Pandeminin etkileri azalsa da milyonlarca kişi işini uzaktan yapmaya devam ediyor. Öyle ki ofise bağımlı olarak çalıştıkları için hayalindeki yerleri görmeye bir türlü fırsat bulamayanlar şimdi dünyayı gezmeye başladı. Bunlara ‘dijital göçebe’ deniyor. Bunu fırsat olarak gören pek çok ülke dijital göçebeler için kolay vize uygulaması başlattı.
TÜRKİYE HEP GÖZDE
Yabancıların en çok görmek istediği yerler arasında İstanbul, Antalya, İzmir ve Muğla da yer alıyor. Türkiye, Almanya, Norveç, İsviçre, Hollanda, İtalya, Güney Kore, Polonya ve Portekiz’in de dahil olduğu 91 ülkeye vize muafiyeti uyguladığı için en çok tercih edilen ülkelerin başında geliyor.
HESAPTA PARA BİRİNCİ ŞART
Dijital göçebe vizesi için aranan şartlar ülkeden ülkeye değişiyor. Fakat genellikle uzaktan çalıştıklarına dair resmi bir belge, banka hesaplarında belli bir bakiye, standartların üzerinde bir aylık gelir, sabıka kaydı ve seyahat sigortası gibi şartlar aranıyor. İşte dijital göçebe vizesi veren bazı ülkeler:
İTALYA: Sadece yüksek vasıflı çalışanlara uygulanan vizenin 1 yıllık geçerliliği var. Bu süre bitince yenileme imkanınız da bulunuyor. Konaklama yerinizi ayarlamalı ve asgari gelir düzeyinizi kanıtlamalısınız. Ayrıca zorunlu sağlık sigortası da aranan şartlar arasında.
ESTONYA: Bir yıl oturum hakkı tanıyor. Amaç, teknoloji, pazarlama ve finans gibi alanlarda faaliyet gösteren kişilerin Estonya’daki işlerini kolaylaştırmak. Vize için kurumsal bir şirketle aktif bir sözleşmenizin olması önemli.
ÇEKYA: Dijital göçebelerin Çekya’da çalışabilmeleri için alabilecekleri vizenin adı Zivno vizesi. Bu vize için başvuran göçebelere 1 yıl süresince kalma hakkı tanınıyor. Başvuru için ticaret lisansı ve en az bir yıllık kayıtlı konaklama kanıtı gerekiyor.
ALMANYA: 6 ay ile 1 yıl arası ülkede kalma hakkı tanıyor. Başvuru esnasında serbest çalışan ya da işletme sahibi olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Ayrıca 10 bin Euro birikim, sağlık sigortası, finansman planı ve niyet mektupları da aranan şartlar arasında.
HIRVATİSTAN: Dijital göçebelerin bir yıla kadar çalışması için geçici oturma izni sunuyor. İş kanıtı, sağlık sigortası ve oradaki ikamet adresi şart. Ayrıca aylık gelirinizin 2 bin 500 dolar civarında olması gerekiyor.
MEKSİKA: Geçici ikamet vizesi, dijital göçebelerin Meksika’da 4 yıla kadar uzaktan yaşamasına ve çalışmasına izin veriyor. Başvuru sahiplerinin en az 2 bin 500 dolarlık aylık maaş veya emekli maaşına sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor.
BREZİLYA: Kurumsal bir şirket tarafından istihdam edilmiş olmanız önemli bir avantaj. Ayrıca minimum kazancınızın 1.500 dolar ve hesap bakiyenizde de istenen miktarda para olması gerekiyor. Özel sağlık sigortası da aranan belgeler arasında.
MALEZYA: Vizeyi 1 yıllık veriyor ancak sonrasında 1 yıl daha uzatabiliyorsunuz. Yıllık gelirinizin en az 24 bin dolar olması gerekiyor. Vizenin geçerlilik süresi boyunca uzaktan çalışanların eş ve çocuklarının da Malezya’da yaşamasına izin veriliyor. Bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösterenler vizede öncelikli.