'İstanbul'da arıcılık mı olur' demeyin. Oluyor üstelik oldukça lezzetli ballar üretiliyor. Kartal, Şile, Çatalca, Silivri... Her türlü bitki çeşitliliği var ve potansiyel büyük. Ancak birinin bu işe el atıp heveslilerin önünü açması gerekiyordu. Beklenen oldu ve Balparmak 'sürdürülebilir' bir proje ile kapıyı ardına kadar açtı. Şimdi metropol sakinlerine sertifikalı eğitimler verilirken sektör de hızla büyüyor.
'İstanbul'da arıcılık mı olur' demeyin. Oluyor üstelik oldukça lezzetli ballar üretiliyor. Kartal, Şile, Çatalca, Silivri... Her türlü bitki çeşitliliği var ve potansiyel büyük. Ancak birinin bu işe el atıp heveslilerin önünü açması gerekiyordu. Beklenen oldu ve Balparmak 'sürdürülebilir' bir proje ile kapıyı ardına kadar açtı. Şimdi metropol sakinlerine sertifikalı eğitimler verilirken sektör de hızla büyüyor.
Arıcılık mesleğinin tüm Türkiye'de sürdürülebilir hale gelmesinin en kritik yolu İstanbul'dan geçiyordu. Balparmak ve İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen 'Sürdürülebilir Arıcılık, Katma Değerli ve Verimli Arı ürünleri Üretim Projesi' ile bu kentte 'olmaz' denilen arıcılık artık hızla yaygınlaşıyor. Öyle ki sertifikalı eğitimlerle üretilen her ürün, kısa sürede değerine değer katıyor.
Büyük ilgi var
Proje sayesinde sürekli yeni arıcılar yetişiyor. En önemlisi de kadınların ve gençlerin ilgisi... Çekmeköy'deki Balparmak Kampüsü ve İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği'nin Aydos'taki arılığında geçen cuma günü gerçekleşen 'teorik ve uygulamalı arı sütü eğitimi' görkemli bir sertifika törenine de sahne oldu. Eğitimini tamamlayan 8'i kadın toplam 30 arıcıya sertifikaları takdim edildi.
Programda Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt, İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilenk, Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı, Balparmak Hammadde Tedarik Direktörü İsfendiyar Üzümcü, Balparmak Arıcılık Akademisi Eğitim Uzmanı Dr. Ali İhsan Öztürk de hazır bulundu.
Yerinde eğitim
Balparmak'ın tam 40 yıldır omuz omuza çalıştığı arıcılara ve arıcılık mesleğine karşı olan sorumluluğunun bilinciyle hareket ettiğinin altını çizen Özen Altıparmak, "İstanbul denildiğinde aklımıza arıcılık gelmese de aslında bu bölgede ciddi bir potansiyel var. Kartal, Pendik, Şile, Çatalca, Silivri, Beykoz gibi benzer floraya sahip birçok bölgede arıcılık yapılıyor. İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile yaptığımız bu önemli iş birliği ile İstanbullu arıcılara ve ailelerine ürün kalitelerinin iyileştirilmesi, balın yanı sıra diğer arı ürünleri üretiminin de teşvik edilmesi, kadınların ve gençlerin de sektöre kazandırılmasına yönelik teorik ve uygulamalı olmak üzere bir eğitim programı düzenledik” dedi.
Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları Aydos arıcılığında verildi.
Balparmak Arıcılık Akademisi
Eğitim programlarını pandemi koşullarını dikkate alarak ilk gün Balparmak'ın Çekmeköy kampüsünde teorik ve devamında 3 gün süreyle Birliğin Aydos'taki arılığında uygulamalı olarak gerçekleştirdiklerini söyleyen Özen Altıparmak, şöyle devam etti: "Bu program ile arıcılarımızın bilgilerini güncelleyerek, onlara sürdürülebilir arıcılık ve arı sütü üretimi konusunda önemli bilgiler aktardık.
Kırsal kalkınma bölgelerindeki kadın ve gençleri arıcılığa kazandırmak hedefiyle 2018 yılında hayata geçirdiğimiz 'Balparmak Arıcılık Akademisi' ile sektöre değer katmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de akademi çatısı altında eğitim programlarımız artacak. Arıcılarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz."
Dünya’da ilk sıralardayız
İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilenk de Türkiye'nin arıcılık için verimliliğinin çok yüksek olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Bal üretimi açısından dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. İklim, bitki örtüsü, bal arısı popülasyonundaki genetik çeşitlilik bakımından, ülkemiz oldukça yüksek arıcılık potansiyeline sahip. Böylesi zengin bir coğrafyanın değerini bilmek, hepimizin sorumluluğu.
Biz de Balparmak ile yaptığımız bu iş birliği çerçevesinde arıcılarımız ve arıcı adaylarımız için, doğal balın üretiminin yanı sıra katma değeri yüksek arı sütü, polen, propolis gibi arı ürünlerinin üretilmesinde önemli bir eğitim fırsatı yakalamış olduk."
Sondan sağa isimler: İsfendiyar üzümcü, Onur Çilenk, Ali İhsan Öztürk, Özgür Altıparmak, Özen Altıparmak, Onur Özyurt, Emel Damarlı
Kovandan sofraya
Eğitimlerde ağırlıklı olarak genç ve kadın katılımcıların yer aldığına vurgu yapan Balparmak Arıcılık Akademisi Eğitim Uzmanı Dr. Ali İhsan Öztürk ise, "İstanbullu arıcı ve arıcı adayları son derece ilgili. Katılımcılara bir gün teorik, üç gün uygulamalı olarak arı sütü üretimi başta olmak üzere doğal bal, polen, propolis, gibi arı ürünlerinin kovandan sofraya tüm süreçlere yönelik eğitim verdik. Bu sürecin en önemli özelliği teorik ve uygulamalı eğitimlerin birlikteliğidir." diye konuştu.
Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak (sağda) ve Balparmak Arıcılık Akademisi Eğitim Uzmanı Dr. Ali İhsan Öztürk, üretilen balların kalitesini yakından incelendi.
'Farkındalık yarattık'
Balparmak Arıcı Akademisi Uzmanlarıyla verilen eğitimlerde temel petek kullanımının arıcılıktaki öneminden arı hastalıklarıyla mücadeleye, kaliteli ve verimli arı sütü üretiminden propolis, arı sütü ve polen üretimine kadar birçok farklı konuları ele aldıklarına da dikkat çeken Çilenk, "Arıcı eşlerinin katılımlarının da sağlandığı eğitimlerde, arıcı ailelerinde de farkındalık yaratarak, kadınların ve gençlerin de arıcılık mesleğinde yer almalarının sağlanması, böylece sürdürülebilir arıcılığa ve yerel kalkınmaya destek olunmasını hedefliyoruz" açıklamalarında bulundu.
Detaylı bilgi için tıklayınız...
İlandır