Memet Özer Vazgeçemediğimiz bir lezzet: Pizza
HABERİ PAYLAŞ

Vazgeçemediğimiz bir lezzet: Pizza

Değerli Posta okuyucuları, bu hafta hem sizlerin, hem de çocuklarınızın vazgeçemeyeceği bir lezzet olan pizza tarifi vermeyi uygun buldum. Evet diyebilirsiniz ki, evde nasıl olacak. Odun fırını lazım, hamuru mayalamak uzun sürer gibi haklı mazeretler üretebilirsiniz. Ama bugün vereceğim püf noktaları sayesinde, İtalyan lokantalarında yediğinize benzer ince hamurlu pizzaları sizlerin de evde yapmanız mümkün olacak.

Bildiğiniz gibi pizza, özellikle Güney İtalya bölgesine ait bir tarif. Özellikle Napoli civarında yediğiniz bir pizzanın lezzetini başka yerde bulmak zor. İyi pizza için en önemli kriter, yüksek dereceli bir odun fırını ve iyi mayalanmış bir hamur. Ben de bugün evinizde olan şartlarla mükemmel pizza nasıl yapılır; onu anlatmaya calışacağım. Bugün iki ayrı pizza tarifi verecek olsam da, siz üstüne dilediğiniz herşeyi ekleyebilirsiniz. Evet hep dediğim gibi, mühim olan teknik. Şimdiden afiyet olsun.

Haberin Devamı

PİZZA HAMURU

MALZEMELER

3 bardak un
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz şeker
1 bardak ılık su

HAZIRLANIŞI

Derin bir kase içersinde tuz, şeker, maya ve ılık suyu karıştırın. Daha sonra elediğiniz un ve zeytinyağını ekleyin, bir çırpma teli ile karıştırın. Oldukça yumuşak kıvamlı bir hamur haline getirin. Kasenin üstünü streç film ile kaplayın ve 2 saat oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra tezgahınızı iyice unlayın ve hamurunuzu kıvama gelene dek yoğurun. Hamuru 3 ya da 4 parçaya bölün ve yuvarlak hale getirip, üstüne nemli bir bez kapatarak, 30 dakika daha bekletin. Pizza hamurlarınız hazır. Eğer hepsini kullanmayacaksanız, derin dondurucuda 1 hafta bekletebilirsiniz.

DOMATES SOS

MALZEMELER

1 kutu doğranmış
domates konservesi
2 diş sarımsak
(küçük doğranmış)
1/2 adet yemeklik
küçük doğranmış
kuru soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 kaşık zeytinyağı
Tuz karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içersinde, zeytinyağı ile birlikte soğan ve sarımsağı soteleyin. Domatesi, tuz, karabiber ve şekeri ekleyin. 1 çay bardağı tuz ilavesi ile en az 1 saat kısık ateşte pişirin. Daha uzun süre, daha iyi netice verir. Dilerseniz daha fazla miktarda yapıp uzun süre buzdolabınızda saklayabilirsiniz ve birçok yemekte kullanabilirsiniz. Mutfağınızda her zaman hayat kurtarır.

Haberin Devamı

DOMATES SOSLU ZEYTİNLİ VE MANTARLI PİZZA

MALZEMELER

1 avuç doğranmış az tuzlu yeşil zeytin
1 kepçe domates sos
1 avuç doğramış az tuzlu siyah zeytin
6 adet ince kesilmiş kültür mantarı
1 kaşık zeytinyağı
1 bardak rendelenmis tuzsuz dil peyniri
1 adet pizza hamuru

HAZIRLANIŞI

Aynı sistemde hamuru açın. Üzerine domates sosunu ince bir şekilde yayın. Diğer malzemeleri de ekleyip üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra fırınlayın.

CHERRY DOMATES VE MOZARELLA PEYNİRLİ

MALZEMELER

2 top suda mozzarella
peyniri (Tüm marketlerde
bulunuyor ve Turkiye’de de
üretiliyor. İsterseniz
tuzsuz dil peyniri de
kullanabilirsiniz)
1 avuç rendelenmiş
parmesan peyniri
1 avuç cherry
(çeri) domates
1 avuç taze fesleğen
ya da reyhan
1 kaşık zeytinyağı
1 avuç ince irmik
(İsteğe bağlı, hamuru
açmak için)

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI

Tarife başlamadan şunu belirtmek isterim ki, iyi pizza hem ince hem de çıtır çıtır olmalıdır. Bunun için de hem fırınınızın, hem de pişireceğiniz tepsinin çok sıcak olması önemli. Bu yüzden fırınınızı, içindeki tepsi ile birlikte en yüksek derecede ısıtın. Bir yağlı kağıt üzerine biraz un ve irmik serpin. Daha sonra hamurunuzu kağıt üzerinde elinizle çekerek ve bastırarak iyice açın. İsterseniz merdane de kullanabilirsiniz.

Üzerine biraz zeytinyağı ve parmesan rendesi serpiştirin. Daha sonra elinizle ufaladığınız mozzarella ve ikiye böldüğünüz cherry domatesleri serpin. Biraz tuz ve karabiber gezdirin. Yağı kağıt ile birlikte fırına yerleştirin. Fırınınızın ısısına göre yaklaşık 5 dakika pişirin. Çıkardıktan sonra doğranmış fesleğen yapraklarını ilave edin.

(10.03.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder