Mehmet YalçınkayaOlimpiaytlar ve gastronomi

HABERİ PAYLAŞ

Olimpiaytlar ve gastronomi

Fransa’nın 100 yılın ardından ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları, başkent Paris’ten geçen Sen Nehri’nde düzenlenecek açılış töreniyle başladı ve pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Yaklaşık 10 bin 500 sporcunun yarıştığı bu dev organizasyonda konuşulan konulardan bir tanesi yemeklerdi. Fransız gazetesi L’Equipe konuyla ilgili haber yaptı ve Olimpiyat Köyü’nde sporculara sunulan yemeklerin yetersizliğinden yakınan sporcuların sesi oldu. Olimpiyat sporcuları, yumurta ve et gibi protein ihtiyaçlarını karşılayacak gıdaların eksikliğinden bahsettiler. Bu yetersizliklerin yanı sıra sağlık sorunlarına sebep verecek çiğ etlerin varlığı da çok konuşuldu. Michelin yıldızlı şefler Amandine Chaignot, Alexandre Mazzia ve Akrame Benallal’ın organize ettiği kahvaltı ise çok konuşuldu. Ben burada organizasyonel detayların ve planlamanın öneminden bahsetmek istiyorum. Elbette şefler mucize yaratamaz. Tedarik zincirini doğru kurgulamamak bence en önemli sorun. Bu tarz büyük organizasyonlara gölge düşmemesi adına strateji, planlama ve lojistik çok önceden belirlenmeli. İngiltere’nin acilen Londra’dan şef göndermesi bile, yemek kültürüyle dünyaya nam salmış Fransa’nın şanına gölge düşürdü. Elbette Olimpiyat Köyü’ndeki 3.300 kişi kapasiteli restoranın 15.000 kişiye hizmet vermesi düşünülemez ve akıl almaz. Planlama hataları yapılmış. Tüm bunlara rağmen emeği geçenlerin süreç içindeki çalışmalarını takdir ediyoruz. Yaşananlar bir sonraki organizasyonlar için örnek teşkil edecektir. Olimpiyatlarda bizleri gururlandıran tüm sporcularımızı, onları yetiştiren tüm ekibi ve bu başarıların arkasındaki görünmez kahramanlarımızı gönülden kutluyorum. Hepsi gurur kaynağımız. Olimpiyatların, ülkemizde yaşanacağı günlerin de geleceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

MİDYE PİLAKİ (Sıcak)

MALZEMELER (8-10 porsiyon)

* İç midye 700 gr
* Arpacık soğanı 8 adet
* Sarımsak 8 diş
* Havuç 2 adet (Parizyen çıkarılmış)
* Kuş üzümü 30 gr
* İstiridye mantarı 140 gr (Küp doğranmış)
* Pembe domates 4 adet (Rendelenmiş)
* Patates 1 adet (Parizyen çıkarılmış)
* Domates salçası 100 gr
* Zeytinyağı 20 ml
* Balık suyu 600 ml
* Limon 1 adet
* Tereyağı 100 gr
* Toz şeker
* Tuz
* Taze çekilmiş tane karabiber Garnitür
* Maydanoz (İnce doğranmış)
* Kereviz sapı (İnce doğranmış)

Haberin Devamı

Kuş üzümünü sıcak suyun içerisinde yumuşaması için bekletin. Zeytinyağını tencereye alın, arpacık soğanı ve sarımsağı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edin, kavurmaya devam edin. Parizyen çıkartılmış havucu ve patatesi ekledikten sonra limon ve balık suyunu ilave edip yaklaşık 10 dakika pişirin. İç midyeleri, mantarları ve yumuşayan kuş üzümlerini ilave edin. 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin. Süre sonunda baharatlar, tereyağı, toz şeker, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. 5 dakika pişirip servise geçin. Midye pilakiyi tabağa alın, maydanoz ve kereviz sapıyla servis edin. Afiyet olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder