Murat Gülderen64 kilometrelik aroma yolu

HABERİ PAYLAŞ

64 kilometrelik aroma yolu

Haberin Devamı

  • Lavanta, adaçayı, kekik, akasya, defne ve kuşburnu gibi katma değeri yüksek yüzlerce bitki çeşidinin yer aldığı ve tam 64 kilometre uzunluğa sahip ‘Sakarya Botanik Cennet Vadisi’nden ihracat başladı.
  • Alman içecek devi Martin Bauer ile 10 yıllık anlaşma imzalandı. Burada üretilen bazı bitkiler ilaç ve kozmetik sektörlerinde de kullanılacak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı Ocak ayından bu yana çalışmalarını sürdürdüğü Sakarya Botanik Cennet Vadisi projesinde sona gelindi. Kaynarca’dan başlayıp doğuya doğru sırasıyla Karasu ve Kocaeli’nden geçen 64 kilometre uzunluğundaki vadi, tarım ihracatını uçuracak. Projenin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Ekrem Yüce, dünyanın en büyük aroma tarlasında yapılan çalışmaları POSTA’ya yerinde gösterdi.

64 kilometrelik aroma yolu

ÖRNEK YAŞAM ALANI

Vadi içinde tıbbi ve aromatik bitki çalışmaları, arıcılık faaliyetleri, sosyal tesisler, bisiklet yolları ve yürüyüş parkurları bulunuyor. 2 milyona yakın bitki türünün yaşayacağı bölge, eşine az rastlanır düzeyde flora zenginliğine ev sahipliği yapacak. Dikilen bitkiler arasında 583 bin 423 lavanta, 207 bin 205 adaçayı, 683 bin 613 biberiye, 302 bin 630 kekik, 5 bin 443 ıhlamur, 32 bin 535 akasya, 45 bin 946 defne, 60 bin kuşburnu ve 10 bin gül bulunuyor. Ekme ve biçme işlemlerini bölgedeki çiftçiler gerçekleştiriyor ve bu sayede ek gelir elde ediyorlar.

2 MİLYON EURO

Başkan Ekrem Yüce, Cennet Vadisi’nde yetiştirilecek bitkilerin kullanımı için Alman Martin Bauer Bitki Meyve Çayları Üretim A.Ş. ile 10 yıllık protokol imzaladıklarını anlatarak, “Yerli ve milli üretime olan katkı artacak. Projeden ilk etapta yaklaşık 2 milyon Euro ihracat geliri elde edilecek. Bitkiler, tıbbi ilaç yapımı, kozmetik ve meşrubat gibi alanlarda da değerlendiriliyor. Kozmetikte kullanıma elverişli bitkiler, atölye ve laboratuvarlarda işlenerek en doğal haliyle tüketime sunuluyor. Başta ıhlamur olmak üzere vadiden toplanan diğer bitkilerden ise sağlıklı ve organik çaylar üretiliyor” dedi.

ARILAR TAM MESAİDE

Ekrem Yüce, vadideki çiçek polenlerinden aromatik bal da elde edildiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Tıbbi ve aromatik bitki bahçesi içine yerleştirilen arı kovanları sayesinde lavanta, kekik ve ıhlamur gibi özel balların yanı sıra karışık çiçek balları da üretiliyor. Buradaki arılarsa bitkiler arasında tozlaşmaya yardımcı olarak verimliliği artırıyor. Vadi bünyesindeki Apiterapi Uygulama Merkezi’nde de bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehri gibi tedavi amaçlı sağlıklı besinler üretiliyor.”

64 kilometrelik aroma yolu

Ekrem Yüce, “Tıbbi aromatik bitkilerin üretimi için ülke çapında dev bir adım attık. Martin Bauer firması ile yapılan anlaşma çerçevesinde ilaç sektöründe kullanılacak bitkiler de bu şirket tarafından satın alınacak” dedi.

YOK BÖYLE PARKUR

Sakarya’nın aynı zamanda dünyaca tanınan bir bisiklet şehri olduğuna da vurgu yapan Ekrem Yüce, “Kentte her yıl Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası düzenleniyor. Şehir içinde bulunan 88 km uzunluğundaki bisiklet yollarında, her gün binlerce Sakaryalıyı bisiklet kullanırken görebilirsiniz. Ben de sık sık bisiklete binerim. Vadi içinde 64 km boyunca gidiş-geliş iki sıra bisiklet parkuru da bulunuyor. Bu parkur üzerinde ister bisikletle ister yürüyerek sağlık için faydalı etkinlikler yapılırken aynı anda vadinin güzelliklerinin tadı doyasıya yaşanabilir” diye konuştu.

DEKAR BAŞINA 100 TL

Katma değeri yüksek olduğu için aroma bitkilerinin sürdürülebilir ekimi Türkiye için büyük önem taşıyor. Bu nedenle devlet, tarlasına aromatik bitkiler eken üreticiye dekar başına 100 TL destek veriyor. Bu desteği almak için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olmak gerekiyor. Ödemeleri Ziraat Bankası yapıyor. Bu destek sayesinde aromatik bitki üretimi her geçen yıl ciddi ölçüde artıyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder