KOSGEB’in küresel rekabetçilik ve kapasite geliştirme destek programlarının ayrıntıları belli oldu. Rekabetçilik programı ile işletme başına kredi alt limiti 5 milyon lira, üst limiti ise 50 milyon lira olarak belirlendi. Kapasite destek programı kapsamında ise işletme başına alt limit 1 milyon lira, üst limit de 20 milyon lira oldu.
36 AY VADELİ OLACAK
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), işletmelere yönelik iki yeni destek paketi açıkladı. Bunlardan biri ‘Küresel Rekabetçilik Destek Programı’ diğeri de ‘Kapasite Geliştirme Destek Programı’. Rekabetçilik programında işletme başına kredi alt limiti 5 milyon lira, üst limiti ise 50 milyon lira olarak belirlendi. Krediler 36 ay vadeli olacak. Hızlı büyüyen, orta yüksek ve yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren ve son 3 yılda, her yıl bir önceki yıla göre ihracatı ile Ar-Ge harcamasını artıran işletmeler destek programına başvurabilecek.
MAKİNE VE PERSONEL
Kapasite Geliştirme Destek Programı’nda da işletme başına kredi alt limiti 1 milyon lira, üst limiti 20 milyon olarak belirlendi. Burada da kredilerin azami vadesi 36 ay olacak. Program kapsamında, işletmelerin makine-teçhizat, kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı giderleri ve işletme sermayesi için finansal kuruluşlardan kullanacakları kredinin faiz/kar payı giderlerine finansal kuruluşlarla imzalanan protokoller çerçevesinde geri ödemesiz destek sağlanacak.
KİMLER YARARLANACAK?
Destekten, imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde yer alan işletmeler, başvuru koşullarını taşımak kaydıyla yararlanabilecek. KOBİ’ler bu destek programından bir kez faydalanabilecek. Kapasite Geliştirme Destek Programı’na başvurular 28 Şubat 2025’e kadar yapılabilecek. Küresel Rekabetçilik Destek Programı’nda ise süre sınırı bulunmuyor.
VERİ TABANINA KAYIT ŞART
İşletmelerin programa dahil olabilmesi için KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı, aktif durumda ve işletme beyanının güncel olması, işletme sınıfının küçük işletme veya orta büyüklükte olması, limitet veya anonim şirket statüsünde bulunması, hızlı büyüyen işletme niteliği taşıması gerekecek. Bazı özel durumlarda hızlı büyüme şartı aranmayacak. Bu durumlar KOSGEB veya TÜBİTAK destekli bir AR-GE veya yenilik projesini başarıyla tamamlamak, AR-GE merkezi statüsüne, Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesi’ne sahip olmak ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet göstermek olarak sıralandı.
KÜÇÜK İŞLETMEYE GLOBALLEŞME TAKTİĞİ
HEDEF PAZARI ÇÖZÜN
KOBİ ve start-up’ların global pazarlara açılması için yol haritaları çizen İletişim ve pazarlama uzmanı Furkan Lüleci, başarılı olmanın kilit noktalarını anlattı. Küçük ya da yeni bir işletmenin dünyada tanınmasının, sanıldığı kadar zor olmadığına dikkat çeken Lüleci, “Başarılı olmanın ilk adımı, hedef pazarı anlamaktan geçiyor. Her ülkenin farklı bir iletişim tarzı ve kültürel dinamikleri var. Amerika’da daha doğrudan ve net bir dil kullanmak işe yararken, Avrupa ’da çoğu zaman daha sıcak, samimi bir yaklaşım tercih ediliyor” dedi.
ÜLKEYE GÖRE MESAJ
Markanın mesajını ülkelere göre uyarlamak gerektiğini ifade eden Lüleci, şöyle devam etti: “İletişim o pazara özgü, yani doğal olmalı. O kültüre uyum sağlayan bir dil kullanmak gerekiyor. Böylece marka, geçici bir tanıtım yapmış olmuyor; aksine, o pazarda güven kazanarak uzun vadeli bir varlık oluşturuyor. Global pazara açılmak isteyen bir KOBİ ya da startup ’la çalışmaya başladığımızda, işe öncelikle onları ve hedef kitlelerini tanımakla başlıyoruz.”
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
KADIN GİRİŞİMCİYE EĞİTİM PROGRAMI
Ödeme sistemleri şirketi iyzico’nun ‘Kadın Girişimci Destek Programı’ için 8’inci dönem başvuruları 31 Ocak’a kadar devam ediyor. Kadınların sosyal ve ekonomik hayata etkin katılımlarını ve finansal olarak güçlenmelerini desteklemek amacıyla başlatılan programdan bugüne kadar yaklaşık 530 kadın girişimci faydalandı. Programa seçilen kadın girişimciler, iyzico’nun sunduğu finans, pazarlama ve tanıtım ayrıcalıklarının yanı sıra işlerini büyütmek üzere özel indirimler ve avantajlı hizmetlerden yararlanabilecek.
KISA... KISA... KISA...
İŞ KURACAKLARA BAŞVURU ÇAĞRISI
Bayer’in Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği G4A Girişim Hızlandırma Programı’nın yeni dönem başvuruları 9 Şubat’a kadar devam edecek. Başvurular, g4a.bayer.com.tr adresi üzerinden alınacak. Ayrıca girişimciler, 5 Şubat’a kadar düzenlenecek ‘Online Buluşma’ etkinliklerine katılarak programla ilgili sorularını yöneltme şansı bulabilecek. Bayer, bu program kapsamında son 7 yılda 42 girişime destek vererek girişimcilik ekosistemine yaklaşık 6.5 milyon TL katkı sağladı.