rişimcilik yarışmaları sayesinde geçen yıl iyi bir fikri olan 500’ün üzerinde girişimci kendi işinin patronu oldu. Rakam çok az. Bu da 100 binlerce kişinin bu özel yarışma ve teşviklerden haberdar olmadığını gösteriyor...
Her yıl yapılan 50’ye yakın yarışma ile girişimciliği en çok destekleyen ülkeler arasında yer alan Türkiye’den yeterince girişimci çıkmıyor. Yılda sadece 500 civarında kişinin bu destekler sayesinde işinin başına geçiyor olması, bu alanda yapılan pek çok etkinlikten yüzbinlerce kişinin haberdar olmadığını ortaya çıkarıyor.
ÜCRETSİZ EĞİTİM
Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar bu yarışmaların genç beyinlerin iş fikirlerine hayat verdiğine dikkat çekerek “Buralarda ayrıca mentorluk, melek yatırımcı bulma, yurtdışında eğitim gibi birçok destekler de sunuluyor. Biz de KAGİDER olarak pek çok yarışmanın paydaşıyız. En çok desteği katma değeri yüksek, teknoloji odaklı projeler alıyor” dedi.
HER PROBLEM BİR FIRSAT
Problem olarak görülen bir konunun girişimcilik için ciddi fırsatlar barındırabileceğine dikkat çeken Sanem Oktar, “Girişimci olmazı oldurabilendir. Bunun için inancı kaybetmemek gerek” dedi. Oktar,’Fikrim var ve projeme güveniyorum ama nereye nasıl başvuracağım’ diyenler için en etkili bazı girişimcilik yarışmalarını ise şöyle sıraladı:
PARA DAĞITIYORLAR
Kadın girişimci yarışması
Yılın Kadın Girişimcisine 50 bin TL, Gelecek Vaat Edene, Yöresinde Fark Yaratana ve Kadın Sosyal Girişimcisine 40’ar bin TL nakit para veriyor. Ayrıntılı bilgiler ’garantikadingirisimci.com’da.
Bu Gençlikte İş Var:
TÜSİAD’ın Yarışmasında finale kalan beş ekibe İTÜ Çekirdek’e direkt girme hakkı, yarışma üçüncüsüne 25 bin, ikincisine 50 bin, birincisine 75 bin lira para ödülü veriliyor. Detaylara ’bugenclikteisvar.com’ internet adresinden bakılabilir.
Küresel Sosyal Girişimcilik Yarışması:
Koç Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bu yarışmada küresel finali başarıyla geçen projeye yeterli mali kaynak sağlanıyor.
Big Bang | Start-up Challenge:
Başarılı olan yarışmacılar, 17 milyon TL ödül ve yatırım desteği alıyor. Başvuru için ‘bigbang.itucekirdek.com’ adresinden bilgi alınabilir.
Ankara Start-Up Zirvesi:
CYBERPARK kuluçka merkezinde ücretsiz ofis, şirket kurulum ve mali danışmanlık gibi birçok konuda destek, ikinciye CYBERPARK atölyede 6 aylık ücretsiz ofis ve şirket kurulum veriliyor. Detaylar ’ankarastartup.com’da.
İlk işim girişim:
Yeni girişimler kategorisinde birinci 10 bin TL, ikinci 7 bin 500 TL ve üçüncü 5 bin TL,’Yeni Fikirler’ kategorisinde ise birinci 7 bin TL, ikinci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL kazanıyor. Detaylar ‘ilkisimgirisim.com’da.
Bir Fikrin mi Var:
Katılımcılara ücretsiz girişimcilik eğitimi ve finalistlere proje türlerine göre 100 binlerce TL hibe veriyor. Çeşitli sponsorlar ise kazanan girişimciye ofis mobilyası hediye ediyor.
E-founder:
Dereceye girenler İTÜ Çekirdek’in Erken Aşama Kuluçka Merkezi’ne giriş hakkı, mentor, ofis desteği ve yatırımcılarla buluşma gibi avantajlar elde ederken, şirketlerini kurma yolunda önemli ilk adımı da atmış oluyorlar.
Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması:
Dereceye girenlere ise 1000 ila 10 bin TL arası para ödülü veriliyor. Ayrıca projede danışman olması durumunda danışmana da ücret ödeniyor. Ayrıntılı bilgi ve başvuru şartlarına tubitak.gov.tr’den bakılabilir.