Twitter kullanıcıları için ‘Mavi Tik’ bir prestij ve güven veren işaret olarak öne çıkıyor. Eskiden ‘Mavi Tik’ sıkı incelemeler sonrası tanınmış kişilerin orijinal hesaplarına ücretsiz veriliyordu. Yapılan değişiklikle abonelik şartı geldi ve tanınmışlık kuralı kalktı. Geçmişte alınan ‘Mavi Tik’ler de abone olunmazsa kaldırılacak. Abonelik şartı dolandırıcılara da davetiye çıkarabiliyor.
YENİLENME İHTİYACI
Elon Musk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldıktan sonra köklü değişikliklere gitmiş, başta CEO olmak üzere 5 binin üzerinde kişiyi işten çıkarmıştı. Ancak tüm bunlara rağmen Musk’ın en büyük tartışma yaratan hamlesi ‘Ücretli Mavi Tik’ aboneliği oldu. Çünkü Musk’ın sızan notlarında Twitter’ın değeri 20 milyar dolara kadar düşmüştü. Plana göre ücretli sistem, platformun geleceğini garanti altına almış olacak.
NE GETİRİYOR?
Türkiye’de bu abonelik uygulama üzerinden satın alındığında aylık 209 TL, web üzerinden alındığında ise 150 TL olarak belirlendi. Bu rakam, yıllık abonelikte 130.83 TL’ye düşüyor. Peki bu Mavi Tik işareti nasıl alınır? Verilen paraya değer mi? Bu abonelik kullanıcıya ekstra neler sağlayacak? Eski doğrulanmış hesaplar ne olacak? Normal kullanıcılar da ‘Mavi Tik’ doğrulaması almalı mı? İşte akılda kalan pek çok sorunu cevabı...
NASIL BAŞVURULUR?
Öncelikle mavi tik için twitter hiçbir zaman belli bir takipçi sayısı koşulu getirmedi. Başlangıçta mavi tik sahibi olabilmek için aranan şartların başında tanınmış ya da topluma mal olan işler yapan biri olmanız geliyordu. Artık buna gerek kalmadı. ‘Twitter.com/i/twitter_blue_sign_ up’ adresine girip ya da Twitter anasayfanızda yazan ‘Twitter Blue’ya tıklayıp, mail adresiniz, adınız soyadınız ve kredi kartı bilgilerinizi girip ödeme yaptığınızda profiliniz incelenmeye başlıyor.
BİLGİLER NET OLMALI
Profil resminiz, onaylanmış telefon numaranız ve görünen bir adınıza bakıldıktan sonra hesabınızın aktiflik durumu inceleniyor. Twitter Blue’ya abone olabilmek için hesabınızın son 30 gün içinde aktif olması gerekiyor. Ayrıca hesabınızda manipülasyonu yaptığınızı gösterebilecek belirtiler olmamalı. Araştırma sonrası mavi rozetiniz en kısa sürede geliyor. Yani bir bakıma önemli gibi görünmek isteyen herkes de bu rozete artık sahip olabiliyor.
DOLANDIRMASINLAR!
Uzmanlara göre parayı veren hemen herkesin sahip olabileceği mavi tik rozeti, dolandırıcılığa ve manüpülasyonlara karşı da davetiye çıkarabilir. Ücretini ödeyerek mavi tik almış pek çok kişi, dünya devi markaları ve tanınmış işadamlarını taklit edebiliyor. O nedenle özellikle sağlık, kripto para, ihracat, ithalat gibi sizi yakından ilgilendiren bilgilerden emin olmak için ilgili kişiyi ya da marka yetkililerine telefondan ulaşmanızda fayda var.
RADİKAL DEĞİŞİMLER
Ancak bu yeni abonelik (Twitter Blue) sistemi beraberinde çok ciddi yenilikler de getiriyor. Eğer, Twitter’ı aktif kullanan içerik üreticisi, gazeteci, toplum bilimci, stratejist, sivil toplum kuruluşu yöneticisi ya da siyasetçiyseniz bu avantajlara göz atmanızda fayda var. Öte yandan bu sistemi 1-2 ay deneyimleyebilir, kullanışlı görürseniz aboneliğinizi de uzatabilirsiniz. Twitter’ın ücretli abonelik sisteminin getirdiği ayrıcalıklar şu şekilde:
MESAJ GERİ ALINABİLİYOR
- Dosya boyutu en fazla 2 GB olmak üzere yaklaşık 60 dakikalık (1080p) videolar yükleyebilme.
- Attığınız twiti silmeden düzenleyebilme.
- Tweeti gönderdikten sonra henüz başkaları tarafından görülmeden geri çekebilme
- Twiti göndermeden önce önizleme ve gözden geçirebilme.
- 4000 karaktere kadar yazı yazabilme. Halihazırda bu ölçü 280 karakterden oluşuyor.
- Yüzde 50 daha az reklam görme.
- Özel uygulama şekilleriyle Twitter simgesinin telefonda görüntülenme biçimini değiştirebilme.
- Takip ettiğiniz ve onların takip ettiği kişilerin gönderdiği makalelerden en çok paylaşılanları otomatik olarak listeleme.
- Uzun Tweet dizilerini araya başka bir yazı ya da video girmeden okuyabilme.
- İki faktörlü kimlik doğrulamaya erişim sayesinde hesabınıza başka bir koruma katmanı ekleyebilme.
ESKİ ONAYLI HESAPLAR TEK TEK KALKACAK
Bu arada önceden Twitter tarafından kabul görmüş eski ‘Mavi Tik’ onay işaretleri de kısa sürede kaldırılmaya başlanacak. Yani eski onaylılar da yeniden ‘Mavi Tik’li olmak için abone olmak zorunda. Yeni dönemde sıkça karşılaştığımız sarı ve gri abonelikler de var. Sarı Tik, kurumsal işletmelerin gri tik ise kamu hesaplarının onaylı hesap olduğunu belirtmek için kullanılıyor. Ancak bunların ücretleri henüz Twitter’da açıklanmadı.
INSTAGRAM’IN ‘MAVİ’Sİ
Mavi tik twitter’da ücretli olunca Instagram ve Facebook’ta da aynı yönde bir atılım başladı. Bu platformların çatı şirketi Meta, ‘Verified’ adlı abonelik hizmeti başlatacağını duyurdu. Abonelik hizmeti, web’de aylık 11.99 dolar, iOS ve playstore’da 14.99 dolar olarak fiyatlandırılacak. Şu an ücretli hizmet ABD, Avustralya ve Yeni Zellanda’da hizmete girdi.