ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES, görkemli bir şölene ev sahipliği yaptı. 150’den fazla ülkeden 100 binin üzerinde ziyaretçi çeken etkinlikte sağlıktan enerjiye, otomotivden mobiliteye kadar en ileri yapay zeka teknolojileri sergilendi. Bu yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri ise Türkiye’nin fuardaki etkileyici varlığı oldu. Tam 34 Türk teknoloji girişimi, global sahnede kendilerini göstererek yenilikçi projeleriyle öne çıktı. 2025’e damga vuracak bazı ilginç cihazları sizler için araştırdık.
GÜNEŞ ENERJİLİ ŞAPKA
EcoFlow Power Hat adlı bu güneş enerjili şapka, dışarı çıktığınız her anda mobil cihazlarınızı şarj etmenizi sağlıyor. İki cihazı aynı anda şarj edebilen şapkanın kumaşa entegre güneş panelleri bulunuyor. LED bildirim ışığı ile kullanıcıyı uyaran ünitede bir adet USB Tip-A ve bir adet USB Tip-C portu bulunuyor.
CHATGPT’Lİ BASTON
Görme engelliler için geliştirilen WeWalk adlı yerli bastonun, yapay zeka ve navigasyon destekli olan yeni versiyonu Smart Cane 2 tanıtıldı. ChatGPT destekli bir sesli asistan ile donatılan baston, kullanıcısına çevresindeki mağaza ve restoran isimlerini duyurabiliyor, toplu taşıma bilgilerine ulaşabiliyor ve sorulara yanıtlar veriyor.
İSTİRİDYELİ BİLGİSAYAR
Acer, karbon nötr özellikli ve biyobazlı istiridye kabuğundan üretilen Aspire Vero 16 bilgisayarını tanıttı. Intel Core Ultra 200H serisi işlemciler ve dahili Intel Arc grafik biriminin yer aldığı cihaz, 2 TB’a kadar depolama alanına sahip.
UYKUYU KOLAYLAŞTIRAN YÜZÜK
Güney Kore merkezli dijital sağlık girişimi Viv Health, uykuya hızlı dalmayı sağlayan yüzük geliştirdi. Yüzük, kalp atış hızı, stres seviyesi, kandaki oksijen miktarı, aktivite ve uyku takibi gibi standart özelliklerin yanı sıra, biyometrik verilerinizden yola çıkarak yapay zeka destekli okyanus dalgaları, kuş sesleri, yağmur gibi uyku sesleri üretiyor.
BİTKİ YETİŞTİREN LAMBA
LG, bitki yetiştirme özelliğine sahip ev lambasını tanıttı. Apartman sakinleri ve bahçe alanından yoksun bireyler için ideal bir çözüm sunan bu özel lamba, gündüz saatlerinde bitkiler için özel geliştirilmiş LED ışıklarla büyüme ortamı sağlarken, gece saatlerinde yukarı doğru yönlendirilen ışığıyla evlerde sıcak bir atmosfer yaratıyor.
ROBOT KAPLUMBAĞA
Hong Kong merkezli teknoloji şirketi Beatbot, ekolojik araştırmalar, doğal afet müdahaleleri ve deniz keşifleri için tasarladığı RoboTurtle adlı robotunu tanıttı. Çevresini gerçek zamanlı olarak analiz edebilen adaptif algı sistemine sahip robot, biyonik çok eklemli uzuvları, karmaşık görevleri hassasiyetle yerine getirmesini sağlıyor.
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTAN KAŞIK
Japon içecek şirketi Kirin Holdings, tuz tüketimini azaltmayı önleyen elektrikli kaşık geliştirdi. Bu kaşık, yiyeceklerin tuzlu tadını, yemeğe tuz eklemeden artırıyor. Bunu da düşük seviyede elektrik akımı ile yapıyor. Kaşık, yiyeceklerdeki sodyum iyon moleküllerini yoğunlaştırıyor.
SOLAR ŞEMSİYE
Anker tarafından geliştirilen güneş enerjili bu katlanabilir şemsiye, 100W panelleri ile öne çıkıyor. XT-60 ve USB-C bağlantı noktaları üzerinden enerji sağlayan ürün, IP67 su geçirmezlik özelliğine sahip. Şemsiye, Anker Solix enerji istasyonları ve EverFrost 2 elektrikli soğutucu ile de entegre oluyor.