Telefon fiyatlarına bir yılda yüzde 75 civarında zam gelince cihazların yanına yaklaşılamaz oldu. Orta segment bir telefonun başlangıç fiyatı 3 bin liraya, üst segmentin ise 6 bin liraya kadar çıktı. Ancak halihazırda hem yerli hem de pazara yeni girerek pay kapmak isteyen pek çok yabancı model, uygun fiyata güçlü cihazlar satmayı sürdürüyor.
Pandemi nedeniyle geçen yıl üretimi yüzde 15 azalan cep telefonu fiyatlarına son bir yılda yüzde 75’e varan zam geldi. Yani fiyatı 2.000 lira olan bir cihaz 3.500 liraya çıktı. Hal böyle olunca büyük çoğunluğunu ikinci el ürünlerin oluşturduğu kayıtdışı satışlarda patlama yaşandı. Öyle ki Türkiye’de 2020’de resmi olarak 10 milyon 500 bin kayıtlı cep telefonu satıldıysa 20 milyon cihazın da kayıtdışı el değiştirdiği tahmin ediliyor.
Gerçek fiyatının neredeyse 3’te 1’i fiyatına satıldığı için çok cazip gelen bu cihazlar, her yıl yüzbinlerce kişiyi mağdur ediyor. Örneğin virüs yüklenmiş, tamir görmüş, parçası değişmiş ya da illegal işler için kullanılmış olabiliyor. O nedenle böyle bir cihaz almaya karar verseniz de emin olmadığınız kimseden telefon almayın. Alırken de ikinci el cihaz sözleşmesi yapmayı asla unutmayın. Bu sözleşme sizi pek çok dertten kurtaracaktır.
ALIRKEN NEYE BAKMALI?
- Türkiye’ye her yıl 30’un üzerinde yeni model telefon geliyor. Mevcut cihazlarla birlikte çeşitlilik çok fazla olduğu için kafalar karışıyor. Sizlerden de gelen soruların büyük kısmı telefon karşılaştırmalarına yönelik olduğu için bu konu büyük önem taşıyor.
- Telefon alırken ilk bakacağınız şey 8 çekirdekli işlemci gücü, en az 32 GB dahili hafıza, en az 3 GB RAM, arka ve ön kameraların çözünürlüğü ve ortalama 3000 mAh pil kapasitesi ve parmak izi sensörüdür. Peki bu fiyat pahalılığında ‘hangi telefonu seçmeliyim’ diyorsanız, işte size Türkiye garantili öneriler...
TEKNO TURU
- WhatsApp’ın önceki gün kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşacağını açıklamasının hemen ardından Türkiye’de bir günde 100 bin kişi yerli iletişim platformu BİP’i indirdi.
- Sadece üç dakika içerisinde e-ticaret sitesi açmayı ve anında ürün ekleyip satış yapmayı sağlayan yazılım uygulaması Goyomod hizmete girdi. 14 gün ücretsiz sunulan programın aylık kiralama bedeli ise 65 lira.
- Tayvanlı teknoloji firması XPG, oyuncular için konsantrasyon düzeyini artırıcı özel sakız geliştirdi. ‘Gaming Gum’ adlı ürünün içeriğinde nane aroması, kafein ve göz vitamini yer alıyor.
Hem 2 çıkışlı USB şarjına hem de telefon yerde kalmasın diye özel bir tutucuya sahip priz geliştirildi. Günsan’ın tasarladığı cihazın fiyatı 85 lira.
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi, ABD’li teknoloji firması Vuzix tarafından geliştirilen özel kameralı akıllı gözlüklerle uzaktan anatomi dersleri vermeye başladı. Kadavra üzerinden anlatılan dersler canlı olarak izlenebiliyor.