Murat GülderenHayat kurtaran sütyenler

HABERİ PAYLAŞ

Hayat kurtaran sütyenler

Üzerlerine yerleştirilen sensörler sayesinde hücre sıcaklık değişimlerini, tümör oluşumlarını, kalp atışlarını, anlık olarak göğüslerin boyut ve ağırlığını ölçen sutyenler geliştirildi. Bu sütyenler herhangi bir sorun tespit ettiğinde kullanıcısını uyararak olası meme kanserinde erken teşhis sağlayabiliyor.

Bundan tam 60 yıl önce icat edilen sensör yani algılama teknolojisi, üzerine binildiğinde yürüyen merdivenler, yaklaşınca açılan kapılar, yanan lambalar, elinizi uzatınca akan musluklar gibi hayatı kolaylaştırıcı pek çok yeniliği beraberinde getirmişti. Mantık çok basitti; verici ışın yayıyor, bu ışın birine temas ettiğinde alıcıya gidiyor ve sistem otomatik çalışmaya başlıyordu. Şimdi ise dijital dönüşüm sayesinde sensörler artık hem akıllandı hem de neredeyse gözle görülmeyecek kadar küçüldü. Algılama kapasiteleri yapay zeka desteğiyle de neredeyse sonsuzlaştı. Yani sensöre tanımlanamayacak fiziksel nesne kalmadı. Telefonlar, TV’ler, saatler, bileklikler, klimalar, kombiler, otomobiller, fabrika makineleri, lastikler bu akıllı sensörler sayesinde birbirine bağlanarak iletişim kurmaya başladı.

Haberin Devamı

ODAK NOKTASI SAĞLIK

Olay, elektronik cihazlardan çıkıp tekstil ürünlerine kadar sıçradı. Üzerine yerleştirilen sensör sayesinde yol gösteren pantolon, kalp krizini haber veren tişört, yakılan kaloriyi ölçen ve kokuya karşı sıcaklığı ayarlayan ayakkabı gibi pek çok inovatif ürün geliştirildi. Akıllı tekstilde odak noktası genelde ‘sağlık’ oldu. Bu hafta tüm kadınların ilgiyle okuyacağı ‘akıllı sütyenler’i araştırdık. Bu ürünlerin çıkış noktası dünyada her yıl 1 milyon 400 bin kadının göğüs kanserine yakalanması, bu kişilerin de 458 bininin hayatını kaybetmesi oldu. Halihazırda henüz yüzde 100 tespit yakalanamasa da bu yöndeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

MYZONE

Özel sensörler sayesinde kalp hızını ölçen myzone spor sütyenleri aynı zamanda Bluetooth aracılığıyla başka aygıtlara da bağlanabiliyor. Böylelikle spor yaparken bir yandan da akıllı saatinizden sağlık durumunuzu takip edebiliyorsunuz. Sütyenin içindeki kalp hızı ölçen mekanizmanın şarj süresi ortalama 7 ay.

Haberin Devamı

OMSIGNAL

Kalp atışı, nefes ve nabız sıklığı, harcanan kalori miktarı ile atılan adım sayısı gibi bilgileri kaydediyor. Bu bilgiler daha sonra kablosuz internet bağlantısı ile OmSignal’ın mobil uygulamasına aktarılıyor. Sütyenin amacı performansı analiz ederek, herhangi bir sorun hissettiğinde kullanıcıyı uyarmak.

BREASTTISSUE SCREENING BRA

Tümörleri besleyen kan damarının büyümesini ve hücre sıcaklık değişimlerini ölçen bu sütyen, tümörün oluşup oluşmadığını büyük olasılıkla algılıyor. Elde ettiği verileri kullanıcıya ileterek erken teşhis sağlayabilen sütyen, aynı zamanda mamografi tarafından tespit edilemeyen 6 yıllık tümör oluşumuna kadar olan vakaları da tespit ediyor.

EVA

Kanseri teşhis eden bu sutyen, biyosensörler aracılığıyla göğüsteki sıcaklığı ölçüp, herhangi bir ısı değişimi olduğunda kullanıcıyı uyarıyor. Ancak ölçümlerin tutarlı olabilmesi için sütyenin haftada 60 ila 90 saat arasında kullanılması gerekiyor. Kanser tümörleri, artan kan dolaşımı nedeniyle cilt ısısını değiştirebiliyor. Bu sütyenin hedefi, biosensörler ile sıcaklığı ölçmek, bunları bir uygulamaya kaydetmek ve kaydadeğer bir ısı değişimi olduğunda kullanıcıyı uyarmak.

Haberin Devamı

VITALI

Kalp atışı, göğüs kafesi hareketleri ve duruş bozukluklarını tespit edebiliyor. Nabızdan stresli anı algılayıp kullanıcısını derin nefes alması için uyarıyor. Masa başında otururken ise doğru pozisyonda oturulması için kullanıcısını yönlendiriyor. Ürünün üst tarafında Gem adı verilen elektronik bir veri kaydedici bulunuyor. Yıkama öncesinde sökülebilen bu parça, hem USB üzerinden bilgisayara bağlanıp şarj olabiliyor hem de akıllı telefonlara mobil uygulama sayesinde kablosuz olarak veri aktarabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder