Günümüzde akıllı telefonların depolama kapasiteleri artmış olsa da bellek sorunu halen milyonlarca kullanıcı için sorun olmaya devam ediyor. Hafıza beklenmedik bir anda dolunca yeni fotoğraf çekmek, podcast listeleri oluşturmak ve dosya indirmek imkansız hale geliyor. Sorunun üstesinden kolayca gelmenin formüllerini masaya yatırdık.
Dijital dünyanın en önemli şikayetlerinin başında telefon hafızalarının hızla dolması geliyor. En büyük alanı ise kuşkusuz kameralar güçlendiği için çekilen yüksek çözünürlüklü resimler, videolar, indirilen filmler, oyunlar, kullanmadığımız uygulamalar ve işle ilgili dosyalar kaplıyor. Bunları tek tek silmeye kalkmak ise ciddi bir zaman aldığı için genelde kimse bu işleme pek yanaşmıyor ve çok daha yüksek kapasiteli telefonlara yöneliyorlar. Bu yazımızda kolaylıkla bu sorunu aşabileceğimiz 5 yöntemi önünüze getiriyoruz.
1-UYGULAMA KALDIRMA: Neredeyse herkesin telefonunda en az bir tane kullanmadığı uygulama vardır. Bu uygulamalar önemli yer kapladığı gibi, güncellenmediği için ciddi güvenlik sorunu da oluşturabilirler. Ayrıca pilin daha hızlı tükenmesine yol açarlar. Uygulamayı kaldırmak için üzerine bir kez uzun basıyorsunuz ve sil butonuna tıklıyorsunuz.
2-BULUT ŞART: Hafızayı temizlerken belgelerinizi kaybetme endişesi taşımamanız için Google Drive, Dropbox veya iCloud gibi bulut depolama hizmetlerini kullanarak yedekleme yapmanız gerekir. Bu, resimlerinize internet bağlantınız olan herhangi bir cihazdan erişmenizi sağlar.
3-BÜYÜK DOSYA AVI: Büyük yer kaplayan dosyaları bulun. İşinize yarıyorsa yedekleyin, yaramıyorsa silin. Çoğu galeri uygulaması, dosyaları boyutlarına göre sıralamanıza olanak tanır. Bunu yapmak için, galeride ‘Sırala’ veya ‘Filtrele’ seçeneğine gidin ve ‘Boyuta Göre’ kısmını seçin.
4-ÖNBELLEĞİ TEMİZLEYİN: Önbellek, uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlayan geçici verilerdir. Zamanla biriken önbellek dosyaları, telefonunuzda yer kaplar ve düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bunu yapmak için, ayarlardan ‘uygulamalar’ menüsüne gidin ve her bir uygulamanın önbelleğini temizleyin.
5-WHATSAPP YÖNETİMİ: WhatsApp, grup sohbetleri, fotoğraflar ve videolar gibi büyük miktarda veri içerir. WhatsApp’ın depolama alanını yönetmek için, ‘ayarlar’, ‘depolama ve veriler’, ‘depo alanlarını yönet’ menüsüne gidin. Burada, hangi grupların ve kişilerin en fazla yer kapladığını görebilir ve gereksiz dosyaları silebilirsiniz.
6-DİNLEMİYORSANIZ SİLİN: Artık dinlemediğiniz müzikleri ve podcast’leri de silerek yer açabilirsiniz. Çünkü bunlar da büyük yer kaplıyor. Sevdiğiniz veya tekrar dinlemek isteyebileceğiniz dosyaları bir müzik platformunda veya bulut depolama servisinde kolaylıkla yedekleyebilirsiniz.
7-HARITAYI UNUTMAYIN: Zaman ve enerji tasarrufu sağlaması açısından devrim niteliğinde bir buluş olan navigasyon uygulamaları da indirdiğimiz haritalar ve konum geçmişi gibi verileri depolar. Kullanmadığınız haritaları ve konum geçmişini düzenli olarak silerek de yer açabilirsiniz.
8-TARAYICILARA DİKKAT: Tarayıcılar, web sitelerinden indirdiği verileri önbelleğe alır. Zamanla bu önbellek dosyaları önemli yer kaplar. Bu nedenle düzenli olarak tarayıcı önbelleğini ve verilerini temizleyerek de yer açabilirsiniz. Bunu yapmak için önce telefonunuzun sağ üst köşedeki ‘Üç nokta’ simgesine dokunun. Oradan ‘Ayarlar’a gidin. Sonra ‘Gizlilik ve Güvenlik’ seçeneğine dokunun. Son olarak da ‘Tarama Verilerini Temizle’ye basınca işlem başlıyor.