Henüz bir işiniz yok ya da emeklisiniz. Sermayeniz çok kısıtlı ve düzenli bir gelire ihtiyacınız var. Doğal olarak bir iş yapmak için çok ince eleyip sık dokuyorsunuz. Yakınlarınıza sordunuz, onlardan da aklınıza yatan bir fikir gelmedi. Peki ne yapmalı? Bu sorunun cevabını, yani bu kaostan çıkmanın yollarını girişimcilik ekosisteminin önemli ismi ve teknoloji duayeni Tansu Yeğen ile birlikte aradık. Yeğen, kısıtlı sermaye ile sürdürülebilir bir büyüme sağlayacak bazı iş kollarını şöyle sıraladı:
ORGANİK GİYİM
Organik giyim üretimi, daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir moda seçeneği sunar. Bu tür kıyafetler doğal liflerden yani organik tarım yöntemleriyle yetiştirilen bitkilerden elde edilen malzemelerden üretilir. Siz de ilginin hızla arttığı bu ürünleri tasarlayıp üretebileceğiniz bir marka kurabilirsiniz. İşe küçük sermayelerle ufak ufak başlayabilir, para kazandıkça çeşitliliği artırabilirsiniz.
GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ÜRETİM
Toplum bilinci ile yeniden dönüştürülmüş çevre dostu ürünlere ilgi artıyor. Örneğin eski tişörtlerden veya kot pantolonlardan yeniden tasarlanmış çantalar, cüzdanlar veya aksesuarlar üretebilir ya da ürettirebilirsiniz. Eski mobilya parçalarını değerlendirerek masalar, raf sistemleri veya dekoratif ürünler tasarlayabilirsiniz. Bu tür işler için başlangıta 10 bin TL sermaye bile yeterlidir.
YEREL ÜRÜN PLATFORMU
Yerel girişimcilerin veya el sanatları tasarımcılarının ürünlerini çevrimiçi olarak sergileyip satış yapabilecekleri bir platform kurabilirsiniz. Dijital dünyada da çok yaygın olmayan bu tür platformlar, bu ürünlerin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar. Girişimciler burada kendi mağazalarını da kurabilirler. Böyle bir platformun işler hale gelmesi için de yine başlangıçta 20-25 bin TL’lik bir yatırım gerekebilir.
TAKAS PAYLAŞIM AĞI
Dayanışma ve yardımlaşmayı öne çıkaran bir dijital takas paylaşım ağı da kurabilirsiniz. Burada ihtiyaca göre gıda, kitap, el yapımı ürünler, resimler, biletler, bisiklet, kaykay, tespih gibi yüzlerce ürün ihtiyaca göre takas edilebilir. Böyle bir ağ kurma da ciddi bir maliyet gerektirmez. Ağınız genişledikçe, reklam ve sponsorluk anlaşmaları, yapabilirsiniz. Ayrıca takas başı ufak bir komisyon da alabilirsiniz.
DİYET YEMEK PLATFORMU
Her gün binlerce kişi evinde diyet yemekler yapabilmek için ciddi uğraşlar harcıyor. Bu alanda hizmet veren kurumsal yapı sayısı çok kısıtlı. Buradan hareketle, karaciğer yağlanması yaşayanlara, kalp, şeker, tansiyon, ülser, alerji ve sindirim sorunları olanlara özel olarak günlük taze yemekler sunabileceğiniz bir dijital platform kurabilir ve kısa sürede yüzlerce kişiye ulaşabilirsiniz. Sermayenize göre ilk başta 5-6 çeşitle başlayıp, talebe göre menüleri artırabilirsiniz.
AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Doğal ürünlere ilgi artınca son zamanlara lavanta, aronya gibi tıbbi ve aromatik bitki ekimleri de trend oldu. Yeterli büyüklükte bir tarlanız olmasa da Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde uygun fiyatlara yerler kiralayarak bu işi yapabilirsiniz. Bu ürünlere ek olarak, nane, kekik, adaçayı, karanfil ve biberiye gibi yine çok talep gören ürünlere de yoğunlaşabilirsiniz.
DIŞA AÇILAN ŞIRKET 2.5 KAT ARTTI
Ticaretini küresel dünyaya taşımak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelere, şirket kuruluşundan vergilendirmeye kadar olan süreçte ürün ve hizmetler sunan teknoloji platformu Mükellef, bu yılın ilk altı ayına ilişkin şirket kuruluş verilerini açıkladı. Buna göre ABD ve İngiltere’de şirket kuruluşu geçen yılın aynı dönemine göre 2.5 kat arttı. Bu ülkelerde en çok şirket kurulan sektör e-ticaret olurken, bunu danışmanlık ve yazılım sektörleri takip etti. Bunlara ek olarak, sanat galerisi, evcil hayvan, organik mama ve kuaför gibi spesifik alanlarda da şirket kuruluşları gerçekleşti.
KADIN LİDERLER PROGRAMINA ÇAĞRI
Ernst & Young (EY) tarafından düzenlenen ‘Girişimci Kadın Liderler Programı’na son başvuru tarihi 31 Ağustos olarak belirlendi. Dünya çapında büyümeyi hedefleyen kadın girişimcileri destekleyen program, katılımcılarına eğitim, iş geliştirme, mentorluk ve networking (ağ oluşturma) alanlarında destek sunuyor. EY Türkiye, girişimci kadınları uluslararası pazarlarda etkin bir şekilde faaliyet göstermeye ve rekabet etmeye hazırlamayı amaçlayan program kapsamında bugüne kadar toplam 60 kadın girişimciye destek verdi.
KOBİ’LERE ÖZEL ÇEVİRİ HİZMETİ
KOBİ’lere özel geliştirilen yapay zekalı çeviri uygulaması DeepL, Türkçe dil desteği de vermeye başladı. Dil bariyerini ortadan kaldırarak KOBİ’lerin küreselleşmesine önayak olan uygulama, metinleri kelimesi kelimesine çevirmekten öte, orijinal yazının anlamına da sadık kalıyor. Bu sayede işletmeler yabancı müşterilerle daha etkin bir iletişim kuruyor ve ihracat süreçlerini daha etkili bir hale getirebiliyor.
YABANCI ÇALIŞAN İÇİN DE KURTARICI
DeepL Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jarek Kutylowski, yapay zeka destekli çeviri araçlarının, yalnızca uluslararası müşteriler edinmek için değil, KOBİ’lerin bünyesine eklenecek yabancı çalışanlarla iletişimin güçlendirilmesi için de etkin rol oynadığını söyledi. Kutylowski, “DeepL, gerek üretkenlik adına gerekse kişisel veya profesyonel alanlarda daha anlamlı bir iletişim kurulmasını sağlıyor. Ürünümüzün ister Türkiye’de ister yurt dışında, her büyüklükteki işletmenin küreselleşmesine katkı sunduğuna inanıyoruz” dedi.