Medicana International İzmir Hastanesi, görkemli binasıyla 5 buçuk ay önce faaliyete başladı. Kısa sürede İzmirlilerin güvenini kazanan hastanede, poliklinik sayısı 100 bine yaklaştı. 6 bine yakın büyük ameliyat yapıldı. Ege Bölgesi’nde bir ilke imza atan uzman ekip, 5 buçuk ayda 5 kez robottan kalp cerrahisi ameliyatı gerçekleştirdi. Tüm bu başarıların arkasında gününün tamamını hastaneyi gözlemleyerek geçiren, aksilik gördüğünde duruma anında müdahale eden biri vardı. Hayali mimar olmakken ailesinin isteğiyle Tıp Fakültesi’ni seçen, hastane binasına yaptığı dokunuşlardan bu yüzden çok mutlu olduğunu ifade eden Medicana International İzmir Hastanesi Genel Müdürü Dr. Ulvi Ünal ile mesleğine olan büyük sevgisini, Medicana Grubu olarak İzmir’de planladıkları yeni yatırımları konuştuk.
HASTANE KURMAK İÇİN DÖNDÜM
Sizi tanıyabilir miyiz? Nasıl bir ailede dünyaya geldiniz?
1956 Kayseri doğumluyum. Babam Türkiye’nin ilk inşaat mühendislerinden, kara yollarına çok uzun yıllar emek vermiş. En son İzmir-Aydın otoyolu kontrol ekibinin başındaydı, 6 yıl önce kaybettik. İşine bağlılığı ve memleket sevdasıyla babam bize hep rol model olmuştur.
Annem ise ev hanımı ama öğretmen olarak da çalıştı. Çok aydın, ilerici, modern bir ailede yetişen üç kardeşten en küçüğüyüm. Tıp doktoruyum. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi eğitimi de aldım. Yüksek lisansımı da Sağlık Hizmetleri Yönetimi alanında tamamladım. Uzun yıllar iş yeri hekimi olarak çalıştım. Türkiye’nin ilk iş yeri hekimlerindenim.
Kent Hastanesi’nin kurucularındanım. Son 6 buçuk senedir Medicana Sağlık Grubu’ndayım. İstanbul’da 5 yıl çalıştıktan sonra, 1 buçuk yıl önce Medicana İzmir Hastanesi’ni kurmak için geri döndüm. Yatırımın başından beri, arazinin bulunmasından itibaren İzmir’e böyle bir yatırımın yapılmasının gerekliliğini yönetim kurulu başkanımızla birlikte değerlendiren ekibin içindeydim.
ASLINDA MİMAR OLACAKTIM
Çocukken doktor olmayı hayal eder miydiniz?
Aslında ben ilk önce İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne girdim. Orada bir dönem okudum. Daha sonra Tıp Fakültesi’ne geçiş yaptım. Bu kararımda biraz ailemin etkisi oldu. Ailede mühendis çoktu ama doktor hiç yoktu. O nedenle Tıp Fakültesi’nde okumaya başladım. Çok da severek okudum ama içimde hala mimarlık sevgisi vardır. Şu anda bile devam eden hastane inşaatlarımızda ufak tefek eleştirilerde, mimari tavsiyelerde bulunuyorum. Evimde de hobi olarak mimarlıkla ilgilenmeye devam ediyorum.
İZMİR’DE BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRMEYE GELDİK
Medicana International İzmir Hastanesi 9 Eylül’de kapılarını açtı. Aradan geçen 5 buçuk ayda İzmir’e kazandırdıkları neler?
110 milyon dolarlık böylesi bir yatırım İzmir’de neleri değiştirdi? Öncelikle bu hastanenin istihdama çok ciddi bir katkısı var. Sağlıkta teknolojinin gelişmesi insan sayısını azaltmıyor. Teknoloji, insan ile birlikte kullanılıyor. İşe alımlar tamamlandığında yaklaşık 1000 kişi olacağız. Biz insana yatırım yapıyoruz. Hem çalışanlarımızı hem hastalarımızı merkeze koyuyoruz. İzmir’de bir şeyleri değiştirmeye geldik. Nitelikli sağlık hizmeti verebilmek için ciddi bir birikimimiz var. İzmir hastanesi, grubumuzun 12’nci hastanesi. Medicana ismi ile hem Türkiye’ye hem İzmir’e değer katıyoruz. İzmir de bize değer katıyor.
5 BUÇUK AYDA 6 BİN AMELİYAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İzmir halkı Medicana International İzmir Hastanesi’ni nasıl karşıladı?
Tek kelimeyle, çok iyi. İzmirlilerin bir özelliği vardır, dışarıdan gelenleri biraz daha yavaş bünyelerine almak isterler. Bize çok büyük teveccüh gösterdiler. Poliklinik sayımız 100 bine yaklaştı. 6 bine yakın ameliyat yaptık. Kalp ameliyatları, onkolojik kanser ameliyatları, mide ameliyatları, akciğer, karaciğer ameliyatları gibi çok büyük ameliyatlar yaptık. Biz İzmir’e Ege Bölgesi’ne hizmet etmeye geldik, onlar da sağ olsunlar bizim bu isteğimizi karşılıksız bırakmadılar.
EGE’DE ROBOTTAN KALP CERRAHİSİ YAPAN İLK HASTANEYİZ
Robotik cerrahi, tıbbın geldiği son nokta olarak görülüyor. İzmir’de robotik cerrahiyi kullanan ilk özel hastanesiniz. Robotik cerrahinin kullanıldığı özellikli işlerden bahseder misiniz?
Hastane yatırımlarında 3 önemli ayak var. İyi binalar yapmanız lazım, çok iyi ekipman almanız lazım, hekimlerinizi iyi seçmeniz, iyi bir kadro oluşturmanız lazım. İzmir’de Ege Üniversitesi Hastanesi ve Tepecik Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde birer robot var. Özel sektörde de biri bizde olmak üzere 2 tane robot var.
Kamuda bu hizmetler biraz daha zor yürüyor. Çünkü robot pahalı bir teknoloji. Robotun ilk çıkış amacı aslında kalp cerrahisi. Ama bu alan biraz daha yavaş gidince, robot kullanımı üroloji, kadın doğum gibi branşlarda daha öne geçmiş. Kalp cerrahisinin geride kalmasının nedeni, çok zor bir iş olması, yapacak ekibin çok zor bulunması. Biz Ege Bölgesi’nde robottan kalp cerrahisi yapan ilk hastaneyiz.
Bu teknoloji ile hastanın göğüs kafesi açılmadan, çok küçük bir kesiden kalp ameliyatı yapılıyor. Dolayısıyla iyileşme süreci klasik kalp ameliyatına göre çok daha hızlı. Medicana İzmir Hastanesi’nde 5 buçuk ayda 5 tane robotik kalp cerrahisi ameliyatı yaptık.
MEDICANA’DAN ÇEŞME’YE YATIRIM
Bilindiği üzere Ataşehir Hastanesi de yakında sağlık hizmeti vermeye başlayacak. Peki, İzmir için grubun düşündüğü diğer yatırımlar neler? Yakında İzmir’i neler bekliyor?
Ataşehir Hastanemiz önümüzdeki günlerde hasta kabulüne başlayacak. Bunun dışında da yatırımlarımız olacak. İzmir’in güney aksında sağlık hizmeti üretiminde eksiklikler var. Bu bölgede yer arayışı içindeyiz. Bizim için çok kritik yerlerden biri de Çeşme. Çeşme, yazları ve pandemi nedeniyle artık kış aylarında da yaşanan bir yer haline geldi. Burada da sağlık hizmetinin eksik olduğunu hem biz görüyoruz, hem de yerel yöneticiler bizi bu anlamda motive ediyorlar. Çeşme’de de bir tıp merkezi açmayı planlıyoruz. Bu yaza yetiştirmeyi istiyoruz.