Murat Gülderen'Cep'leri sıcaktan koruma rehberi
HABERİ PAYLAŞ

'Cep'leri sıcaktan koruma rehberi

Türkiye’de aşırı güneş ışığına maruz kaldığı için her yıl 100 bin adet cep telefonunun bozulduğu tahmin ediliyor. Sorunların başında, kapanma, donma, ekran hasarı, veri kaybı ve yanma görülüyor. Peki cihazları nasıl korumamız gerekiyor? İşte pratik yollar...

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kavurucu sıcaklar, cep telefonlarını da etkiliyor. Yani ortada bırakılan bu cihazlar, donabiliyor, kapanabiliyor, kalıcı hasar görebiliyor hatta yanabiliyor. Bu aylarda servislere gelen telefonların hasar bilgilerine göre sadece sıcak hava mağduriyeti yüzünden yılda 100 bin adet cep telefonunun bozulduğu öne sürülüyor. Peki teknoloji bu kadar ilerlemişken bu cihazlara ne oluyor da sıcak havalarda bozulabiliyor? Buna karşı ne gibi önlemler almalıyız? İşte size rehber...

Haberin Devamı

MALZEMELER ISIYA KARŞI HASSAS

Her şeyden önce bu cihazları çalıştıran çip, işlemci, grafik kartı ve pil gibi bileşenlerin üretildikleri malzemelerin ısıya karşı hassas olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu hassasiyetin diğer bir nedeni de boyutlarının çok küçük olmaları. Bu bileşenler çalışırken aynı zamanda ısı üretiyor. Bu ısı, bileşenlerin normal çalışma sıcaklığını aşarsa, sistem yavaşlıyor ya da kapanıyor.

EŞİK AŞILIRSA YANGIN ÇIKAR

Ayrıca güneş ışığından gelen ultraviyole (UV) ışınları, elektronik cihazların plastik ve metal bileşenlerine zarar verebiliyor. Öyle ki belli bir sıcaklık eşiği aşıldığında aşırı ısınma sonucu cihazlar yanabiliyor. Öte yandan yaz aylarında artan havadaki nem oranı da sorunu tetikliyor. Bu nem, elektronik cihazların içine girerek devre kartlarında oksidasyona ve kısa devreye neden olabiliyor. Bu dönemlerde şu uyarıları dikkate almanız büyük önem taşıyor.

OYUNLARINIZI SERİNDE OYNAYIN

Cihazlarınızı güneş ışığı altında asla tutmayın.

Piller de belli ısı aralıklarında çalışabiliyor, ısındıkça çalışmakta zorlanıyorlar. Bir noktadan sonra enerji tükeniyor.

Çok sıcak havaya maruz kalınan bir ortamda da telefonu şarj etmek de sakıncalıdır. Bu durum da pil ömrünü kısalttığı gibi cihazı kullanılamaz hale getirebilir.

Haberin Devamı

Özellikle telefonunuzu ya da tabletinizi asla arabada veya pencere kenarında bırakmayın.

Hızlı şarj, telefonu daha hızlı şarj etse de, daha fazla ısı üretir. Sıcak havalarda normal şarjı tercih edin.

Telefonunuzu uzun süre şarjda bırakmayın.

Hasarlı veya orijinal olmayan şarj kabloları ve adaptörler aşırı ısınmaya neden olabilir.

Oyun oynamak, video izlemek veya grafik tasarım programları kullanmak gibi yoğun işlemler, telefonun daha fazla ısınmasına neden olabilir. Bu tür işlemleri serin bir ortamda yapın veya kısa süreli aralar verin.

GÜNCELLEMELERİ MUHAKKAK KURUN

Telefonunuz için ısıyı yansıtan ve dağıtan bir kılıf kullanın. Siyah veya koyu renkli kılıflar yerine açık renkli kılıflar tercih edin.

Telefonunuzun aşırı ısındığını fark ederseniz, şarjı durdurun ve cihazı soğuması için gölgelik bir yere koyun. Telefonunuzu soğutmak için bir vantilatör veya soğuk bir bez kullanabilirsiniz.

Telefonunuzun yazılım güncellemelerini takip edin. Bu güncellemeler, pil optimizasyonu ve ısı yönetimi gibi konularda iyileştirmeler sunabilir.

Haberin Devamı

Telefonunuz aşırı ısındığında size bir uyarı verecektir. Bu uyarıyı görürseniz, şarjı durdurun ve cihazı soğuması için gölgelik bir yere koyun.

BUZDOLABINA SAKIN KOYMAYIN

Gereksiz uygulamaları kaldırın, ne kadar az uygulama kullanırsanız, telefonunuz o kadar az ısı üretir.

Arada bir telefonunuzu birkaç dakikalığına kapatıp, soğumasını bekleyin.

Telefonunuzu soğutmak için buzdolabına ya da buz dolu bir poşete koymayı ise asla düşünmeyin. Ani ısı değişimleri telefonlara zarar verir. Sıcak bir telefondan soğuk bir buzdolabına ani geçiş, termal şoka neden olabilir. Bu şok, telefonun ekranında veya diğer bileşenlerinde çatlama veya hasara yol açabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder