Mehmet YalçınkayaYokluğun sessiz dili: Kiler mutfağı

HABERİ PAYLAŞ

Yokluğun sessiz dili: Kiler mutfağı

Ramazan ayları aslında, tok olanın açın halini kalben anlamasını sağlayan aylar. Bu aylarda size, Anadolu’da yokluktan doğan bir mutfaktan bahsetmek isterim; adı ‘kiler mutfağı’. Aslında eldeki kıt kaynakları verimli kullanmak olarak da tanımlayabiliriz bu mutfağı. Kiler mutfağı, Anadolu halklarının özgün zekasının ürünüdür. Turşu kavanozları, kavurmalar, salça ve konservenin temel amacı aslında ürünleri bol oldukları zaman alıp kışa saklamak ve bereketini korumaktır.

Yokluğun sessiz dili: Kiler mutfağı

 

ANADOLU’DA KİLER, EL ELE CAN CANA DONATILIR

Haberin Devamı

Anadolu mutfaklarında kış aylarına yönelik yapılacak yiyecek hazırlıkları, dar zamanlar veya zor şartlar için imece usulüyle şenlik havasında yapılır. Kış mevsiminde bulunması zor olan ya da aynı tazelikte olmayan gıdalar depolanır ve geleneksel tekniklerle kışa hazırlanır. Ürünler bazen mayalama yöntemiyle, bazen de şekerle ya da tuzla işlemden geçirilerek muhafaza edilir. Kimi zaman da güneşte veya fırında kurutma yöntemi uygulanır.

KISSADAN HİSSE

Elbette yemeğin değerini, ürünün hayatımızdaki önemini sadece ramazan aylarında hatırlamayacağız. Doğal afetler bizlere bunu çok iyi öğretti. Değer bilmek ve her lokmanın önemini kavramak harcadığımız emekle ilgili. Olmadığında yokluk çekmemek için, olduğunda “Kıymetini bilelim” derim.

KİLER MUTFAĞI İÇİN ‘ESNAF’ KİTABINDAN SİZİN İÇİN SEÇTİK

Bazen basit malzemelerle çok kaliteli yemekler çıkar. İrmik çorbası onlardan biri. Anadolu’da, kilerde bulunan un, su, yağ gibi malzemelerle çorbalar ya da bulamaçlar yapılır.

Yokluğun sessiz dili: Kiler mutfağı

 

İRMİK ÇORBASI

Malzemeler (8 Porsiyon)

ET SUYU İÇİN

  • 1 adet dana kemiği (ikiye kesilmiş)
  • 8 su bardağı su
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet soğan (dörde bölünmüş)
  • 1 adet havuç (ikiye bölünmüş)

ÇORBA İÇİN

  • 2 kahve fincanı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz k Karabiber

YAPILIŞI

Tencereye kemiği, 8 bardak suyu, 2 diş sarımsağı, soğanı ve havucu ekleyin, ara sıra köpüğünü alarak kemik suyunu elde edinceye kadar 2,5 saat kaynatın ve süzdürün. Hazırda kemik suyunuz varsa onu da kullanabilirsiniz. Tencerede süzülen sıcak kemik suyunun hepsine bir çırpma teliyle yavaş yavaş karıştırarak irmiği ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. Sütü ve tereyağını ilave edip, tuz ve karabiberle tatlandırın. Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıp servis edin. Afiyet olsun...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder