Mehmet YalçınkayaYepyeni bir deneyim surf&turf

HABERİ PAYLAŞ

Yepyeni bir deneyim surf&turf

Son zamanlarda gündemde çok yer alan surf&turf nedir, nasıl yapılır hepsini anlatacağım. Eğer mutfakta yeni tatlar hazırlamayı ve farklı tarifler denemeyi seviyorsanız muhakkak surf&turf yapmalısınız.

Orta sınıfın sofralarından lüks restoranlara

Bu akım Amerika’da ve Avustralya’da başladı. Surf&turf, deniz mahsulleriyle kırmızı eti birleştirerek aynı tabak içinde servis etmektir. ‘Surf’ kelimesi, ıstakoz, karides ve büyük etli balıklar gibi tüm deniz mahsullerini; ‘turf’ kelimesi ise yumuşak, kırmızı eti temsil etmektedir.

Günümüzde tekrar popüler olan bu yemek tarzının geçmişi yaklaşık 60 yıl öncesine, Kuzey Amerika’ya dayanıyor. Orta sınıfın karnını doyurmak için tercih ettiği bir yöntem olarak ortaya çıkan, bazen de artan yemekleri birleştirme üzerine dayalı ekonomik ve doyurucu yemek yaklaşımıyla benimsenmiş surf&turf, günümüzde artık lüks restoranların menülerinde de yer alıyor.

Haberin Devamı

İngiltere’de ise ‘Reef and Beef’

Avustralya ve İngiltere’de bu yeni trend ‘reef and beef’ olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yeni gastronomik trend’leri takip edenler için bambaşka bir deneyim sebebi olan deniz mahsullerini kırmızı et ile birleştirme serüveni dünyanın farklı bölgelerinde pek çok değişik şekilde menülerde yerini almaya devam edecek gibi duruyor.

Püf noktaları

  • Surf&turf için seçeceğiniz ürün kalitesi çok önemli. Uyumlu eşleşmeye özen gösterin.
  • Deniz ürünleri içinden yengeç, ıstakoz, deniz tarağı; kırmızı ette yumuşak bonfile ya da biftek seçebilirsiniz.
  • Et ve deniz ürünlerinin pişirme dereceleri birbirinden farklı olmalıdır. Eti orta derecede, deniz ürünlerini daha yumuşak kıvamda birleştirebilirsiniz.
  • Kırmızı eti marine edebilirsiniz.
  • Daha uzun süreceğinden pişirme işlemine etle başlayabilirsiniz.
  • Et ve deniz ürünlerini servis tabağına aldıktan sonra tabağı haşlanmış sebzelerle süsleyebilir ve tabak dengesini koruyabilirsiniz.

Yepyeni bir deneyim surf&turf

KARİDES VE KUZU GÖMEÇ (2 PORSİYON)

MALZEMELER

  • 300 gr. kuzu sırtı
  • 60 gr. kuzu sırt yağı
  • Altı adet kuyruklu et karides
  • 30 ml. soya sos
  • Beş gr. sriracha sos
  • İki adet orta boy domates
  • İki diş sarımsak
  • Dört gr. kişniş
  • Garnitür
  • Pırasa çıtırı

Yapım Aşamaları

Tavayı ısıtın ve kuzu sırtının yağlı yüzeyini kızartın. Kuzu sırtının yağını çıkardıktan sonra biraz zeytinyağı ilave edip sarımsakları ekleyin, karidesleri bu iki yağda soteleyin. Soya ve sriracha sosunu ekleyip üç dakika daha pişirin. Domatesi ve kişnişi ilave edin ve iki dakika daha yüksek ateşte pişirmeye devam edin. Pişirdikten sonra sosu ayrı bir kaba alın. Başka bir tavada ince doğranmış kuzu sırtı yağını tavada çıtır hale gelene kadar kızartın.

Sunum

Tabağa kızartılmış eti aldıktan sonra üzerine pişen karidesleri dizin. Karideslerin piştiği sosu da tabağa alın. Pırasa çıtırını, tavada kızaran kuyruk yağını ve parçalarını üzerine ilave edip servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder