Tuğba Haklı Piroğlu ve Kübra Nur Kara isimli iki genç girişimci, yapay zeka desteğiyle göz sağlığında devrim yapacak cihazlar geliştirdiler. Bu cihazlar, özel olarak tasarlanmış bir kamera ile hastanın gözünün arka kısmının resmini çekiyor ve bu resimler özel algoritma sayesinde gözdeki hastalığı analiz ediyor. Hedef erken teşhisle olası körlük sorunlarını ortadan kaldırmak.
RETİNA VE GLOKOM
Yüksek katma değerli projeleri teşvik etmek için gerçekleştirilen TechAnkara Proje Pazarı’na Tuğba Haklı Piroğlu ve Kübra Nur Kara isimli iki genç kadının geliştirdiği ‘Erken Teşhisle Körlüğü Engelleyen Teknoloji’ damga vurgu. Yapay zeka destekli bu teknoloji sayesinde, özellikle retina ve glokom (görme sinirlerinin hasar görmesi) hastalıklarında erken teşhis imkanı sunarak, görme kayıplarının yüzde 90’ının önlemesi hedefleniyor.
TÜBİTAK DESTEKLİ
Tuğba Piroğlu, TÜBİTAK-BİGG ve KOSGEB desteklerinden yararlanarak kurdukları Retinow Sağlık Teknolojileri şirketi kapsamında göz sağlığında devrim yaratmayı amaçladıklarını belirterek, “Bizim iki ürünümüz var. Biri el tipi fundus kamera, diğeri de retina tarama yazılımı. Fundus kamera ile hastanın retinasını görüntülüyoruz. Buradaki komplikasyonlara yapay zeka modellerimiz ile anında bir raporlama sunuyoruz. 3 farklı göz hastalığını retina görüntüsünden tespit ediyoruz. Hastaların göz arkasının fotoğrafını çekilerek, bu görüntüler, bulut sisteme aktarılıyor. Retinow.ai ile birlikte yapay zeka tabanlı analizlerle kullanıcıya eş zamanlı raporlama sağlanıyor. Türkiye’de önlenebilir körlüğün öncüsü olmayı amaçlıyoruz. Ürünlerimiz sayesinde, erken teşhis ile göz sağlığında büyük fark yaratabiliriz” dedi.
ABD’YE DE GİRİLECEK
2024 yılının son çeyreğinde TÜBİTAK 1501 desteğini kazandıklarını ve 2025 yılı itibarıyla da Türkiye’de 15 özel hastanede son sistem ürünlerini konumlandırmayı hedeflediklerini kaydeden Piroğlu, şunları söyledi: “Türkiye’deki satışların başmasından kısa bir süre sonra ise yurtdışına açılmayı planlıyoruz. Burada öncelikli hedef Avrupa ve ABD. ABD’de yapay zekalı göz muayeneleri sigorta kapsamında yer alıyor. Rakiplerimizin bulunmadığı bu önemli pazarlarda güçlü bir oyuncu olarak yer almayı planlıyoruz. Daha şimdiden dünyada dikkat çekmeyi başardık.”
KADININ GÜCÜNE İNANIN
Tuğba Haklı Piroğlu, dijital teknoloji ve yapay zekalı girişimler alanında kadın girişimcilerin önününün daha çok açılması gerektiğini ifade ederek, “Genç kızlarımız bu alanlarda başarılı olmuş kadın girişimcilerle daha sık biraraya getirilmeli. Deneyimler birebir aktarılmalı. Sorumluluk almayı öğrenmemiler. Ayrıca, kadın girişimcilerin sayısının artması, inovasyon ekosisteminin güçlenmesine ve daha çeşitli perspektiflerin ortaya çıkmasına olanak tanıyacaktır. Kadının gücüne inanın” diye konuştu.
SATIŞLAR BAŞLIYOR
2022 yılında kitle fonlamaya çıkarak, sadece 8 günde 1.6 milyon TL yatırım topladıklarını belirten Piroğlu, şöyle devam etti, “Retinow, bu fonla CE belgesi alarak büyük bir adım attı. Şimdi belgenin elimize ulaşmasını bekliyoruz. Sonrasında ise satış işlemlerine başlayacağız. “CE” İşareti, ürünün ilgili teknik düzenlemesine uygun olduğunu ve ürünlerin amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği ile çevreye zarar vermeyeceğini gösteren bir işarettir.”
3 ÖZEL BÖLÜMLE UZMAN YETİŞTİRECEK
STAJ PROGRAMLARI
Bugüne kadar 6 bin 500’den fazla öğrenciye yeni bir kariyer imkanı sunan Google Oyun ve Uygulama Akademisi, bundan sonra yapay zeka uzmanlarını yetiştirmek için Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi olarak yoluna devam ediyor. Yenilenen akademi, ‘Uygulama Geliştirme bölümü’, ‘Veri Bilimi bölümü’ ve ‘Oyun Geliştirme bölümü’ olarak faaliyet gösteriyor. Akademinin bölümlerinin de kendine has etkinlikleri ve staj programları olacak.
TOPLUMA YAYILIYOR
Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğunda, son 18 yıldır teknoloji ortağı olarak yer aldıklarını belirterek, “Teknolojiyi toplumun her kesimine erişilebilir kılmak ve becerileri artırmak bizim ana odağımız oldu. Yapay zekanın toplumun her kesimine yayılması ve entegrasyonun sağlanması adına çalışmalar yürüttük. Her 3 bursiyerimizden 1’i akademinin etkisiyle istihdama katıldığını belirtmiş” diye konuştu.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
YENİLENMIŞ CEP’E ÇEVRECİ ÖDÜL
Yenilenmiş elektronik ürün marketi EasyCep, 2024 Global Sürdürülebilirlik & ESG Ödülleri’nde ‘Yılın Start-Up’ı’ seçildi. EasyCep CMO’su (Satış Pazarlama Sorumlusu) Samet Ensar Sarı, döngüsel ekonomi yaklaşımımızla teknolojiye erişimde sürdürülebilir bir alternatif sunuyoruz. Her yenilediğimiz cihaz, çevreye ve ekonomiye yapılan bir yatırımdır. Teknolojiye erişimle gezegenimizi koruma arasında bir denge kurarken, sürdürülebilir bir geleceğin inşasına çalışıyoruz. Amacımız sadece elektronik cihazların ömrünü uzatmak değil; döngüsel ekonomiyle, sürdürülebilirlik anlayışını geleceğin standardı haline getirmek.”
KISA... KISA... KISA...
SANAYİCİ KOBİ’YE REKOR SİPARİŞ
Yerli savunma sanayi şirketi ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 10 ayda küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) 1.6 milyar dolarlık sipariş verdiklerini söyledi. Akyol, “Ben ve ekibim adım adım ihracatın odağında dünyayı gezerken Türkiye’ye daha fazla iş getirmek, daha fazla KOBİ’ye iş vermek ve daha fazla gencimize nitelikli istihdam oluşturmak için çalışıyoruz. Geçen 5 yıllık dönemde 560 milyon dolarlık ithal edeceğimiz ürünü yerlileştirmişiz” dedi.