Yaz aylarının kavurucu sıcaklığından korunmak için klima ve klasik havalandırma cihazlarının dışında taşınabilir bireysel çözümler de sunulmaya başlandı. İster açık havada yani yürürken, ister evde ya da işyerinde olsun her türlü koşulda serinlik konforunu artıran bu cihazlar, aynı zamanda kullanıcıların sağlığını da koruyor. İşte o özel çözümler...
EVAPOLAR
Bu küçük taşınabilir kişisel soğutucu cihazı, su ve soğutma filtresi kullanarak havayı serinletiyor ve nemlendiriyor. Tek şarjla 8 saat çalışabilen USB girişli cihaz, mobil uygulaması üzerinden telefondan da kontrol edilebiliyor. Cihaz, aynı zamanda Amazon Echo gibi akıllı ev sistemleri ile de uyumlu çalışabiliyor.
COOLING CUFF
Daha çok sporcular için geliştirilen bu akıllı bileklik, dahili soğutma teknolojisiyle çalışıyor ve vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı oluyor. Cihaz, bileğe yerleştirildiğinde ısıyı emiyor ve soğutucu jel petleri vasıtasıyla serinletici bir etki sağlıyor. Bant üzerindeki sensörler cildin anlık sıcaklığını da izliyor.
COOLING HAT
Buharlaşma ve soğutma prensibine dayalı olarak tasarlanan akıllı şapka, üzerindeki özel malzeme sayesinde suyu emiyor ve buharlaşma yoluyla serinletici bir etki yaratıyor. Şapkanın serinletmesi için önce ıslatılması ya da üst kısmına biraz su koyulması gerekiyor. Şapka, özellikle açık hava etkinlikleri için iyi bir çözüm.
XIAOMI BOYUN FANI
Boyuna asılan bu küçük fanın 3 farklı serinletme ayarı bulunuyor. Tam 78 hava çıkışı olan cihazın pil ömrü 6 saat. Çiftçiler, şantiyede çalışanlar, inşaat ustaları için kritik önem taşıyan bu cihaz aynı zamanda açık hava festivalleri, spor müsabakaları, dağcılık, yürüyüş gibi etkinlikler için de bulunmaz nimet.
SONY REON POCKET 4
Bu giyilebilir kişisel soğutucu cihazı, sırtınıza veya gömleğinize yerleştirilebilen bir modül olarak tasarlandı. İnce ve hafif yapısıyla dikkat çeken cihaz, termoelektrik soğutma teknolojisini kullanarak kişisel bir soğutma alanı yaratıyor. Mobil uygulaması da olan cihazın kullanıcıları istedikleri sıcaklık seviyesini telefondan da ayarlayabiliyor. Cihaz, aynı zamanda ısıtma işlevi de görüyor.
EMBR WAVE
Terleme veya üşüme durumunda vücut ısısını dengelemek için geliştirilen bu bileklik de özel mobil uygulaması sayesinde telefondan da kontrol edilebiliyor. Termoelektrik etkisi ile çalışan cihaz, ısıyı emerek veya yayarak yazın serinletici kışın ısıtıcı etki sağlıyor.
HAFTANIN OLAYI
AĞRI’NIN ZİRVESİNDE ROBOT YARIŞMASI
Yerli elektronik devi Sunny, kendilerine ait Hayrettin Atmaca Sağlık Eğitim ve Teknoloji Geliştirme Vakfı desteğiyle Ağrı’nın zirvesinde labirent robot yarışması düzenledi. Bölgedeki ortaokul ve lise öğrencilerini kapsayan yarışmada takımlar, en kısa sürede en fazla QR kodu okuyan robotu tasarlamak için yarıştı. Finale kalan 20 okulun malzeme ihtiyaçları vakıf ve Sunny Elektronik tarafından karşılandı. Yarışmanın kazananı Taşlıçay Anadolu Lisesi olurken birinciye 75 bin TL, ikinciye 50 bin TL ödül verildi.
TEKNO TURU
- Elon Musk’ın sahibi olduğu beyin-bilgisayar arayüzü şirketi Neuralink, insan beynine çip takmak için ABD’den gerekli izinleri aldı. Amaç, insan beynini bilgisayara bağlayarak, beyin ve yapay zeka arasında etkileşim sağlamak. Bu da tedavi için kullanılacak.
- Çinli BOE, dünyanın ilk 16K ekranını tanıttı. Tam 132 milyon piksele sahip cihaz, 4K ekrandan 16 kat daha yüksek çözünürlüğe sahip. Yeni ekranların ne zaman piyasaya çıkacağı henüz açıklanmadı.