Dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress-MWC 2024), İspanya’nın Barselona kentinde kapılarını açtı. 29 Şubat Perşembe gününe kadar devam edecek etkinliğe 200’ün üzerinde ülkeden 100 bin kişinin katılımı bekleniyor. Giriş biletinin 966 Euro’dan başladığı etkinliğe başta Turkcell, Türk Telekom ve Ulak olmak üzere 30’un üzerinde Türk şirketi katıldı. Ayrıca İstanbul Ticaret Odası da (İTO) pek çok yerli ve milli şirketin katılımını organize etti. Fuara, gözle araç kontrol sistemleri, uçan arabalar, bileğe katlanan telefonlar, karma gerçeklik gözlükleri ve yapay zekalı robotlar damga vurdu.
UYDUDAN GÖRÜŞME
Fuarın ilk gününde Turkcell, dünyanın önde gelen uydu haberleşme şirketlerinden Lynk ile işbirliği anlaşması imzaladı. Buna göre, uydular üzerinden mobil servisler sunmayı amaçlayan Lynk ile Turkcell, uydu üzerinden doğrudan telefonlara SMS, ses ve data servislerini deneme konusunda birlikte çalışmalar yürütecek. Böylece karasal şebekelerin kurulamadığı, mobil kapsama sorunu yaşayan kırsal bölgelerde de kesintisiz hizmet sağlanacak.
6G İÇİN HAZIRLIK
Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, uydu teknolojilerinin hızla geliştiğine dikkat çekerek, “Coğrafyanın her noktasına daha kesintisiz vermeyi hedeflediğimiz hizmetleri test ediyoruz. Uydular üzerinden mobil servisler sunma konusunda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bireysel ve kurumsal müşterilerimize uydu üzerinden NTN (karasal olmayan şebekeler) hizmetleri sunabilmek amacıyla imzaladığımız bu işbirliklerine yenilerini de eklemeyi hedefliyoruz. 5G advanced (5.5G) ve 6G odağında Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
FUARDA ÖNE ÇIKAN BAZI YENİLİKLER
Honor, yapay zeka destekli göz takip sistemi aracılığıyla otomobilleri gözle takip edebilen Magic6 Pro’yu tanıttı. Henüz test aşamasında olan bu teknoloji, akıllı telefon ile göz takibinin gelecekte ortaya çıkarabileceği olasılıkları göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Honor ayrıca dev standında Porsche Design HONOR Magic V2 RSR katlanabilir akıllı telefonunu sergiledi.
XIAOMI’NİN AKILLI OTOMOBİLİ GELDİ
Xiaomi, telefon ve bileklikler dışında akıllı araba üretimleriyle de ses getiriyor. Yeni nesil araç, Xiaomi SU7, otonom sürüş sistemiyle dikkat çekiyor. Akıllı şarj sistemi ve 3K çözünürlükte bilgi-eğlence ekranı olan araç, tek şarjda 1000 km yol yapabiliyor.
İLK ŞEFFAF EKRANLI DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR
Lenovo, dünyanın ilk şeffaf microLED ekranlı dizüstü bilgisayarını tanıttı. ThinkBook Transparent Display Laptop adlı cihazın ana ekranıyla birlikte aslında klavye bölümü de bildiğimiz fiziksel klavye değil. Bir nevi projeksiyon olan bu kısım tamamıyla dokunmatik.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ PİLİNE SAHİP CEP
Günümüzdeki akıllı telefon şarjları 3000 ile 5000 mAh arasında değişiyor. Ancak ABD merkezli Energizer, tam 28000 mAh bataryaya sahip Hard Case P28K adlı modeli ile fuarda dikkatleri üzerine çekti. 122 saatlik konuşma ve 94 gün bekleme süresine sahip telefon MT6789 işlemciden güç alıyor.
İHA’YI BAZ OLARAK KULLANAN SİSTEM
Yerli uydu teknolojileri şirketi ULAK da deprem gibi afet dönemlerinde iletişimin kopmaması için insansız hava araçlarının taşıyabildiği uçan baz istasyonlarını tanıttı. Şirket ayrıca trafik sorununun çözümü ve kazaların en aza indirilmesini sağlayan özel akıllı trafik sistemlerini de görücüye çıkardı.
BİLEKLİK TELEFON GERÇEK OLDU
Motorola’nın bileklik telefon konsepti sonunda gerçek oldu ve fuarda yerini aldı. Bu tasarım telefonları taşıma şekillerinin de yakın gelecekte evrilebileceğini gösterdi. Kağıt gibi katlanıp bilekliğe dönüşen telefon, 6.9 inç ekrana sahip.