince doğranmış)
  • 200 gr süzme yoğurt

YAPILIŞI

  • Patlıcanları uç sapları kalacak şekilde alacalı soyup ortalarını bıçak yardımıyla açın. Tavada ayçiçek yağını kızdırın ve patlıcanlar altın sarısı renk alıncaya dek kızartın. Sonra bir tepsiye dizin, ortalarını açın ve soğumaya bırakın.
  • Tencereye zeytinyağını alın, ince doğranmış yarım ay şeklinde soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavurun. Çam fıstığını ilave edip soğanla birlikte üç dakika daha kavurun.
  • Sarımsak, sarı biber ve kırmızıbiberi ekleyip beş dakika daha pişirin.
  • Bir bardak suyla birlikte kuş üzümü, limon suyu, tuz, şeker ve yenibaharı ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin.
  • Pişen harcı süzgeçten geçirip suyunu kenara alın ve harcı soğumaya bırakın.
  • Soğuyan harcın içine ince doğranmış kişnişleri ekleyin, tepsideki sekiz patlıcana yetecek şekilde harcı paylaştırıp içlerini doldurun. Süzdüğünüz harçtan kalan suyu patlıcanların üzerinde gezdirip tepsiyi fırına sürün. Yaklaşık 20 dakika 170 derece fırında pişirin.
  • Pişen beğendimleri soğutup üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyin, isteğe bağlı olarak süzme yoğurtla servis edin.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder