- Küresel ısınma sonucu sel, hortum, fırtına ve kasırgaların artması dünyayı tehdit etmeye devam ederken sorunu bertaraf etme çalışmaları da aralıksız sürüyor. Karbon salınımını minimuma indirmek için temiz enerji yatırımları ve bisiklet yolları çoğalıyor. Beyaz eşya, cep telefonu ve bilgisayarlarda çevre dostu ürün kullanımı artıyor. Ayrıca elektrikli araç teşvikleri de hız kesmiyor.
- Peki bizler bireysel olarak küresel ısınma için bir şeyler yapıyor muyuz ya da ne yapmamız gerektiğini biliyor muyuz? Bununla ilgili bilincin artırılması ve dünya genelinde farkındalık oluşması için birkaç etkili mobil çevre uygulaması geliştirildi. Günde sadece birkaç dakikanızı ayırarak bu uygulamalarda verilen görevleri yerine getirdiğinizde iklim değişikliği sorununa ciddi katkıda bulunuyorsunuz.
EEVIE
Ücretsiz hizmet veren yapay zekalı bu uygulama, yeme, içme, temizlik ve alışveriş gibi aktivitelerinizi izleyerek size karbon ayak izinizi azaltacak öneriler sunuyor. Çevre dostu bir ürün almadıysanız sizi sesli olarak uyaran uygulama ayrıca aldığınız her ürünün çevreye etkisini de bildiriyor.
ECOSIA
Bu arama motoru, yapılan her 45 aramada bir ağaç dikilmesini sağlıyor. Ecosia özelinde şu ana kadar Afrika’dan ABD’ye kadar yaklaşık 105 milyon adet ağaç dikildi. Ecosia’nın sunucuları yüzde 100 yenilenebilir enerji ile çalışıyor ve her arama talebi, atmosferden 1 kg karbondioksiti yok ediyor.
GELECEĞE ORMAN
İş Bankası tarafından geliştirilen ve İşCep uygulaması üzerinden erişilen ’Geleceğe Orman’ uygulaması, ‘çevreye duyarlı bankacılık işlemleri’ yaparak belli bir puana ulaşan müşteriler için ağaç dikilmesini sağlıyor. Ağaçlar TEMA Vakfı aracılığıyla dikiliyor. Hedef ilk 3 ayda 1 milyon fidana ulaşmak.
JOULEBUG
Sürdürülebilir yaşam alışkanlığını oyunlar ve keyifli yarışmalarla kazandırmayı amaçlayan bu uygulama, size evde, işyerinde ve dışarıda yapacağınız çeşitli görevler veriyor. Ayrıştırdığınız atıklar, yaptığınız ampül seçimleri, kapattığınız lambalar ve kullandığınız çevre dostu ürünlere göre puan kazandıran bu uygulama ile doğaya büyük fayda sağlayabilirsiniz.
THINK DIRTY
Uygulama, kişisel bakım ürünlerinin içeriğindeki çevreye zararlı maddeleri tüketicilere aktarmak üzere geliştirildi. Uygulamayı açıp scan yani tara tuşuna basarak içeriğini öğrenmek istediğiniz ürünün barkodunu okutuyorsunuz. Uygulama ürüne puan vererek zararlı olup olmadığını size kolayca anlatıyor.
FOREST-ODAKLAN
Sanal ağaç dikimi yapılan bu uygulama, telefon ve sosyal medya bağımlılığını ortadan kaldırmaya yardımcı olurken, sürdürülebilir çevreye katkı sağlıyor. Bunun için günün birkaç saati telefonla uğraşmayı bırakıp ağaç dikimi yapmanız gerekiyor. Bu ağaçlar belli bir sayıya ulaştığında anlaşmalı çevre dernekleri aracılığıyla gerçek ağaçlara dönüştürülüyor.
TEKNO TURU
- Bulut tabanlı çağrı merkezi platformu AloTech, sektöre donanımlı insan kaynağı kazandırmak üzere ücretsiz çevrimiçi yazılım eğitim programı düzenliyor. Programa son başvuru tarihi 28 Eylül 2021.
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Huawei Türkiye işbirliğiyle yetenekli yazılımcılar geliştirmek için ortak bir projeye imza attı. ‘Ar-Ge Kodlama Maratonu’, ‘Yapay Zeka’ ve ‘Huawei Mobil Servisleri’ kategorilerinde yapılan yarışmaya 2 bin 300’ün üzerinde kişi katıldı.
- E-spor ve oyun festivali 24-26 Eylül tarihlerinde İzmir Fuar alanında düzenlenecek. En az 30 bin kişinin katılması beklenen etkinlikte Pubg, Valorant, League of Legends, Csgo, Brawl Stars’ın ödüllü turnuvaları yapılacak.
HAFTANIN OLAYI
SÜRÜCÜSÜZ GEMİ
Norveç merkezli Yara International’ın geliştirdiği ilk sürücüsüz ve elektrikli kargo gemisi Yara Birkeland, sefere çıkmaya hazırlanıyor. Herhangi bir mürettebatın olmayacağı gemi, karbon salımı yapmayacağı için havayı hiç kirletmeyecek. Maksimum 13 knot hıza ulaşabilen gemi, tek seferde 103 konteyner taşıyabiliyor.