Mehmet YalçınkayaVegan, vejetaryen

HABERİ PAYLAŞ

Vegan, vejetaryen

Bu hafta vegan ve vejetaryen arasındaki farktan bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi bu iki beslenme şeklini birbirinden ayıran unsurlar var. Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen ise beslenmede hiçbir hayvan ürünü kullanmazlar. Aradaki fark vejetaryenler hiçbir şekilde et tüketmezken veganların ek olarak süt, yumurta gibi hayvansal ürünleri de tüketmemeleridir. Dünyaya açılan ve yabancı popülasyonu yoğun bir turizm ülkesi olan Türkiye’de hâlâ hizmet verenlerin bu bilgiye sahip olmamaları bizi üzüyor. Vejetaryen olduğunu söyleyen birine, “Balık ikram edelim” denildiğine şahit olan yabancı dostlarım, bu bilgilerin hizmet sektöründe bulunmasını gelişmişlik düzeyiyle eşleştiriyor. Elbette dünyada çok yaygın olan bu beslenme şekilleri, pek çok farklı kategoride ve tercihlerle karşımıza çıkacaktır. Her zaman söylediğim gibi, hayatın her alanında bilgi güçtür. Gastronomi öğrencilerine de en büyük öğüdüm global düşünmeleri. Yerel bilgilerimizi dünyadan gelen bilgilerle eşleştirmeleri.

Haberin Devamı

GLOKALİZASYON

Bu terim sıklıkla karşımıza çıkan bir olgu. Küresel pazarlara yönelik olarak, ürün veya hizmetlerin, yerel kültürlere uyacak şekilde yaratılması ya da özelleştirilmesi anlamına gelen glokalizasyon, özellikle 1980’den sonra sık sık kullanılmaya başlandı. Bu kavramda özellikle gıda ürünlerinin bile yerele entegrasyonunu görüyoruz. Yetiştiğimiz kültürün kabul edilebilir argümanları reklamlarda bile sıklıkla karşımıza çıkıyor. Tersini düşündüğümüzde, gıda ürünlerimizin dünya pazarında yer bulabilmesi için biz de ülkelere göre yaklaşımlarla, ürünlerle bağ kurulmasını sağlayabiliriz.

KABAK BAYILDI

Malzemeler (8 Porsiyon)

* 8 adet taze yeşil kabak
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 1 adet havuç (rendelenmiş)
* 1 adet limon suyu
* 4 adet soğan (orta boy, yarım ay şeklinde ince doğranmış)
* 2 adet domates (orta boy, küçük doğranmış)
* 4 diş sarımsak (ince doğranmış)
* 2 su bardağı su
* Tuz
* Karabiber
* 1 demet dereotu (İnce doğranmış)
* 2 adet domates (Orta boy, dörde bölünmüş)

YAPILIŞI:

Kabakların baş taraflarını kesip, orta kısımlarını karnıyarık şeklinde açın. Kapaklı bir tepsiye dizin, üzerine zeytinyağını, rendelediğiniz havucu, limon suyunu, soğanları, domatesleri, sarımsakları ve 2 bardak suyu ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın. Tepsinin kapağını kapatın ve ocakta 10 dakika pişirin. Pişen kabakları başka tepsiye alın ve içlerindeki çekirdekleri temizleyin. Tepside kalan malzemeleri süzdürüp suyunu bir kaseye alın ve süzdürdüğünüz malzemeleri başka bir kapta soğumaya bırakın. Soğuyan malzemelere dereotunu ilave edip iyice karıştırın ve kabakların içine doldurun. Üzerlerine dilim domatesleri yerleştirin, kaseye aldığınız suyu kabakların üzerinde gezdirip 200 derecede ısıtılmış fırına sürün. Domatesler kızarınca fırından alın ve isteğe göre dereotu ile servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder