Murat GülderenKOBİ'lere özel destek rehberi

HABERİ PAYLAŞ

KOBİ'lere özel destek rehberi

KOSGEB, küçük işletmelere dijital dönüşümden fuar katılımlarına, yurtdışı iş gezilerinden ürün tasarımlarına kadar hemen her alanda yüzde 100’e varan geri ödemesiz destekler sağlıyor. İşte izlenmesi gereken kestirme yollar...

üyümenin yolu dijitalleşme, markalaşma ve kurumsallaşmadan geçiyor. Başka türlü işletmenizin rekabet gücünü ve kapasitesini artırmanız çok zor. Ancak kısıtlı bütçeniz, hayalleriniz ve hedeflerinizi gerçekleştirmenize müsaade etmiyorsa destek için en önemli adreslerin başında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) geliyor. KOSGEB’in Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) yönelik uyguladığı İşletme Geliştirme Destek Programı sayesinde aradığınız desteklere hızlıca ulaşabilirsiniz. İşte madde madde

Haberin Devamı

1- Yurtiçi fuarlar: Bu destek, yıllık Yurt İçi Fuar Takvimi Tebliği’nde yer alan Uluslararası İhtisas Fuarları, İhtisas Fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nı destekleniyor. Burada verilen üst limit 100 bin TL. Destek, boş alan (yer) kirasını, standart stand konstrüksiyonunu ve dekorasyon giderlerini kapsıyor. Bu alanda en fazla 4 kez destek veriliyor. İhtisas fuarlarında metrekare başına destek 600 TL. Savunma, havacılık veya uzay konulu fuarlarda ise bu tutar metrekare başına 1.200 TL’ye çıkıyor.

KOBİlere özel destek rehberi

 

2- Yurtdışı iş gezileri: Konaklama, ulaşım, tercüme ve rehberlik giderleri ile fuar giriş ücretleri ve toplantı-organizasyon masrafları karşılanıyor. Burada toplam destek üst limiti 90 bin TL. Bundan faydalanmak için geziye katılacak işletme temsilcisinin, işletme sahibi, ortağı veya çalışanı olması gerekiyor. Söz konusu işletmenin gezi kapsamındaki iş kollarının uyumlu olması gerekiyor. Ayrıca destek alacak kişinin gezi programında yer alan tüm aktivitelere katılması zorunlu.

3- Tasarım desteği: Bu destekle işletmelerin ürün çeşitliliğini artırması hedefleniyor. Bunun için tasarıma yönelik hizmet alımları destekleniyor. İşletmeye program süresince en fazla 5 kez tasarım destek ödemesi veriliyor. Ancak bu patent, faydalı model ya da başvuruda belirtilen tescil belgesine ilişkin olursa sınırlama bulunmuyor. Destek üst limiti ise 75 bin TL. Her bir ürün tasarımı için belirlenen destek limiti de 3 bin TL.

Haberin Devamı

4- Sınai Mülkiyet Hakları: Bu destek, patent veya tescil belgeleri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) yapılan ödemeler kapsamında veriliyor. TÜRKPATENT’ten alınacak her bir belge için işletmeye sağlanacak desteğin üst limiti 10 bin TL. TÜRKPATENT muadili yurtdışı kurumlardan alınacak her bir belge için desteğin üst limiti 20 bin TL.

5- Belgelendirme Desteği: Burada işletmelerin alması gereken belgelerle ilgili giderlere destek sağlanıyor. Destek oranı, TSE belgelerinde yüzde 80, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ile iki kurumun akredite edilmiş kurumları ile TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.’den alınan belgelerde yüzde 70 oranında uygulanıyor. Ayrıca yurtdışından alınacak CE Uygunluk İşareti Belgesi için de yüzde 60 oranında destek sağlanıyor. Destek üst limiti 200 bin TL.

Haberin Devamı

KOBİlere özel destek rehberi

 

6- Test ve analiz: Burada da işletmelerin üniversite laboratuvarlarından alacakları test, analiz, kontrolmuayene konularında hizmet giderlerine destek veriliyor. Üst limit 200 bin TL. Bu alanda Ar-Ge giderleri önceki yıla göre artan firmalara verilen destek ise 300 bin TL. Destek oranı ise TSE’den alınacak hizmetlerde yüzde 80, yurtdışından alınan hizmetlerde yüzde 60.

7-  Diğer destekler: Dijital dönüşüm danışmanlarından hizmet alması için 20 bin TL, bağımsız değerlendirme raporu gideri için de yine 20 bin TL ödeme veriliyor. Ayrıca işletmelerin model fabrikalardan, dijital dönüşüm merkezlerinden ve yetkinlik merkezlerinden aldığı eğitimlere yüzde 60 oranla, 100 bin TL üst limitli olarak destek veriliyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Destek için e-Devlet üzerinden KOSGEB’e kaydolup İşletme Geliştirme Destek Programı’na başvuruyorsunuz. Başvuruyu KOSGEB sistemine kayıtlı küçük ve orta ölçekli işletmeler yapabiliyor. Firma, harcamasını yaptıktan sonra ilgili faturasını KOSGEB’e sunuyor. Değerlendirmenin ardından uygun bulunursa ödeme gerçekleşiyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

İHRACATTA İLK ÇEYREK REKORU

Deri ve deri mamulleri sektörünün 2023 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı yüzde 13.7 artışla toplamda 570.5 milyon dolar olurken, deri ve kürk konfeksiyonun ihracatı yüzde 24.5’lik rekor artışla 37.5 milyon dolara ulaştı. Deri sektöründeki ihracatın çok önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı, 17 ülkeden katılım ve 1200’ün üzerinde alıcıyla 18-21 Mayıs tarihlerinde 10’uncu kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Fuara en yüksek katılımın Rusya’dan olacağını ifade eden Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, sektörün toplam ticaretinin aşağı yukarı üçte ikisinin Antalya’da gerçekleştirilen Gürkan Gözmen fuarlardan geçtiğini dile getirdi.

KOBİlere özel destek rehberi

 

KISA KISA KISA...

KRİZE HAZIRLIKLI MISINIZ?

Dünya devlerinden KOBİ’lere kadar krizlerle uğraşmak zorunda olan şirket sayısı her gün artıyor. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen kurumlarında marka, iletişim ve itibar yönetimi konularında üst düzey yöneticilik yapmış olan Murat Göllü’nün kurduğu BReady de kriz yönetimi ve kriz iletişimi konularında, kurumsal deneyim ile akademik birikimi bir araya getirerek şirketlerin ve liderlerin kullanımına sunuyor. Göllü, “Şirketlerin yaşadığı krizlerin yüzde 50’si hiçbir uyarı vermeden ortaya çıkıyor. Bu durumu yönetmek için yeterli hazırlığa ve donanıma sahip değilseniz işiniz büyük yara alabiliyor. BReady, kriz yönetimi ve kriz iletişimi konusunda özel olarak tasarlanmış etkili hizmetler veriyor” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder