Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) 14-15 Haziran’da İzmir’de düzenlediği 15’inci Küresel Isınma Kurultayı’na Marmara Denizi’nin kirliliği damga vurdu. Müsilaj krizinde iklim değişikliğinin de hayati bir etkisinin olduğuna dikkat çekilen kurultayda, çöplerden nasıl faydalanılabileceği, pandeminin doğaya etkileri ve dünyanın geleceğinde arıların rolü tartışıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte tüm dünyaya duyarlılık çağrısı yapıldı.
ÇÖPTEN ELEKTRIK
Panelde konuşan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, temiz doğa için dünyaya örnek olacak çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Mobilya dışında 2 hidroelektrik santrali ve 18 adet çöpten elektrik üreten biyogaz ve büyogübre tesislerimiz var. Yıllık 2.2 milyon ton seragazını engelliyoruz. Bu da 480 bin aracın trafikten çekilmesi anlamına geliyor. Türkiye’de günde yaklaşık 80 bin ton çöp üretiliyor. Bunları en iyi şekilde değerlendiriyoruz.”
Kurultay sonrası (soldan) EGD Başkanı Celal Toprak, Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu, Davut Doğan, Aslı Elif Tanuğur, Aykan Gülten ve Şükrü Ünlütürk’e katılım sertifikası verdi.
‘KANUN ÇIKMALI’
Hedefler için İş Dünyası Platformu Başkanı Şükrü Ünlütürk ise “Pandeminin küresel ısınmaya olumlu etkisi yüzde 15 oldu. Ancak bu kalıcı değil. Türkiye’de İklim Kanunu’nun çıkarılması gerek” dedi. Coca Cola İçecek Kamu İlişkileri Grup Lideri Aykan Gülten ise “Soğutuculara enerji tasarruflu çözümler getirdik. 10 yılda 2 milyon ton karbon emisyonu önledik. Bu 173 milyon ağacın atrosferden geçtiği karbon emisyonuna denk” diye konuştu. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar da “Sorunun üstesinden gelmek için yeni nesli bilinçlendirmek gerekiyor. Marmara Denizi için acil aksiyon alınmalı” dedi.
'ARI OLMAZSA YOK OLURUZ'
Bee’O Propolis Kurucusu Aslı Elif Tanuğur da arıların iklim krizine doğrudan etki ettiğine vurgu yaparak şunları şöyledi: “Einstein, ‘arılar yok olursa insanlık 4 yıl içinde yok olur’ demişti. Arının ömrü 45 gün. Bir arı tek uçuşta yaklaşık 1500 çiçeği ziyaret ediyor. Bir kovan arı 6 milyar çiçeği tozlaştırıyor. Yani tohumları alıp bir çiçekten başka çiçeğe taşıyor ve bitkilerin çoğalmasını sağlıyorlar. Arılar yok olursa tarım ve insanlık yok olur. Dünyadaki bitkisel üretimin yüzde 80’i arılar sayesinde gerçekleşiyor. Biz sözleşmeli arıcılık yapıyoruz. Alım garantisi veriyoruz. Üreticileri hızla artırmalıyız.”