Mehmet YalçınkayaYeni nesil bayram sofraları

HABERİ PAYLAŞ

Yeni nesil bayram sofraları

Sevgili okurlarım, hep söylüyorum ve altını çiziyorum, yeni jenerasyon farklı bir zeka ve yaratıcılıkla geliyor. Yeni sofraları Chap GPT’ye çizdiren, nft ile dünyaya açılan bu nesil, bambaşka bir motivasyonla geleceği şekillendiriyor. Buradaki temel konu, geçmişe körü körüne sadık kalmak yerine bağ kurmak ve değişime kapalı olmamak. Her nesil için geçerlidir “Ah şu eski bayramlar” cümlesi. Emin olun ki yeni jenerasyon bir sonraki kuşağa aynı cümleleri kuracak. Elbette sofralar değişecek, lezzet algımız, sunum teknolojileri, renk skalası bambaşka şekle bürünecek. Bence büyüyen bilgi paylaşımı daha farklı bir dünyanın kapılarını aralayacak. Bundan korkmamak gerek. Sadece özündeki temel değerlerin bir toplumun asıl bağları olduğunu unutmamak önemli. Ben aile bağlarımı, Anadolu kültürümüzün sofralarda yaşamasını çok seviyorum. Ramazanda anne böreğinin kokusunu özleyenlerdenim. Ancak günümüzde çalışma saatleri yüzünden ailelerin aynın sofrada toplanması bile zorken, beyaz yakalıların evde yemek pişirmesini sağlamak hayli zor. Ama pandemide gördük ki her iş kolu için yemek pişirmek bir nevi rehabilitasyon. Yemek yapmayı bir hobi olarak bile yaşamımıza katsak çocuklarımızın hafızasında yer edecektir.

Haberin Devamı

BİRLİKTE PİŞİRİN, TAŞIRIN

Zor zamanların en güzel tedavisidir pişirmek, taşırmak. Aile olmanın, sofralar kurmakla yakından bir bağı vardır. Dilerim bayram sofraları hepimizi yeniden birleştirir, kaynaştırır. Şimdiden şahane bayramlar, sağlıkla kurulan sofralar diliyorum…

BAYRAM TATLISI

Yeni nesil bayram sofraları

Şambaba Tatlısı
Malzemeler (18 Porsiyon)

* 500 gr un
* 10 gr tuz
* 30 gr şeker
* 25 gr yaş maya
* 150 gr ayçiçek yağı
* 9 adet yumurta
* 18 adet metal ya da silikon şambaba kalıbı

ŞERBET İÇİN:

* 4.5 litre su
* 3 kg şeker
* 1 adet limon suyu

SUNUM İÇİN:

* Ceviz
* Kaymak

YAPILIŞI:

Kap içine unu, tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın, önce mayayı sonra sıvı yağı ilave edin ve miksere alıp karıştırın. Daha sonra tek tek yumurtaları ekleyip elastik bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Hamurunuz hazır. 18 adet kalıbın içini yağlayarak hazırlayın ve hamuru paylaştırın. Kalıpları tepsiye dizip önceden ısıtılmış 190 derece fırında sık sık kontrol ederek 20 dakika pişirin. Pişen tatlıları kalıptan çıkartın ve soğumasını bekleyin. Geniş bir tencereye suyu, şekeri ve limonu ekleyip kaynamaya bırakın. Ocakta kaynayan şerbet tenceresinin içine aldığı kadar soğuyan şambabaları ekleyin ve tencerenizden daha küçük bir kapak bastırarak yaklaşık 10 dakika tatlıların şerbeti çekmesini sağlayın. Bu sırada şambabaların dağılmamasına dikkat edin. Şerbetlenen tatlıları tepsiye dizin soğuyunca ceviz ve/veya kaymakla servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder