Değerli Posta okuyucuları, daha şimdiden “Evde kuzu tandır olur mu hiç?” dediğinizi duyar gibiyim. Tabii ki bir odun ateşi fırınında pişen kuzu lezzetini almamız mümkün değil, ancak ona yakın bir lezzet yaratmak mümkün. Ayrıca vereceğim bir sos tekniği ile, harika bir kuzu sosu elde etmeniz de mümkün. Açıkçası şunu belirtmeliyim ki, benim en favori etim kuzu eti.
Biliyorum ki, birçoğunuz bazen kokusu, bazen fazla yağlı oluşu nedeniyle kuzu etine temkinli yaklaşıyorsunuz. Ancak, Kıvırcık cinsi iyi bir kuzu asla kokmaz, gerekirse kullanacağınız çeşitli aromatik baharatlar ile tamamen bu kokuyu giderebilirsiniz. Ayrıca kuzu etinin yağı diğer büyükbaş hayvanlara göre vücut ısımızda en kolay eriyebilen yağ. Kışı bitirmeye başladığımız ve kuzu etinin en lezzetli olduğu ilkbahar aylarında bu tarifi denerseniz, pişman olmayacağınızın garantisini verebilirim. Haydi o zaman iş başına...
KUZU TANDIR
MALZEMELER
1 adet kuzu but
(kol da kullanabilirsiniz)
2 adet havuç
(iri doğranmış)
2 adet soğan
(4’e bölünmüş)
1 adet kereviz ve sapları
(iri doğranmış)
2 adet defne yaprağı
3 dal taze kekik
1 dal biberiye
1 çay fincanı
zeytinyağı
2 diş sarımsak
(kabukları ile ezilmiş)
1 bardak su
(ya da et suyu)
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Fırınınızı maksimum sıcaklıkta ısıtın. Fırın tepsinizin içine suyu ve sebzeleri yerleştirin. Kuzu budunuzu zeytinyağı, bol tuz ve karabiberle iyice ovun. Tepsinin içine suyla çok fazla temas etmeyecek şekilde sebzelerin üzerine yerleştirin. Defne yaprağı, biberiye ve kekik dallarını da tepsiye ekleyin. Fırına verin. 15 dakika bir yüzü 15 dakika diğer yüzü olmak üzere toplam 30 dakika yüksek ısıda pişirin.
Daha sonra fırın ısısını 180 dereceye düşürün, ve arada ters yüz yaparak 45 dakika daha pişirin. Fırın tepsisi içindeki suyu kontrol edin, eğer eksilmişse sıcak su ilave edin. Fırın ısısını 150 dereceye düşürün, yaklaşık 90 dakika bu ısıda suyunu kontrol ederek ve 30 dakika arayla ters yüz ederek pişirmeye devam edin. Etinizi bir bıçak yardımı ile kontrol edin, kemikten ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Daha sonra fırın ısısını 200 dereceye getirin ve yaklaşık 15 dakika daha pişirin. Etler dökülmeye başladığı zaman çıkarın.
CACIK
MALZEMELER
1 bardak yoğurt
(tam yağlı)
1/2 bardak su
3 adet salatalık
1 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
1 tutam dereotu
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
HAZIRLANIŞI
Yoğurt, su ve tuzu karıştırarak ayran kıvamına getirin. Salatalıklarınızın çekirdekli kısımlarını çıkarın. 2 tanesini rendeleyin ve suyunu sıkın. Geniş bir kase içine yerleştirin. Diğer salatalığı hafif ağza gelecek şekilde doğrayın. Kaseye ilave edin. Hazırladığınız ayran, kekik, pul biber ve 1 kaşık zeytinyağını ilave edin ve iyice karıştırın. Üstüne kalan zeytinyağını ve dereotunu serperek servis yapın.
İÇ PİLAV
MALZEMELER
1 bardak pirinç (tuzlu suda
bekletilmiş ve çok iyi yıkanmış)
1 /2 adet kuru soğan (küçük kare doğranmış)
1 avuç dolmalık fıstık
1 avuç kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
1 çay fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Dereotu (üstüne serpmek için)
1,5 bardak sıcak su
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Bir pilav tenceresi içinde, zeytinyağı, tuz, karabiber, şeker ile birlikte soğanlarınızı iyice kavurun. Ayrı bir tavada dolmalık fıstıklarınızı hiç yağsız hafif bir renk alana kadar kavurun. Pirinçleri ve fıstıkları tencereye ilave edin hafifçe kavurun. Suyu ve baharatları ilave edin, tuzunu kontrol edin, kapağını kapatıp pişmeye bırakın.
SOS (GRAVY)
Etinizi bir kenara alın. Ve fırın tepsisinde kalan suyu bir tencere içine süzün. Eğer miktarı az ise biraz daha et ya da tavuk suyu ilave edip kaynatın. 1 kaşık soğuk tereyağı ekleyip koyulaşmasını bekleyin. Eğer daha koyu bir kıvam isterseniz, biraz mısır nişastasını soğuk suda açıp ilave edebilirsiniz.
(24.02.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)