Yapay zeka üreticileri, dünyanın kanayan yarası olan ‘kadına şiddet’in tamamen önlenmesine yönelik ciddi mesafe kaydetti. Takip edildiğinizi, etrafınızdaki itişmeleri ve kavgaları, size yapılan teması yüz tespiti yaparak güvenlik güçlerine haber veren yazılımlar geliştirildi. Başarı, yüzde 90’ın üzerinde.
Sevgilisi Ahmet Kural tarafından şiddet gördüğü gerekçesiyle şikayetçi olan şarkıcı Sıla, toplumun kanayan yarasını yeniden gözler önüne serdi. Halihazırda Türkiye’de ve dünyada kadınların yaklaşık yarısı şiddet görüyor. Öyle ki, bu konudaki duyarlılığı dünyaya aşılamak için 25 Kasım ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ ilan edildi. Yani iki hafta sonra bu mücadele gününü tüm dünya yeniden gündeme taşıyacak. Kadına şiddetin önüne geçmek için yapay zeka üreticileri de hız kesmeden çalışıyor. Otomotivden sağlığa, bankacılıktan askeri güvenlik çözümlerine kadar hayatın her alanında giren yapay zeka geliştiricileri, şiddeti bitirme konusunda kararlı.
ETRAFI KOLAÇAN EDİYOR
2 yıllık bir çalışma sonucu telefona konumlandırılan öyle bir yazılım sistemi geliştirildi ki, etrafınızda olağandışı bir hareketlilik tespit edildiğinde size ve güvenlik güçlerine anında konum ve durum bilgisi veriyor. Örneğin yolda yürüyorsunuz, 20 metreye kadar uzakta olan herkes taranıyor. Size doğru koşan, üzerinde silah ya da kesici bir alet olan biri varsa o an bilgi geçiliyor. Bu sinyaller aynı zamanda sokaktaki güvenlik kameralarına da iletiliyor. Sistem şu an Çin’de aktif olarak kullanılmaya başlandı. Başarı oranı ise yüzde 90’ın üzerinde.
01 - Türkiye’de son 10 yılda 2500’ün üzerinde kadın öldürüldü.
02 - Kadın cinayetlerinin büyük kısmı eşler ve erkek arkadaşlar tarafından işlendi.
03 - En büyük sebep, aldatılma iddiası, boşanma ve ayrılma isteği.
04 - Şiddet gören 3 kadından biri resmi başvuruda bulunuyor.
05 - Kadına yönelik şiddet oranı Türkiye’de yüzde 36, Danimarka’da yüzde 52, Hollanda’da yüzde 45, İngiltere’de yüzde 44.
06 - 2017’de Türkiye’de 409 kadın cinayeti işlendi.
SUÇLULARIN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLECEK
Posta’ya konuşan ABD merkezli dünyanın en büyük yapay zeka yazılım şirketlerinden UiPath’in Türkiye Genel Müdürü Tansu Yeğen, yapay zeka sistemleri sayesinde kadına şiddetin sona ereceğine inandığını söyledi. Yeğen, “Yapay zeka teknolojisi halihazırda sokakta yürüyen bir kadının çevresinde olağandışı bir hareketlilik tespit ettiğinde gerekli kişilere anında bilgi verebiliyor. Buna ‘tahminleme becerisi’ diyoruz. Takipler, itişmeler, kavgalar, tehditler telefona yüklenen yapay zeka yazılımları sayesinde kayıtlı olan her yere iletiliyor. Ayrıca yapay zekalı yüz tanıma teknolojileri sayesinde suçluların kimlikleri de tespit edilebiliyor” dedi. Yeğen, bu yazılımların Türkiye’ye de kısa süre içerisinde gelmesi gerektiğine dikkat çekti.