Bilgi güvenliği için hayati öneme sahip olan tam donanımlı yerli ‘veri merkezi’ yatırımlarında Türkiye parmak ısırtıyor. Doğal afetlere bile dayanıklı tasarlanan bu merkezler, tasarruf ve operasyon verimliliklerinde rekor kırıyor. Dijital dönüşümle birlikte iş yapış modelleri artık tamamen değişti. Yeni nesil teknolojiyi kullanmayan hiç bir kurumun ayakta kalma şansı neredeyse hiç yok. İşinin en iyisi olmanın dışında var olmanın ilk şartı siber tehditlere karşı en sağlam önlemleri almaktan geçiyor. Yani bilgi güvenliğiniz emin ellerde değilse rakipleriniz ya da düşmanlarınız fişinizi her an çekebilir.
YERLİ VE MİLLİ
İşte milli ve yerli teknolojinin önemi burada ortaya çıkıyor. İster devlet kurumları olsun, ister perakendeci, ister finansçı, ister sağlıkçı, isterse de eğitimci... Verilerinizin Türkiye’den yani milli veri merkezlerinden kontrol edilmesi ve güvenli bir şekilde saklanması hayati önem taşıyor. En çok siber saldırının yaşandığı ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu tehditleri kısa sürede bertaraf etmekle de ünlendi.
TASARRUF REKORU
Halihazırda dijital verilerin Türkiye’de saklanması bilinciyle birlikte artan veri merkezi yatırımları ülkeyi devler ligine taşıdı. Özellikle telekom ve finans alanlarında yapılan veri merkezleri yatırımları parmak ısırtıyor. Bu merkezler başta enerji olmak üzere yüzde 40 maliyet tasarrufu sağlıyor ve verimliliği aynı ölçüde artırıyor.
ASYA’DAN AVRUPA’YA
Avrupa, Asya ve Afrika arasında veri trafiğinin saklanması ve taşınması konusunda kilit bir öneme sahip olan Türkiye, bölgesel veri merkezi üssü olma yolunda en hızlı ilerleyen ülke. Doğal afetlere, her türlü siber saldırılara dayanıklı merkez yatırımları her yıl hızla artıyor. Bu alandaki başarı Türk ve uluslararası pek çok şirketi de Türkiye’ye çekti.
EN DEĞERLİ ‘ÜRÜN’
Ünlü Bilişim Ünlü Bilişim Stratejisti Levent Karadağ, verinin şu an dünyanın en değerli ürünü olduğuna dikkat çekerek “Verinin saklanması ve işlenmesi oldukça önemlidir. 2025 yılında 1.5 trilyon cihazın internete bağlı olacağı düşünüldüğünde olayın ciddiyeti daha net anlaşılıyor. Verinin güvende olması ülkenin de askeri, sağlık ve ekonomi açısından güvenli olması demek. O nedenle milli veri merkezi hayati önemde. Stratejik öneme sahip binalarda kullanılan cihazları bile kendimiz üretmeliyiz. Türkiye bu teknolojiyi üretecek kapasiteye de beyin gücüne de sahip” dedi.