Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dün tüm dünyada coşkuyla kutlandı. Hızla artan farkındalık ile heyecanı hiç sönmeyecek olan bu özel gün, kadınların toplumdaki eşsiz rolünün ve fırsat verildiğinde her işin üstesinden nasıl kolaylıkla gelebildiklerinin vurgulanması açısından kritik önem taşıyor. Türkiye, özellikle kendi işlerini kurup ekonomik özgürlüklerini ellerine almayı hedefleyen girişimci kadınlara büyük önem veriyor. Bu noktada hem devlet eliyle hem de özel sektör desteğiyle ciddi kaynaklar ayrılıyor. Verilen teşvik ve finansal desteklerle her yıl binlerce kişi, kadınlar sayesinde istihdama kavuşuyor.
MARKALAŞMA YOLCULUĞU
Ekonomik kalkınmanın hızlanması, daha eğitimli ve eşitlikçi bir toplumun yetişmesi açısından kadınların potansiyellerinin tam olarak ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu bağlamda teknoloji dünyası da boş durmuyor. Örneğin kadın dayanışmasını ve emeğini öne çıkaracak, onlara finans ve marka yönetiminden pazarlama stratejilerine kadar pek çok alanda rehberlik edecek dijital platformlar hızla artıyor. Çorbada bizim de tuzumuz olsun dedik ve işe nereden başlayacaklarını düşünenler için faydalı birkaç platformu önünüze serdik.
GİRİSİMCİPARKİ.COM
Kadınları çalışma hayatında cesaretlendirecek diğer bir önemli platform da Girişimciparkı. Fikir aşamasında olan girişimlerin geliştirilebildiği, yeni iş modellerinin oluşturulduğu, mentorluk desteğinin ve sıfırdan ileri seviye girişimcilik eğitimlerinin verildiği bu platformda ayrıca, uygulamalı atölye çalışmaları da yapılıyor. Platform, geliştirilen ürünlerin yurtdışına açılması konusunda da yardımcı oluyor.
TİCARETİN KADINLARI
Türkiye genelindeki kadın girişimci dernekleri ve kadın girişimcileri tek platformda buluşturan bu uygulama sayesinde uygun çözüm ortakları bulabilir, pazar alanınızı kolaylıkla genişletebilirsiniz. Çevrimiçi mesajlaşmaya da olanak tanıyan uygulama içinde girişimciliğe ilişkin çeşitli atölye çalışmaları da yer alıyor.
DEĞER KATAN GİRİŞİMCİ KADINLAR (DKGK)
Girişimciler tarafından geliştirilen dkgk.com.tr adlı platform, ‘yola çıkmadan önce neler yapılmalı’, ‘doğru ürün nasıl belirlenir’, ‘hedef kitle nasıl tespit edilir’, ‘rakip analizi nasıl yapılır’, ‘tedarik yönetiminin incelikleri nelerdir’, ‘marka ismi nasıl olur’, ‘sosyal medya nasıl yönetilir’ gibi bir girişimcinin ihtiyaç duyduğu pek çok içeriği 8 haftalık eğitimle veriyor.
DİJİTALDE HAYAT KOLAY
Türk Telekom, bu proje ile başta deprem bölgesindeki kadınlar olmak üzere tüm kadınlara dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama eğitimleri sunarak ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif ve eşit yer almalarına katkıda bulunuyor. Eğitimlerin sonunda 40 girişimci kadına mentorluk (alanında uzman rehberlik), 20 girişime ise hibe desteği sağlanacak.
E-DEVLET EĞİTİMLERİ
Girişimci kadınların ufkunu açacak en önemli kaynaklardan biri de e-Devlet platformu. BTK Akademi desteği ile e-Devlet’te ücretsiz olarak ‘girişimcilikte sunum teknikleri’, ‘ekip kurma ve yönetme’, ‘müşteriyi tanıma’, ‘uygulamalı iş modeli üretimi’, ‘satış ve pazarlama yönetimi’, ‘fiyatlandırma stratejisi’, ‘iletişim ve network yönetimi’, ‘risk yönetimi’ ve ‘siber güvenlik’ gibi pek çok temel eğitim, işin uzmanları tarafından veriliyor.
STARTUPMARKET.CO
Girişimcileri yatırımcılarla bir araya getiren bu platform, mentorluk desteği de sunuyor. Platformda ayrıca iş planı hazırlama, iş kurma, pazarlama, satış ve network oluşturma gibi eğitimler verilmesinin yanı sıra, teşvik programları hakkında bilgiler de yer alıyor.
STARTUPHUKUKU.COM
Bu platform, şirketleşme, fikri mülkiyet hakları, blockchain, siber güvenlik, kişisel verilerin korunması ve vergi işleyişi gibi girişimcilik ekosisteminde bilinmesi gereken her türlü hukuki detayı ortaya döküyor. Platformda ayrıca hukukçuların girişimcilikle ilgili makaleleri ve röportajları da yer alıyor.