Mide botoksu denilen işlem endoskopi vasıtasıyla midenin daha önceden belirlenen bölgelerine botoks denilen ilacın enjekte edilmesi işlemidir. Bu ilaç çok eskiden beri kullanılan, güvenilirliği ispatlanmış “Clostridium Botulinum” isimli bakteriden edilen bir proteindir. Etki mekanizması ise üzerine enjekte edilen sinirin felce uğraması prensibine dayanır. Mide botoksu uygulanan hastalarda sinirlerin felce uğraması neticesinde mide boşalım hızı yavaşlar ve yenilen gıdaların daha uzun sürede midede kalması hedeflenir. Bu sayede yemek sonrası daha uzun süre tokluk hissi oluşur. Mide botoksunun bir etkisi de, midenin fundus bölgesine yapılmasından dolayı iştahı azaltmasıdır.
Mide botoksu işlemi anestezi gerektirdiğinden, ilk şart anesteziye uygunluktur. Bunun haricinde gastrit ve ülser hastalarına yapılması önerilmez. Herhangi bir kilo ve yaş sınırı olmamakla birlikte, BMI (vücut kitle indeksi) 40 ve üzeri olan hastalar için göreceli olarak önerilmez. Bu tür morbid obez hastalar için daha etkili olan ameliyatlar gündeme gelmektedir.
Mide botoksu etkisini ortalama 2-3 gün içinde göstermeye başlayıp istenen etki düzeyine 1 hafta sonra ulaşır. Bu dönemden itibaren hastaya katı bir diyet önerilir.
Ortalama işlem süresi 15-20 dakikadır. İşlem sonrası hasta 1 saat kadar müşahadede tutulup taburcu edilir. Mide botoksu sonrası hastalar aynı gün günlük hayatlarına devam edebilirler. Ağrısız ve komplikasyon oranları düşük bir işlemdir.
Mide botoksu da diğer ameliyat harici yöntemler gibi diyete yardımcıdır. İşlem sonrası kilo kaybı tamamen uygulayacağınız diyete bağlı olmakla birlikte ortalama 4-5 ay içerisinde 10-30 kilo arası kayıp hedeflenir. Mide botoksunun etkisi geçtikten sonra beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, daha fazla hareket ve egzersiz alışkanlığının kazanılması, kaybedilen kilolar için anahtar rol oynar.