Deprem felaketi, veri güvenliği tedbiri almayan KOBİ’ler için de çok büyük ders oldu. Bölgedeki yüzlerce işletme, yıllarca biriktirdiği verilerini ve dosyalarını kaybetti. Beklenen Marmara depreminde aynı şeyi yaşamak istemeyen şirketler şimdi yıllardır göz ardı ettiği iyi bir ‘bulut’ çözümü arayışına girdi.
Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle yüzlerce küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ), veri güvenliği ve iş sürekliliği konularında gerekli önlemleri almadığı için mağdur olmuştu. Kendi odalarında barındırdıkları sunucular yanmış, bilgisayarlar kullanılamaz hale gelmişti. Şimdi de beklenen Marmara depreminde aynı sorunu yaşamak istemeyen şirketler hızlı ve pratik bir çıkış noktası aramaya başladı. Uzmanlara göre bu alanda tüm sağlıklı yollar bulut teknolojisine çıkıyor.
HEM YEDEKLİYOR HEM DEPOLUYOR
POSTA’ya konuşan Bulutistan İcra Kurulu Üyesi Altuğ Eker, bulut bilişim sistemlerinin otomatik olarak veri yedekleyebildiği ve depoladığı için iş sürekliliği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Eker, “Ekonominin ilerlemesi açısından verilerinin afetlere karşı korunması çok önemli. Bu konuda gidilecek daha çok yol var. O yüzden bu yatırımların artması gerekiyor. Bulut ortamında çalışan şirketler, fiziksel ofisleri zarar görse dahi, veri kaybı yaşamadan faaliyetlerine devam edebiliyor” dedi.
İHTİYACA GÖRE ÖDEME YAPILIYOR
Bulut bilişim sistemlerinin ihtiyaçlara göre anlık olarak ölçümlenebildiğini de vurgulayan Altuğ Eker, şöyle devam etti: “Kullanılan kaynak kadar ödeme yapma avantajı sunuluyor. Bu sayede şirketler, deprem gibi büyük felaketlerin ardından yaşayabilecekleri zorluklara karşı ciddi bir maliyet avantajı elde edebiliyorlar. Ayrıca bulut sağlayıcılar, siber tehditlere karşı çok daha üst düzeyde koruma sunuyorlar.”
PLANLAR HER AN GÜNCELLENMELİ
Afet durumunda alınacak aksiyonların önceden belirlenmesi ve felaket kurtarma planlarının hazır olması gerektiğini söyleyen Eker, “Bu planlar yapılıp bırakılmamalı, gerektiğinde güncellenmeli ve yeni senaryolara karşı yeni hazırlıklar yapılmalı. Çünkü gördük ki, afetten sonra, deprem bölgesinde hizmet veren şirketlerin önemli bir kısmının bilgisayarlarında sakladığı bilgilerin tamamı ulaşılmaz hale geldi” dedi.
NEREDE OLDUĞUNUZ ÖNEMLİ DEĞİL
Kendilerinin altı farklı veri merkezinden bulut altyapısı sunduklarını da ifade eden Eker, “Hizmet verdiğimiz şirketler; Türkiye’nin neresinden çalışıyor olursa olsunlar, birincil ve ikincil veri sistemlerini farklı şehirlerdeki bulut altyapılarımızda konumlandırarak kendilerine uygun coğrafi yedekliliğe ulaşabiliyor. Aynı zamanda sağladığımız felaket kurtarma hizmetleri ile şirketler çok hızlı bir şekilde verilerini geri yükleyerek, faaliyetlerine devam edebiliyor” diye konuştu.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
ESNAFA ÖZEL PAZARLAMA YAZILIMI
Küçük ölçekli işletmelerin dijital pazarlama süreçlerindeki ihtiyaçlarını karşılamak için Mikrolo adlı yazılım geliştirildi. Sistem, işletmelerin sosyal medya, reklam ve analiz hesaplarına bağlandığında hedef kitle ile olan ilişki çok daha hızlı bir şekilde kuruluyor. Firmalar Mikrolo’nun online panelinde ücretsiz hesap açarak pazarlamada başarı kriterlerini ve sektörel bilgilerini belirtiyorlar. Bu bilgiler doğrultusunda Mikrolo algoritmaları, firmanın ihtiyacına uygun yol haritası ve stratejiler oluşturuyor.
KISA... KISA... KISA...
GAYRİMENKUL ANALİZ TEKNOLOJİSİ
Gayrimenkullerin değer, fırsat, avantaj, az talep hareketleri, sosyo ekonomik istatistikleri, imar bilgisi, riskleri, kentsel dönüşüm durumu gibi bilgilerini big-data ve yapay zeka teknolojileriyle analiz eden ve kullanıcıya rapor halinde sunan yerli yazılım Tapusor, 22 milyon TL fon talebiyle yatırım turuna çıktı. İçeriğindeki Tapu Takip ve Uyarı sistemi de gayrimenkulleri 7/24 takip ederek herhangi bir gelişme yaşanması durumunda bildirimler oluşturarak sahibinin pozisyon almasını sağlıyor.