Beste ve söz üretimi yavaşlayınca dünya genelinde 10 yıldır yeni bir ‘süper star’ çıkmadı. Çareyi yapay zekada aramaya başlayan uzmanlar, laboratuar ortamında özel seslere sahip sanal karakterler yaratmaya başladılar. Bu tür projeler büyük bir girişimciliğin de önünü açtı. Dünya markaları dev prodüksiyonlara imza attı.
Müzik dünyasında Türkiye ve dünya genelinde son 10 yılda yeni bir ‘süper star’ çıkmayınca çare yapay zeka’da aranmaya başladı. Özel laboratuarlarda 3D modelleme tekniğiyle oluşturulan sanal karakterler pek çok dijital müzik platformunda ve özel programlarda kendilerine yer bularak yeni neslin hayallerini süsler oldu. Müzik dışında dijital dünyada modellik de yapan sanal yıldızlar sosyal medyada fenomen haline gelince şimdiden 100 binlerce hayranı peşinden sürüklemeyi başardı. Yapımcılar için işin en keyifli tarafı ise bunlarda sanatçı kaprisinin olmaması…
YÜZYILIN GİRİŞİMİ
Gerçek insanlardan ayırt edilmesinin neredeyse imkansız olduğu sanal yıldızlar sosyal medyadan hayranlarına kendileriyle ilgili bilgiler de veriyor. Henüz bir Türk sanal yıldız geliştirilmedi ancak bu alandaki reklam ve sponsorluk bedelleri girişimcinin iştahını kabartacak nitelikte. Ses getirecek bir sanal yıldız ortaya çıkarabilirseniz siz de büyük paralar kazanabilirsiniz. Nasıl mı; aslında teknik olarak hiç de zor değil çünkü bununla ilgili onlarca 3D modelleme programı geliştirildi. Gerisi ise hayal gücünüze kalmış. İşte yıldızlar…
Lil Miquela: Instagramda 1.5 milyon takipçisi olan sanal müzik yıldızı ve dansçısı Lil Miquela, gençlerin pop ikonu olmayı başardı. İlk single'ı ‘not mine’, spotify viral'da üst sıralara kadar çıktı. Öyle ki pek çok kişi onun gibi görünmek için estetik bile yaptırmaya başladı. Miquela o kadar gerçekçi tasarlandı ki hâlâ bu dijital karakterin gerçek olduğunu iddia eden binlerce kişi var. ‘Peki kadın sanalsa ses de mi sanal, nasıl bu kadar kusursuz ve güzel’ diye sorabilirsiniz. Ses de tamamen özel yazılımlar sayesinde geliştiriliyor. müzisyen biri şarkı söylerken sesini kopyalanıp değişik formatlara istediğiniz gibi uyarlayabiliyorsunuz. Yani özel ses laboratuarlarında bambaşka sesler icad etmek artık çok kolay.
Shudu Gram: İngiliz fotoğrafçı cameron-James Wilson tarafından yaratılan dünyanın ilk dijital süper modeli Shudu Gram'in ınstagram'da 153 binin üzerinde takipçisi var. Kusursuz siyahi güzelliğiyle beğeni toplayan süper model, Rihanna'nın güzellik markası Fenty Beauty'nin ürünlerini sergilemesi sonrası bir anda fenomen haline geldi. Yüzlerce kişi Shudu’nun hâlâ sanal bir karakter olduğuna inanmak istemiyor. Shudu, gerçek bir model gibi ınstagram’da takipçileriyle diyalog da kuruyor. Örneğin, ‘Yakında yeni güzel çalışmalarımla geliyorum’ gibi notlar yazıyor.
Bermudaisbae: Cain Intelligence tarafından tasarlanan bu yıldızın da ınstagram'da 124 bin takipçisi var. Lil Miquela’nın sanal ortamdaki en büyük rakibi. Öyleki iki karakter sosyal medyada sık sık birbirine gönderme yapıyor. Donald Trump’ın sıkı bir destekçisi. Diğerleri gibi bermuda da ünlü markalarla işbirliği yapıyor.
Noonoouri: Marka ajansı Opium’un direktörü Loerg Zuber tarafından 1 şubat 2018’de yaratılan Noonoouri de diğer bir sosyal medya ikonu. Stili ve son trendleri takip etmesi ile kısa zamanda binlerce takipçisi olan Parisli dijital karakter, Versace, Louis Vuitton ve Supreme gibi markaların ilgisini çekmeyi de başardı. İlgi alanları arasında güzellik, lüks, moda, yaşam tarzı, gezi var. stili ve son trendleri takip etmesi ile kısa zamanda 211 bin takipçiye ulaştı.
Hatsune Miku: Youtube'da şarkıları milyonlar tarafından paylaşılan bir diğer sanal star ise Hatsune Miku. Crypton Future Media tarafından geliştirilen bu karakterin ismi Japonca'da ‘geleceğin sesi’ anlamına geliyor. Konser biletleri Japonya'da yok satıyor, genç kızlar saçlarını maviye boyatıp onun gibi giyiniyor.
Maya Kodes: Bir yılda 30'dan fazla konser veren ve müzik platformlarında şarkıları yayınlayan maya kodes bir hologram sanatçısı. Lazer ışınlarıyla gerçekleştirilen üç boyutlu görüntüsüyle hayranlarının karşısına çıkan bu yıldız, neweb labs tarafından geliştirildi. Şarkı söyleyen sesi ise yine bir başkasının sesinden uyarlanmış. Kodes de diğerleri gibi yüzbinlerce hayran kitlesine sahip.