Yaşanan korkunç felaketin ardından başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye depremle yatıp kalkıyor. Her an olabilecek yeni bir sarsıntıya karşı herkes kendine göre tedbirler almaya çalışırken teknoloji dünyası da boş durmuyor. Yeraltı titreşim algoritmaları üzerinde uzun yıllardır çalışmalar yapan uzmanlar, henüz depremi 5-10 dakika önceden haber verebilen bir cihaz geliştiremeseler de bu konuda çok ciddi yollar kat ettikleri aşikar. Örneğin deprem alarm sistemleri bulunduğunuz bölge kapsamında 4.5 ve üzeri şiddetteki depremleri en azından birkaç saniye öncesinden haber verebiliyor. Bu da evin içerisinde uygun bir korunma pozisyonu almanız için yeterli bir zaman sağlayabiliyor. İşte o teknolojiler:
GOOGLE DEPREM UYARILARI: Google’ın ‘Deprem Uyarı Sistemi’, akıllı telefonlardaki ivmeölçer özelliğini kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve kullanıcıya uyarı gönderiyor. Bu sistemi kullanmak için telefonunuzun Android işletim sistemine sahip olması gerekiyor. Önce telefonunuzdaki ‘ayarlar’ kısmına gelerek arama çubuğuna ‘konum’ yazıyorsunuz. Orada çıkan ‘konum erişimi’ bölümüne tıklıyorsunuz ve ‘konum hizmetleri’ başlığının altında ‘deprem uyarıları’ bölümü önünüze geliyor. Onu aktif hale getirdiğinizde olası bir sarsıntı durumunda telefonunuz size birkaç saniye önceden güçlü bir sesle alarm çalarak uyarı yapıyor.
DEPREM UYARISI TİTREŞİM: Depremlerin titreşim kuvvetini ölçen uygulama, şok kaynaklarının ürettiği sismik dalgaların algılanmasını ve kaydedilmesini sağlıyor. Bu uygulamayı indirdiğinizde yatarken telefonunuzu masanın üzerine koymanız gerekiyor. Titreşim halinde telefon, mevcut sesinden bağımsız olarak alarm vermeye başlıyor.
ANTRONİK AQD: 3.5 ve üzeri büyüklükteki depremleri 15 saniye öncesinden haber verme konusunda iddialı olan bu cihazın içerisinde de gelişmiş titreşim algılama sensörü ve özel bir yazılım algoritması yer alıyor. Prize takıldığı andan itibaren sismik izleme yapmaya başlayan cihaz, elektrikler kesilse bile 24 saat boyunca tarama gerçekleştirebiliyor. Cihazın üzerinde acil durumlar için tasarlanmış özel led aydınlatma da bulunuyor. (Fiyatı 1.950 TL.)
GATHERWAY: Bu deprem alarmı da yalnızca olası bir deprem durumunda sizi uyarmakla kalmıyor, aynı zamanda bir kaçış feneri görevi de görüyor. Üç kolay adımda duvara monte edilebilen cihaz, bir jeomanyetik anormallik meydana geldiğinde kırmızı ışık ve yüksek sesli SOS alarmı veriyor. Cihazda yine acil durumlar için USB girişi de bulunuyor. Yurtdışı fiyatı 60 dolar.
DEPREM AĞI: Bu kapsamlı mobil uygulama da yine telefonlardaki ivmeölçer özelliği sayesinde, sismik dalgalar ulaşmadan sizi saniyeler öncesinden uyarabiliyor. Hissedilen depremle ilgili raporlar da sunan uygulamanın acil durumlarda ‘öncelikli sohbet mesajı’, ‘ses sentezleyicilerle deprem bildirimleri’, ‘artırılmış gerçeklikle deprem görüntüleme’ gibi ücretli bölümleri de bulunuyor. Uygulamayı 10 milyonun üzerinde kişi indirdi.
QUAKE ALARM: ‘P’ dalgası adı verilen titreşimli ses dalgalarına karşı duyarlı olan bu cihaz da yaklaşan depremleri uyarıyor. Bölgenizdeki depremleri algılamanın yanında, artçı sarsıntıları, bina eğilmelerini ve sallanmaları da tespit edebilen cihaz, en kötü senaryoda yani binanın çökmesi durumunda da saatlerce çalarak bir SOS çağrısı görevi de görebiliyor. Her yere kolaylıkla monte edilebilen cihazın fiyatı 900 TL.
TEKNO TURU
- Güney Kore, 6’ncı nesil kablosuz iletişim teknolojisi 6G için düğmeye bastığını açıkladı. Bu altyapının 2028 yılında aktif hale getirilmesi planlanıyor. 6G’nin 5G’den 50 kat daha hızlı olması bekleniyor.
- Fransa merkezli CX Air Dynamics ve İsveç merkezli Mo’Cycle, motosiklet sürücüleri için hava yastığı özellikli pantolonlar geliştirdi. Pantolonlar kaza darbesi sonrasında anında şişerek kalça ile bacakları koruyor.
- Mercedes-Benz E-Serisi’nin yeni sürümünde TikTok entegrasyonu yer alacak. Yolculuk sırasında TikTok’un dışında, Zoom, Angry Birds ve Vivaldi gibi uygulamalara da erişim imkanı olacak.
- Samsung, akıllı telefonlarla uydular arasında doğrudan iletişim sağlayan 5G NTN (karasal olmayan ağlar) modem teknolojisini duyurdu. NTN, afet bölgelerinde iletişimin sürdürülebilmesini sağlamak açısından kritik bir teknoloji.