Yedekleme; veri kaybını önleme, yangın, sel, deprem gibi doğal afetlere karşı tedbir, hata ve arıza durumlarına karşı korunma, güvenlik ve verimlilik açısından şirketler için hayati önem taşıyor. Araştırmalara göre işletmelerin yüzde 80’i sağlıklı veri yedeklemesi yapmıyor. İşin ilginç tarafı yedekleme yapmayan kullanıcıların yüzde 50’si buna gerek olmadığına inanıyor. Siber güvenlik şirketi Eset, her şirketin vakit kaybetmeden yedekleme stratejisi oluşturması gerektiğine dikkat çekerek bazı yöntemler açıkladı.
1 ÖNCELİKLERİ BELİRLEME
Yedekleme stratejisi, verilerin hassasiyetine, erişim sıklığına ve acil durum planlarına göre şekillenmelidir. Örneğin işle ilgili dokümanlar, sözleşmeler, raporlar, sunumlar, iş mektupları, muhasebe kayıtları, e-postalar, sipariş geçmişi, iletişim bilgileri ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) verileri, kişisel fotoğraflar, pasaport, kimlik kartı, aile belgeleri, şifreler, kullanıcı hesapları ve yetkilendirmeler her zaman öncelikli olmalı.
2 PARTNERE DİKKAT
Yedeklemeleri teslim edeceğiniz doğru bir çözüm ortağı seçilmezse, verilerin güvenliği riske girebilir, kaybolabilir veya bozulabilir. İş süreçlerine kolaylıkla entegre edilebilen ve uygun maliyetli bir çözüm, veri yönetimini daha etkili hale getirebilir.
3 DÜZENLİ TEST
İstendiğinde düzgün bir şekilde geri yüklenemeyecekse, şirket verilerinizin yedek bir kopyasına sahip olmanızın bir anlamı yoktur. Bu nedenle, verilerin doğru şekilde yedeklendiğinden ve istenildiği gibi geri alınabildiğinden emin olmak için bunları düzenli olarak test etmelisiniz.
4 3-2-1 KURALI
Bu kural, verilerin iki farklı ortamda üç kopyasının oluşturulduğunun; bir kopyanın tesis dışında ve çevrimdışı olarak depolandığının varsayımıdır. Yani en az 3 kopya, 2 farklı depolama türü, 1 kopya ise saha dışı... Son kısım özellikle önemli çünkü fidye yazılımı sıklıkla yedeklenen verileri bulur ve aynı ağ üzerindeyse bunları da şifreler.
5 ŞİFRELEME
Tehdit aktörlerinin gasp amacıyla verilerin yedek kopyalarını da aradığı göz önüne alındığında, bunları şifrelenmiş halde tutmak faydalı olur. Böylece depolanan verilerden para kazanamazlar.
6 BULUTU DA YEDEKLEYİN
Artık kurumsal verilerin büyük bir kısmı hizmet olarak yazılım (SaaS) uygulamalarında bulunuyor. Bulut ortamı, verilerin güvende ve sağlam olduğuna dair yanlış bir güvenlik duygusu verebilir. Gerçekte, bulutu da yedekleyerek ekstra koruma eklemenin faydası vardır.
7 MOBİLİ UNUTMAYIN
Ağ sürücülerini ve bulut depolarını yedeklemek işin bir parçasıdır ancak dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlarınızdaki veri zenginliğini de unutmayın. Bunların hepsi yedekleme stratejisine dahil edilmelidir.
8 İSTİKRAR ÖNEMLİ
Yoğun bir çevrimiçi mağaza, sürekli yedekleme gerektirebilir ancak küçük bir avukatlık ofisi, daha az sıklıkta bir yedekleme yapabilir. Her durumda istikrar anahtar noktadır.
HAFTANIN OLAYI
TELEFON ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRECEK CİHAZ
* Eski Apple çalışanlarının kurduğu Humane adlı şirket, giyilebilir (giysilere takılabilen), ekransız ve yapay zekâyla donatılan AI Pin adlı cihaz geliştirdi. Akıllı telefon özellikleri taşıyan ve sesli komutla çalışan cihaz, sahip olduğu lazer sensörü ile görüntüyü avuç içine yansıtıyor. Yani arayan kişiler ve gelen mesajlar elinizde görülüyor.
* Cihaza istediğiniz bir soruyu da sorabiliyorsunuz. Örneğin elinizde tuttuğunuz bir yiyeceğin ne kadar proteine sahip olduğunu AI Pin’e sorarak öğrenebiliyorsunuz. AI Pin, Qualcomm Snapdragon işlemciden güç alıyor ve çevresini izlemek ve kaydetmek için kamera, derinlik ve hareket sensörleri kullanıyor. Kısa bir süre sonra satışa sunulacak cihazın yurtdışı fiyatı 699 dolar olarak belirlendi.