YILDA 100 BİN SALDIRI
Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde şirketler ve bireyler, bilgileri çalınmadığı ya da başlarına bir şey gelmediği sürece kendilerini her zaman güvende hissediyorlar. Ancak sadece Türkiye’de siber güvenlik sorunu yaşama oranı yüzde 50 civarında.
Bunların başında KOBİ’ler ve kamu kurum ve kuruluşları geliyor. Ancak telekom operatörleri, bankalar, dev sanayi şirketleri de bu ataklardan sıkça nasibini alıyor. Türkiye’ye yılda 100 binin üzerinde siber saldırı gerçekleştiriliyor.
ORTALAMA 38 BİN DOLAR
Siber saldırıların sadece KOBİ’lere ortalama maliyeti 38 bin dolar. Büyük şirketlere maliyeti ise ortalama 3.6 milyon dolar. Geçen yıl veri ihlallerinin yüzde 43’ü KOBİ’lerde yaşandı. Bireyler tarafından bakıldığında durum daha da vahim.
Halihazırda internet kullanıp da siber saldırıya uğramamış neredeyse kimse yok. 2019’da zararlı nesnelerin sayısı tam 24 milyon 610 bin 126’ya ulaştı. Bu yükselişin büyük bir kısmı, internet üzerinden kredi kartı bilgisi çalan programların yüzde 187 oranında artmasından kaynaklandı.
ARKA PLANDA BEKLİYORLAR
Bunların başa gelmesinde ise tek bir neden var. O da önemsenmeyen güvenlik yazılımları yani bilinçsiz kullanım. Değil bireyler pek çok işletmenin bilgisayar şifresi bile halihazırda 1234, 1981, 1212’den oluşuyor.
Bilinçsiz ve gerekli önlemleri almayan kullanıcıların bilgisayarları, korsanların yükledikleri kötü amaçlı yazılımlarla köle haline getiriliyor. Korsanların tek bir talimatıyla bilgisayar harekete geçiyor.
IPTV UYGULAMASI
Yasal olmayan IPTV uygulamalarını kullanmak da hacker’lara davetiye çıkarıyor. Özellikle ücretsiz Süper Lig maç yayınları sunduğunu belirten uygulamalardan uzak durulmalı. Bunların içerisinde pek çok virüs barınıyor, her şeyinizi ele geçirip sizi izliyorlar.
Aynı şekilde, günümüzde 'popüler dizi ve filmleri de bedava izleyin' reklamlarına da kanmayın. Sonuç olarak hem yasal zemine uyması hem de emeğe saygı gösterilmesi bakımından kaçak yayın yapan ipTV satıcılarından uzak durulması gerekiyor.
SOSYAL MEDYA TUZAĞI
KOBİ ve bireylere yönelik saldırıların büyük kısmı ise Twitter, YouTube, Facebook, Instagram gibi platformlardan geliyor. Sahtekarlar buralarda arkadaşınız ya da yakınınıza aitmiş gibi sahte hesaplar açıp size mesaj atıyorlar ve para istiyorlar.
Yani kontrol etmeden kimseye para göndermeyin. Benzer tuzakları banka sitelerini ya da onların sosyal medya hesaplarını kopyalarak da yapıyorlar. Eğer karşıdaki kişi sizden şifre ya da kart bilgilerinizi istiyorsa bilin ki dolandırıcıdır. Çünkü banka sizden bu bilgileri istemez.
BU YIL ARTIŞ BEKLENİYOR
Kişisel veriler ve kritik altyapılara yönelik siber saldırılarda 2020’de artış bekleniyor. Teknolojik Düşünce Merkezi ‘ThinkTech’, Ekim-Aralık 2019 tarihlerini kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporu hazırladı.
Rapora göre; sağlık sektörüne, kritik altyapılar ile endüstriyel sistemlere, mobil cihazlara, IoT (nesnelerin interneti) cihazlara siber saldırılarda artış gözlenecek.
MODEMLERİNİZİ KORUYUN
✘Güçlü parolalar (sayı, küçük ve büyük harf, karakter olsun) belirleyin ve düzenli değiştirin.
✘Şifrelerinizi anlaşılır ve adres gösterir şekilde not alıp telefonunuzda ve bilgisayarınızda tutmayın.
✘Güncellemeleri her zaman yapın. Bazı güncellemeler kritik güvenlik sorunlarını çözer.
✘Ofis veya antivirüs yazılımları için güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmanızı isteyen mesajları görmezden gelin.
✘Modemlere dışarıdan kolayca müdahale edilebiliyor. Bu yüzden üst versiyon cihazları tercih ederken zor ve karmaşık (sayı, karakter, büyük harf gibi) wireless şifreleri kullanın.
KAMERALARI BANTLA KAPATIN
✘Uygulama mağazalarında özellikle ‘oyun’ ya da ‘fotoğraf düzenleme’ süsü verilen çok fazla virüs içeren sahte uygulamalar bulunuyor. İndirmeden önce yorumlara, indirme sayılarına ve aldığı yıldızlara göz atmanızda fayda var. e-Devlet ve chrome uygulamalarının bile taklitlerini yapıyorlar.
✘Uygulamanın istediği izinlere düşünmeden ‘Evet’, deyip geçmeyin.
✘Cep telefonu uygulamalarını internet siteleri üzerinden değil de Apple Store, Google Play gibi platformlardan indirin.
✘Her ihtimale karşı internete bağlı laptop ve TV’nizin kameralarını kullanmıyorsanız bir şekilde kapatın (siyah bir bantla kapatmak gibi).
İŞTE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
● Bilmediğiniz kaynaklardan gelen şüpheli dosyalara veya eklere dikkat edin ve bunları açmayın.
● Güvenmediğiniz kaynaklardan uygulama indirip kurmayın.
● Bilmediğiniz kaynaklardan gelen bağlantılara veya şüpheli gözüken reklamlara tıklamayın.
● ’Ödenmemiş faturanız var’, ‘Hesabınıza para geldi’ şeklinde mailler başta olmak üzere SMS ve WhatsApp mesajlarını dikkate almayın.