Somut olmayan kültürel miras; ülkelere ait sözlü anlatımlar, sözlü gelenekler, geleneksel gösteriler, ritüeller, el sanatları gibi kavramlar ve süreçlerdir. Bu listede Karagöz oyunları, ebru sanatı, semah gösterisi, Kırkpınar yağlı güreşleri, çay kültürü gibi geleneklerimiz var. Bu 25 kültürel mirastan biri de Türk kahvesidir ve listeye girdiği 5 Aralık, tüm dünyada ‘Türk Kahvesi Günü’ olarak kutlanmaya başlanmıştır. Türk kahvesinin hikayesine gelin, beraber bakalım.
40 YIL HATRI OLAN TÜRK KAHVESİ
Türk kahvesi, diğer kahvelerden hazırlanma ve pişirilme yöntemleriyle ayrılır. Telvesiyle sunulan tek kahve Türk kahvesidir. 1500’lü yıllarda Yemen’den Osmanlı’ya getirilen ve yepyeni bir pişirme tekniği ile sunulan kahve daha sonra Osmanlı Sarayı’ndan halka inmiş, kısa süre içinde şehrin pek çok yerine kahvehaneler açılmıştır. Önce tavalarda kavrulan çekirdekler, daha sonra dövülerek toz haline getiriliyordu. Avrupa’ya kahveyi tanıtanlar yine Türkler olmuştur. 1615 yılında Venedik kuşatması ile kahve Avrupa’ya yayılmıştır. Kahveden önce bir tatlı iyi gider diye düşündüm. Bu haftanın tarifi: Şambala tatlısı
ŞAMBABA TATLISI
Malzemeler
(18 Porsiyon)
* 500 gr un
* 10 gr tuz
* 30 gr şeker
* 25 gr yaş maya
* 150 gr ayçiçek yağı
* 9 adet yumurta
* 18 adet metal ya da silikon şambaba kalıbı
ŞERBET IÇIN
* 4.5 litre su
* 3 kg şeker
* 1 adet limon suyu
SUNUM IÇIN
* Ceviz
* Kaymak