Hükümet her alanda verdiği teşvikleri sık sık güncelleyerek yeniden sunuyor. Ne kadar teşvik o kadar katma değer… Yani güç... Bunda aslan payını doğal olarak imalat ve buna bağlı olarak yeni nesil teknoloji sistemleri alıyor. Yani klasik tabirle pahada ağır, yükte hafif ürünler…
Yazılım ihracatımız 1 milyar dolara koşuyor. ABD’de bile artık Türk oyunları kendine rahatlıkla yer bulabiliyor. Çünkü kaliteyi kanıtladık. Pek çok küresel şirket, fabrikalarını yerli yazılımlarımıza emanet ediyor. Özellikle son 5 yılda milli dijital dünyamızda çok şey değişti ve gelişti. Kısıtlı bütçelerle Silikon Vadisi’nin demirbaşları listesine girdik. Bir şey yapıyorsan ve bir fikrin varsa devlette anında karşılığının bulunabilmesi gerçekten hayati önem taşıyor. Bunu yapan sadece birkaç ülke var…
Yeni düzenlenen hibede de veri madenciliği, bulut bilişim, nesnelerin interneti, yapay zeka, akıllı uygulamalar, bilgi güvenliği, robot ve otomasyon yazılımları ile dijital oyun alanlarına kafa yoran ve proje geliştiren girişimcilere 200 milyon liralık bütçe var. Projesi kabul edilen her bir küçük işletme, 300 bin lirası geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere, destekten yararlanacak. KOSGEB kapsamında verilecek destek, projenin gerçekleştirilmesi için gerekli olan personel, makine-teçhizat kalıp, hizmet ve yazılım alımı giderleri için ödenecek. Sunulacak projeler en az 6, en fazla 12 ay süreli olacak.
Sorgulayıcı bir Y ve Z kuşağımız var. Birçoğu teknolojiyi benden bile daha yakından takip ediyor. Birkaç ay içerisinde akılalmaz projelerle karşımıza çıkacaklarına eminim. Anlamadığım bir şey var; neden sürekli birileri ‘bizim gençlerimiz çok cahil, hiçbir şeyden haberleri yok’ diyip duruyorlar…
Dışarı çıkıp bir gençle geleceğe yönelik plan ve projeleri ya da dünya siyaseti hakkında hiç konuştuğunuz oldu mu? Şunu aklınızdan sakın çıkarmayın; gelecek tamamen yazılım teknolojisine bağlı. Ve bizim geçler de bunu çok iyi başarıyor.
10 yaşında kodlama bilen binlerce evladımız var. Tabi burada Türkiye teknolojisine yön veren şirketlerimizin hakkını vermek gerek. Köy köy gezip teknoloji okuryazarlığı öğretiyorlar. Bunları tek tek yazmaya kalksam sayfalar yetmez. Özetle gençlerimiz sizin söylediğiniz gibi değil; hepsi zehir gibi…
Sakızdan ayakkabı
Geri dönüşümden elde edilen ürünlerde sınırlar iyice zorlanıyor. Öyle ki sentetik lastikten yapılan sakızlardan bile ayakkabı ürettiler. Her 4 çift ayakkabı için 1 kilo sakız kullanmışlar. Doğal olarak çok güzel kokan bu ayakkabılar sari üretime geçtiğinde 300 dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkacakmıs. Geliştiriciler gerçek bir lastik ayakkabı kadar sağlam bir ürün olacağına dikkat çekiyor. Merakla bekliyoruz.
Elektrikli uçak
Elektrikli uçak Sun Flyer 2, merakla beklenen test uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Kusursuz deneyim, kısa sürede bu uçakların hayatımıza gireceğini de kanıtlamış oldu. Hadi hayırlısı…
24 Nisan 2018, Salı 21:43
Haberin Devamı