Tropikal ürünler, sofralarda farklı tatlarla buluşmamızı sağlıyor. Bu yeni lezzetler, salatalarda, sağlıklı içeceklerde ve tatlılarda görselliği artırıcı bir unsur olarak ya da farklı tat karmaları için bizlere de yeni deneyimler sunuyor. Yeni yılda sizi bu meyvelerle buluşturmak ve farklı lezzet deneyimleri için önerilerde bulunmak istedim.
Sindirim dostu çarkıfelek meyvesi
Dünyada ‘passion fruit’ olarak bilinen çarkıfelek meyvesinin anayurdu Amerika kıtası. 400 kadar çeşidi var. Ülkemizde de üretimine başlanılan bu egzotik meyveyi salata ve yoğurtların içine koyarak özel lezzetler oluşturabilirsiniz. Sindirimi destekler ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Lif açısından hayli zengindir. Alanya bölgesinde ekim yapan Mustafa Ezici’den aldığım bilgiye göre Hatay’dan Muğla’ya kadar 500 dönüm civarı çarkıfelek ekilmiş.
Yine aynı bölgede 500 dönüme yaklaşık 50 bin mango fidesi ekiliyor ve bu meyvelerin yurtdışına gönderimi için gerekli hazırlıklar yapılıyor. Kızı Serra adına girişim projesi başlatan Mustafa Bey, Alanya’da 70 dönüm araziye 19 bin adet fide dikmiş ve Avrupa’ya ihraç için gerekli belgeleri de alarak ilklere imza atmış.
Kalp sağlığı için doğal bir koruyucu
Bu meyve içeriğindeki C vitamini ile bağışıklığınızı güçlendiriyor. Florida Üniversitesi Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü tarafından yapılan araştırmaya göre çarkıfelek, antioksidanları artırma özelliğine sahip. Kan basıncını dengeleme özelliğinin yanı sıra kalp sağlığı için de doğal bir koruyucu. Kolesterole yol açacak hiçbir özelliği olmamasıyla birlikte sizi kolesterolden de koruyor.
Orta Amerikalı bir lezzet: Ejder meyvesi
Son zamanlarda karşımıza sıklıkla çıkan ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Ülkemizde de yetiştirilen bu özel meyvenin tadı, kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılan bu meyve, bir ejderhaya benzeyen yeşil pullarla parlak, açık kırmızı bir kabuğa sahiptir. Adını da buradan almıştır.
Hoş bir tat: Mango
Tropik ve çekirdekli bir meyve olan mango, hoş bir tada sahip. Ülkemizin güneyinde yetiştirilmeye başlanan bu meyvenin pek çok faydası var. Bir mango ağacı üç yaşından itibaren meyve vermeye başlar ve bu ağaç 300 yıl kadar yaşar.
Oksijen salınımı ile de doğaya katkı sunan bu ağaç, yedi yaşına geldiğinde 200 kilogram mango üretebilecek kapasiteye ulaşır. Avrupa her yıl 550 bin ton mango ithal ediyor. Yeni desteklerle ülkemizin güney kesimi de bu pazarda yerini alabilir. Dileğim bu tropikal meyvelere verilecek desteklerle Türkiye’nin bu pazarda hak ettiği yeri bularak çiftçiye yeni imkanlar sunması.