Mehmet Yalım UçtumTüp mide ameliyatı

HABERİ PAYLAŞ

Tüp mide ameliyatı

Günümüzde obezite cerrahisinde en sık uygulanan cerrahi teknik, tüp mide ameliyatıdır. Midenin yaklaşık yüzde 75-80'lik bölümünün çıkartılarak tüp şeklinde yeni bir mide oluşturulma yöntemidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte, normal mide hacmi 1-1,5 litredir. Ameliyat sonrası mide kapasitesi azalarak 100-150 ml’ye indirilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası hastaların kilo vermesi

1) Mide hacminin küçülmesine bağlı az miktarda gıda ile erken doygunluk hissi oluşur.

2) İştah hormonu olarak bilinen Ghrelin’in salgılandığı mide kısmının (fundus) çıkartılması sonucu açlık hissi baskılanır.

Haberin Devamı

Ameliyat, genel anestezi altında laparoskopik (kapalı) yöntemle, yaklaşık 1 cm’lik 4 delik açılarak gerçekleştirilir. Midenin damarları ayrıldıktan sonra mide içine ağızdan tüp yerleştirilir ve mide tüp komşuluğundan stapler dediğimiz bir alet yardımıyla kesilir. Kesilen mide kısmı karın duvarındaki delikten dışarı alınır. Kanama ve kaçak kontrolü yapıldıktan sonra tüp çekilerek midenin kesilen kısmı ikinci bir güvenlik hattı oluşturması için tekrar dikilir. Ameliyat süresi ortalama 45-60 dakika civarındadır. Hastalar ameliyat sonrası dördüncü saatte yürümeye, 24 saat sonra yapılan pasaj grafisi sonrası ağızdan sıvı alımına başlar. Genellikle ikinci günün sonunda taburcu edilir.

Tüp mide ameliyatının avantajları

En önemli avantajı sindirim sisteminin doğal yolunda bir değişiklik yapılmaması.

Açlık hissini tetikleyen Ghrelin hormonunun salındığı kısım çıkarıldığı için açlık uzun süre baskılanır, canınız çok fazla bir şey istemez.

Diğer ameliyatlarla kıyaslandığında daha kolay ve süresi daha kısadır.

Diğer prosedürlere nazaran vitamin ve mineral eksikliği daha nadir görülür.

Tüp mide ameliyatı sonrası kilo kaybı yaklaşık 1-1,5 yıl devam eder.

Tekrar kilo alan hastaların kolaylıkla başka bir ameliyata çevrilme şansı vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder