Murat Gülderen 2025'te beklenen 7 sıradışı tekno trend
HABERİ PAYLAŞ

2025'te beklenen 7 sıradışı tekno trend

2025 yılına yaklaşırken, hayal gücümüzün ötesinde gelişmeler ve sıra dışı yenilikler bizleri bekliyor. Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bu trendler, eğitimden sağlığa, tarımdan günlük yaşama kadar hayatımızı her açıdan dönüştürecek. Bu hızlı değişim, yepyeni meslekler, fırsatlar ve hemen her alanda verimliliği de beraberinde getirecek. İşte eli kulağında olan o yenilikler...

2025te beklenen 7 sıradışı tekno trend

1- YAPAY GENEL ZEKA (AGI)

Mevcut yapay zeka teknolojilerinin tümü, önceden belirlenmiş parametreye göre çalışıyor. Ancak AGI, insan beyninin tüm bilişsel yeteneklerine sahip bir yapay zeka modeli. Yani insan beyninin yapısını ve işlevini kopyalamayı amaçlayan bir teknoloji. Temel hedefi, kendi kendine öğrenme yeteneğiyle insan zekasını taklit edebilmek. AGI, yeni bilimsel keşifler yapmak, hastalıkları iyileştirmek, yeni ürünler ve hizmetler geliştirmek gibi her alanda kullanılacak. 2025’te AGI’nın ilk adımlarını atması bekleniyor.

Haberin Devamı

 2025te beklenen 7 sıradışı tekno trend

2- DÜŞÜNCE GÜCÜYLE KONTROL

Bu sistemin bilimsel adı ‘Beyin-Bilgisayar Arayüzleri (BBA) olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji sayesinde engelli insanlar sadece düşünerek bilgisayarları, tekerlekli sandalyeleri ya da protezleri kontrol edebilecek. Geliştirme aşamasında olan bu teknolojinin de 2025’te daha somut örnekleriyle karşılaşacağız.

 2025te beklenen 7 sıradışı tekno trend

3- OTONOM EV ROBOTLARI

Temizlik, güvenlik, yemek ve eğlence gibi alanlarda evde önemli bir yardımcı görevi görecek bu robotlar, 2025 yılı ile birlikte hızla yaygınlaşacak. Sadece komutla yani bağımsız hareket eden bu robotlar, günlük ev işlerinde hem verimlilik hem de büyük bir konforu beraberinde getirecek.

2025te beklenen 7 sıradışı tekno trend

4- HOLOGRAFİK TELEFON GÖRÜŞMESİ

2025 yılı sonlarında 6G teknolojisinin pilot çalışmaları başlayacak. Bunun getireceği güçle holografik teknolojinin cep telefonlarına entegrasyonu ile üç boyutlu görüntülü konuşmalara şahit olabiliriz. Yani telefonlarda bulunan gelişmiş kameralar ve derinlik sensörleri, kullanıcının üç boyutlu görüntüsünü yakalayacak ve görüştüğümüz kişinin 3 boyutlu yansıması önümüze gelecek. Şu an Güney Kore ve Çin, 6G teknolojisinin denemelerini yapıyor.

Haberin Devamı

2025te beklenen 7 sıradışı tekno trend

5- OTONOM TARIM

İnsan müdahalesi olamadan yani GPS ve yapay zeka ile yönlendirilen traktörler, meyve ve sebzeleri hasat eden robotlar ve tarım makineleri 2025 ile birlikte hızla yaygınlaşacak. Gelişmiş ülkeler arasındaki sıkı rekabet bu teknolojinin fiyatını da makul seviyelere çekecek. Böylece üretim ve verimin ciddi oranda artması hedefleniyor

2025te beklenen 7 sıradışı tekno trend

6- BİYOBASKI

3D print ile organ üretme teknolojisinin de araştırma ve geliştirme aşamaları son hızla devam ediyor. Şu ana kadar kalp kapakçığı, kıkırdak ve cilt gibi basit dokuların üretildiği bu teknoloji ile 2025 yılı ve sonrasında kalp, böbrek, karaciğer ve akciğer gibi hayati organların da üretilmeye başladığını göreceğiz.

2025te beklenen 7 sıradışı tekno trend

7 KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ GIDA TEKNOLOJİSİ

Bu da, bireyin genleri, sağlık durumu, besin alerjileri, beslenme tercihleri ve yaşam tarzı gibi faktörlerine göre özel olarak tasarlanmış gıdalar üretmeyi amaçlayan bir alan. Bu teknolojinin amacı, kişinin genel sağlığını ve zindeliğini optimize etmek, hastalıkları önlemek ve kilo kontrolünü sağlamak. Kişiden toplanan veriler, yapay zeka ve istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilir. Bunun sonucunda ihtiyaçlar belirlenir.

Haberin Devamı

ORTAYA ÇIKACAK BAZI MESLEKLER

* Yapay zeka etiği uzmanı
* Yapay zeka eğitmeni
* Otonom araç uzmanı
* Holografik görüşme uzmanı
* Tıbbi robotik mühendisi
* Biyobaskı kalite kontrol uzmanı
* Akıllı protez uzmanı
* Tarım sistemleri mühendisi
* Otonom hasat operatörü
* Gıda biyoteknoloji uzmanı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder