Murat GülderenKuruyan yaprakları işleyerek marka oldu

HABERİ PAYLAŞ

Kuruyan yaprakları işleyerek marka oldu

Behramkale’deki küçük atölyesinde kurumuş yaprakları birer sanat eserine dönüştüren Hülya Kalaycı Unutur’un ünü Türkiye sınırlarını aştı. Öyle ki ABD Eski Başkanları Bill Clinton ve George Bush’tan bile sipariş aldı. Unutur, bu alandaki kadın girişimciliğin önünü açmak için isteyenlere belli dönemlerde eğitim de veriyor.

TARİHİ MOTİFLER

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde yaşayan Hülya Kalaycı Unutur’un güzel sanatlar girişimciliğindeki başarısı, Türkiye dışına taştı. Hollanda’dan ithal ettiği ve 2 yıl boyunca özel bir sistemle kuruttuğu ‘difenbahya’ adlı yapraklara kendi el emeğiyle hat, resim, Şehitler Abidesi, Çanakkale Destanı, Troya efsanesi, tapınaklar, hayvan motifleri ve anıtlar işleyen Unutur’un eserleri, ABD Eski Başkanları George Bush’tan Bill Clinton’a, Macaristan Başbakanı Victor Orban’dan Katar Eski Başbakanı Şeyh Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al-Thani’ye kadar pek çok yabancı siyasi ismin de evlerini süslüyor.

Haberin Devamı

İLHAM ÇANAKKALE’DEN

Bahramkale’deki atölyesine konuk olduğumuz Unutur, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Çini Bölümü mezunu. Assos, Çanakkale ve Behramkale bölgelerinin sahip olduğu eşsiz tarihi zenginliğin kendine büyük ilham verdiğini anlatan Unutur, “2009’da eşim Cevat Unutur ile birlikte buraya yerleşmeye karar verdik. Yaptığımız eserler, bir süre sonra önce bölgenin üst düzey kamu görevlileri, sonra Türkiye bürokrasisinin ilgisini çekti. Önemli resepsiyonlarda bizim eserlerimiz ana hediyeler arasında yer aldı” dedi.

Kuruyan yaprakları işleyerek marka oldu

TURİZME ÖNEMLİ KATKI

Eserlerin özellikle Çanakkale Savaşı’nı yaşayan Yeni Zelanda, Avustralya ve Almanya’dan gelen turistler başta olmak üzere, Japonlardan, Çinlilerden ve ABD’liler’den büyük ilgi gördüğünü kaydeden Unutur, şunları söyledi: “Yerli ve yabancı devlet adamları dışında Rahmi Koç, Sevim Güral ve Adnan Polat gibi önemli iş insanları da eserlerimize ilgi gösterdiler. Victor Orban’ın tuğra şeklinde adının yazıldığı özel sipariş çalışıldı. Adnan Polat bu eseri, Gülbaba Vakfı açılışında Victor Orban’a hediye etti. Kişiye özel eserler de tasarlıyoruz. 25’inci yıla özel 2 koleksiyon hazırladım. Bu koleksiyonlardan biri islami motiflerden oluşuyor, Çanakkale’nin özel simgeleriyle bitiyor. Eserlerimiz bölge turizmine de ciddi katkılar sağlıyor.”

Haberin Devamı

Kuruyan yaprakları işleyerek marka oldu

Hülya Kalaycı Unutur

FARKINDALIK YARATTIK

Sanatı aracılığıyla kadınların güçlenmesine ve farkındalık yaratmaya katkıda bulunduğunu da ifade eden Unutur, şöyle devam etti: “Özellikle kadınların sesini duyurmak ve onlara ilham vermek benim için çok önemli. Bu sanatı öğrenmek isteyen kadınlara da destek oluyorum. Eserlerim aracılığıyla kadınların iç dünyalarını, mücadelelerini ve başarılarını yansıtmaya çalışıyorum. Bu sayede kadınların kendilerini daha iyi anlamalarını ve güçlenmelerini amaçlıyorum. Eserlerimi gören kadınlardan sürekli duygusal mesajlar alıyorum. Eserlerimin onlara ilham olduğunu, kendilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu söylüyorlar.”

Kuruyan yaprakları işleyerek marka oldu

BÖLGESEL KALKINMAYA 75.5 MİLYARLIK DESTEK

İHTİYAÇ TESPİTİ

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 26 kalkınma ajansı faaliyette bulunuyor. Bu kuruluşlar, sorumlu oldukları bölgelerin potansiyelini ve stratejik hedeflerini belirleyerek kalkınma için ihtiyaç duyulan altyapı ve kabiliyetleri ülkeye kazandırıyor. Halihazırda bu ajanslar eliyle bugüne kadar 25 bin 948 projeye 75.5 milyar lira destek sağlandı. Depremlerden etkilenen illerde ortaya çıkan ihtiyaçların hızlı tespiti ve sosyoekonomik toparlanmanın bir an önce gerçekleşebilmesi için de kalkınma ajansları aktif görev aldı.

REKABET GÜCÜ

Bu illerde ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı’ (BOTAP) ilan edildi. BOTAP kapsamında 53 proje için 732 milyon lira destek verildi. Geçen yıl sözleşmeye bağlanan toplam destek tutarı ise 621 proje için 1.7 milyar lira oldu. Bölgelerin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılması, ekonomiye yönelik tehdit ve risklerin önlenmesi, yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla yapılan fizibilite çalışmalarına da 4.6 milyon lira katkı sağlandı.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Kuruyan yaprakları işleyerek marka oldu

KOSGEB FIRSATI IÇIN SON GÜN 30 AĞUSTOS

KOSGEB, 2024-2028 stratejileri kapsamında, Girişimci Destek Programı’nın üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkarmıştı. Konuyla ilgili konuşan Malogra Danışmanlık Kurucusu Bikem İnce İnanç, imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama gibi sektörlerde hizmet veren firmalar için bu desteğin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. İnanç, “Bu tutarın 1 milyon 500 bin TL’lik kısmı makine, teçhizat, kalıp, yazılım ve donanım giderleri için verilirken, kalan kısım son bir yıl içinde kurulmuş firmalar için kuruluş desteği şeklinde sağlanıyor. Son tarihi 30 Ağustos” dedi.

KISA... KISA...

Kuruyan yaprakları işleyerek marka oldu

YERLİ NFC ÖZELLİKLİ KARTVİZİT ABD’YE AÇILDI

İstanbul Atlas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Muhammed Reşit Kaplan, üniversitenin desteğiyle kurulan Destade A.Ş. bünyesinde iki özel girişimciliğe imza attı. Bunlardan biri NFC ve QR kod özellikleri içeren kartvizit, diğeri de ise herhangi bir ekipmanın fiziksel takibini, depodaki sayımını ve bakımını otomatikleştirerek iş verimliliğini artıran ‘Bakım, Kontrol ve Denetim Sistemleri’ oldu. Kaplan, “Kartvizit programının kullanım haklarını birkaç ay önce Amerika’daki bir şirkete kiraladık. Yurt dışındaki ilerlememizde bir adım daha kaydettik” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder