Murat GülderenBilgisayarı bozulan panik atak geçiriyor

HABERİ PAYLAŞ

Bilgisayarı bozulan panik atak geçiriyor

Tasarrufun hayati önem kazandığı bu dönemde uzaktan çalışan milyonlarca kişi yeni bilgisayar almak yerine eskisini güçlendirmek ya da tamir ettirmek için teknik servislere akın ediyor. Ancak iş yoğunluğu nedeniyle herkes cihazının biran önce onarılmasını istiyor. İşi biraz uzayanlar adeta panik atak geçiriyor. Servisçiler isyanda...

Bilgisayarı bozulan panik atak geçiriyor

Pandemi sürecinde en yoğun mesaiyi bilgisayar teknik servisleri yapıyor. Çünkü bilgisayar fiyatları sadece bir yılda 2 kat arttığı için yeni bir cihaz almaya herkesin bütçesi yetmiyor. Eldeki bilgisayarları tamir ettirmek ya da güçlendirmek en tasarruflu yol. Bu nedenle teknik servis kuyrukları sabahın erken saatlerinden itibaren başlıyor. Ancak pandeminin getirdiği stresle kimsede sabır kalmamış. Herkes cihazının hemen yapılıp teslim edilmesini istiyor ve genelde iş bitene kadar servisten ayrılmıyor.

Haberin Devamı

TESLİM SÜRESİ MAKUL

İstanbul Güngören’deki Kınalı Bilgisayar servisi yöneticisi Ahmet Dörter, makul süreçlerde herkesin bilgisayarının onarılarak teslim edildiğini belirterek, “Ancak çoğu kişi 1 saat bile zor dayanıyor. Müşterilerin büyük kısmı uzaktan eğitim gören öğrencilerden ve evden çalışanlardan oluşuyor. Kimi ‘derslerimden geri kalacağım’ paniğinde kimi ise ‘işlerim aksayacak’ derdinde. Onların stresi bizi de etkiliyor. Pandemi kimsede sabır bırakmamış” dedi.

EKRAN KARTINI FIRINA ATAN VAR

Pekçok vatandaşın sanal ortamdaki yalan yanlış ve abartılı tamir yöntemlerine inanarak, cihazlarını daha beter bozduğuna dikkat çeken Ahmet Dörter, “Örneğin profesyonel makinelerle 400 derece ısılarda sökülen ve zor şartlarda tamir edilen ekran kartlarını kendi evinde alüminyum folyoya sarıp fırına atanlar var. Sırf ‘serviste beklemeyeyim’ diye tamir videoları izleyip cihazını komple sökenler de az değil. Böyle olunca bilgisayar tamamen bozuluyor ve masraf tavan yapıyor. Halbuki bizim gibi çoğu servis arıza tespiti için ücret talep etmiyor” diye konuştu.

İŞÇİLİK UCUZ, PARÇA PAHALI

Teknik servise bu süreçte en çok ekran değişimi, ekran kartı tamiri, işlemci güçlendirme, RAM yükseltme, şarj soketi onarımları için gelindiğini anlatan Ahmet Dörter, şunları söyledi: “İstenilen performanslarda yeni bir bilgisayar almak 7 bin liradan başlıyorsa, teknik serviste güçlendirme ya da parça yenileme gibi işlemler ortalama 1.000 liraya halledilebiliyor. İşçilik ücreti de ortalama 200 liradan başlıyor. Ancak parça fiyatları da bilgisayar fiyatları gibi 2 kat artmış durumda.”

Haberin Devamı

SIVI TEMASLARI ARTTI

Pandemi ve döviz kaynaklı fiyat artışlarına karşılık kullanıcıların 8-10 yıl önceki bilgisayar ve tabletlerini güncellemek için kendilerine getirdiklerini belirten yerli bilgisayar devi Casper’ın teknik servisinden aldığımız bilgiler ise şöyle:

  • Öğrenciler sadece okul dışındaki zamanlarında kullandıkları cihazlarını pandemi sebebiyle tüm gün kullanır oldu. Kullanım süreleri arttıkça arızalar çoğaldı.
  • Evde daha uzun süre kullanılan cihazlarda sıvı temaslı bozulmalar arttı.
  • ’Size SMS mesajı geldiğinde cihazınızı gelip alırsınız’ dediğimiz müşteriler, servislerimizden ayrılmak istemedi. Bina içinde ya da kapı önünde ayakta beklemeye devam ettiler.
  • Jet Servis ve Turbo servis hizmetlerimize talep yükseldi.
  • İkinci el bilgisayar talep eden müşterilerimiz çok fazla arttı.
  • Yıllarca kullanılmamış, kenarda köşede bekleyen eski teknoloji tablet ve bilgisayarlardan yüksek performans bekleyen mutsuz bir müşteri grubu da oluştu.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder